Din cauza bacului "slab", universităţile pregătesc un examen paralel

Din cauza bacului "slab", universităţile pregătesc un examen paralel

   gandul.info

Noul tip de bacalaureat pe care îl susţin în acest an elevii ar putea atrage după sine modificarea admiterii la facultate, universităţile fiind în căutare de noi formule pentru a-şi asigura un filtru mai bun la înscriere.

Deşi, în cazul concursului din vară lucrurile nu mai pot fi schimbate, întrucât legea obligă rectoratele să stabilească toate criteriile cu cel puţin şase luni înainte de admitere, universităţile iau deja în calcul introducerea unor examene suplimentare pentru anul 2011.

Spre exemplu, Universitatea "Politehnica" din Bucureşti (UPB) pregăteşte testarea tuturor studenţilor din anul I, urmând ca rezultatele evaluării să fie comparate cu mediile pe care bobocii le-au obţinut la bac.

Tot la o testare suplimentară aplicată la nivelul tuturor celor care vor deveni în vară studenţi s-a gândit şi conducerea Universităţii din Bucureşti (UB), deşi rectoratul nu a luat încă o decizie clară în acest sens. O astfel de examinare s-ar impune pentru că absolvenţii de liceu sunt din ce în ce mai slab pregătiţi, este de părere rectorul UB, Ioan Pânzaru.

Deşi este de părere că bacalaureatul şi-a pierdut din forţă, Andrei Marga, rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (UBB), mizează în continuare pe concursul de dosare, ca modalitate de admitere, respectiva formulă fiind aplicată în cazul majorităţii facultăţilor clujene. "Admiterea costă enorm şi ar fi mai bine să facem un bac serios, decât să suplimentăm examenele", a precizat, pentru Gândul, fostul ministru al Educaţiei, atrăgând atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă desele modificări din sistemul preuniversitar: "Oriunde în lume, în funcţie de ceea ce se întâmplă la liceu, se iau măsuri şi la facultate.

Problema e că România a slăbit prea grav ieşirile din sistem. Acum, se slăbeşte bacalaureatul pentru că toată lumea vrea ca acest tip de evaluare să fie aplaudat. Poate că e bine să fie aplaudat, dar nu e bine că se slăbeşte substanţa bacalaureatului. Oricum, în România, Procesul Bologna este prost înţeles. Accentul se pune pe licenţă, în loc să fie pe masterat. Acolo ar trebui să intervenim: să fie o selecţie mai dură la masterat şi la doctorat".


Sursa: Gandul

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
47

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
87

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...

Razie noctură a polițiștilor rutieri pe străzile din Botoșani! (foto)

astăzi, 13:12
60

În noaptea de 1 spre 2 mai 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier, împreună cu Biroul de Ordine Publică, Șecțiile de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani și 3 Hlipiceni și cu poli...