Din februarie, vor intra in somaj secretarele si paznicii scolilor!

Concedierile din Educatie incep din februarie 2010 cu personalul nedidactic si apoi, la 1 septembrie, cu profesorii. Finantarea pe elev, impusa de Ministerul Finantelor, va duce la disparitia a 40% din numarul de licee si scoli. La dezechilibrarea sistemului, o cauza reprezinta repartizarea computerizata care a adus la aparitia de clase cu 10-15 elevi.

Disponibilizarile din invatamant, programate pentru 1 septembrie anul acesta, in numar de 15.000, asa cum prevede ordonanta de Guvern, reprezinta o actiune diferita de celelalte concedieri prevazute de aplicarea standardelor de cost impuse de Ministerul Finantelor printr-o alta ordonanta, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie. Cele mai afectate vor fi unitatile de invatamant preuniversitar din mediul urban, pentru care s-a stabilit o finantare de 2.857 de lei pe elev.

"Suma este insuficienta pentru supravietuire in scolile si liceele unde functioneaza clase cu 10-20 de elevi. Acestea vor trebui, cel putin ca sa supravietuiasca pana la sfarsitul actualului an scolar, sa opereze inca de la inceputul lunii februarie la disponibilizari in randul personalului nedidactic. In acest sens sunt vizati portarii, administratorii, secretarele si femeile de serviciu", a declarat Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei EDU CER.

Potrivit sindicatelor pe ramura, numarul concedierilor din sistem va ajunge dupa 15 septembrie 2010 la peste 35.000.

"Este important de retinut ca nu este vorba de diminuarea numarului de posturi, ci a numarului de persoane angajate in sistemul de invatamant. Dupa parerea mea, este o confuzie deliberata, venita din trei surse, deoarece lipseste fundamentarea acestei decizii si sistemul educational va fi grav afectat. Acest lucru era necesar in cadrul unei reforme si se mai putea astepta cel putin o luna pana cand Legea educatiei nationale trecea prin Parlament. Este o greseala de ordin politic. Suma alocata pe elev ajunge doar pentru scolile mari care au clase cu 30 de elevi", a precizat Gheorghe Radulescu, presedintele executiv al Agentiei de Evaluare si Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar.

Mai mult, in opinia acestuia, "dezechilibrarea sistemului are trei cauze: functionarea ineficienta  a inspectoratelor scolare si politizarea directorilor de scoli, repartizarea computerizata pentru admiterea in liceu care a adus la aparitia de clase cu 10-15 elevi si vina ARACIP (Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar) care nu a facut ierarhizarea scolilor".

 

 

gardianul.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...

Au rămas fără acoperiș deasupra capului: Două case vecine au luat foc, o femeie a ajuns la spital! (Foto)

astăzi, 15:45

S-a întâmplat în această dimineață, în municipiul Dorohoi. Locuințele celor două femei sunt lipite una de cealaltă, iar flăcările au fost observate târziu, de una...

Colegiul Medicilor: În ţară sunt activi 304 chirurgi pediatri, care este situația la Botoșani!

astăzi, 14:40

Numărul total al chirurgilor pediatri cu status activ este 304, a transmis Colegiul Medicilor, după o solicitare făcută în contextul cazului adolescentului de 16 ani care a murit la Spitalul...