Din februarie, soferii care transporta copii mai mici de trei ani trebuie sa respecte noi reguli

Guvernul a actualizat regulamentul pentru aplicarea Codului rutier printr-un act normativ publicat joi in Monitorul Oficial. Modificarile vin dupa ce, in toamna anului trecut, in legislatia rutiera au fost introduse noi prevederi referitoare la transportarea copiilor in varsta de pana la trei ani.

Din septembrie 2014, soferii sunt obligati sa se asigure ca, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poarta centura de siguranta sau sunt transportati in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate. Totodata, a fost interzisa transportarea copiilor in varsta de pana la trei ani in autovehicule neechipate cu sisteme de siguranta.

Nerespectarea de catre soferi a acestor dispozitii este egala cu trei puncte de penalizare.

Noile completari referitoare la transportarea copiilor cu varsta de pana la trei ani sunt incluse in Hotararea Guvernului nr. 11/2015 pentru modificarea si completarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1391/2006, care a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 35 din 15 ianuarie 2015.

Astfel, copiii care au o inaltime de pana la 135 cm pot fi transportati in autovehicule care au sisteme de siguranta pentru sofer si pasageri numai daca sunt fixati/prinsi cu un dispozitiv de fixare in scaun pentru copii.

Aceeasi regula este valabila si pentru copiii care au peste 135 cm inaltime, insa pentru acestia mai exista si varianta purtarii centurii de siguranta.

"Copiii cu o inaltime de peste 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta doar daca poarta centuri de siguranta pentru adulti, reglate astfel incat sa nu treaca peste zona gatului sau fetei, ori daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul", stabileste HG nr. 11/2015.

Important! Dispozitivul de fixare in scaun pentru copii poate fi un ansamblu de componente prin care se fixeaza copilul in pozitia sezut/culcat, care poate avea o combinatie de chingi/elemente flexibile cu o catarama de fixare, dispozitive de reglare, elemente de prindere si, uneori, un scaun suplimentar si/sau un scut pentru impact, ce poate fi ancorat la autovehicul. De asemenea, dispozitivul mai poate fi un sistem constituit dintr-un dispozitiv partial de fixare in scaun folosit impreuna cu centura de siguranta care are rolul de a prinde copilul sau de a fixa dispozitivul (de exemplu: scaun de siguranta pentru copii, perna de inaltare, care poate fi folosita impreuna cu o centura de siguranta pentru adulti, portbebe-cosulet pentru sugari, scaun pentru sugari, chinga de ghidare). O alta varianta este reprezentata de centura si sisteme de centuri pentru copii.

Potrivit noilor reguli, este obligatoriu ca dispozitivele de fixare in scaun sa fie omologate si adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor. Acestea pot fi instalate pe locurile din spate ale autovehiculului, precum si pe locul din fata al pasagerului. Instalarea pe locul din fata este permisa doar daca instructiunile dispozitivului de fixare permit acest lucru si doar daca airbagul corespunzator locului este dezactivat ori daca autovehiculul nu este echipat cu airbag pentru acel loc.

In anumite conditii, copiii pot fi transportati si fara folosirea sistemelor de siguranta

Hotararea de Guvern recent publicata introduce si unele exceptii de la obligatia de a fixa/prinde copiii in dispozitive specifice si de la cea de a purta centura de siguranta.

Mai exact, obligatiile privind dispozitivele de fixare nu se aplica atunci cand este vorba de autovehicule destinate transportului public de persoane sau de taxiuri. Insa este obligatorie supravegherea copilului de catre o alta persoana in afara de sofer.

Citeste mai departe, pe Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Reacția lui Zeljko Kopic, după ce Dinamo a fost „întoarsă” de Botoșani. Ce a spus despre incidentul din tribune!

astăzi, 12:15

În urma acestui rezultat, Dinamo se află pe locul trei în clasament, cu 17 puncte. De cealaltă parte, Botoșani a rămas tot penultima, cu 8 puncte. Zeljko Kopic, după ce Dinamo a fo...

Pelerinaj cu preoți și preotese la mănăstirile din județele Neamț, Botoșani și Suceava!

astăzi, 11:24

La inițiativa părintelui protopop Valentin Tofan, în Protopopiatul Piatra Neamț s-a organizat în perioada 23-25 septembrie, un pelerinaj cu preoții protoieriei și familiile lor, intit...

Cod portocaliu de vreme severă în județul Botoșani, anunțul meteorologilor!

astăzi, 10:16

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod portocaliu de vreme severă valabil de duminică, 29 septembrie, până luni, 30 septembrie, ora 10:00. Zonele afectate sunt Mold...