Din 50 de ajutoare sociale mai rămân doar patru

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a finalizat legea‑cadru a asistenţei sociale şi o va trimite săptămâna viitoare Consiliului Economic şi Social (CES), pentru avizare.

Ieri a avut loc ultima dezbatere pe lege şi a fost definitivată forma finală, prin preluarea unor amendamente cerute de organizaţiile nonguvernamentale, care doreau clarificarea aspectelor legate de colaborarea lor cu instituţiile statului. Legea cadru este primul pas al reformării sistemului şi stabileşte principiile şi regulile de acordare, dar va fi urmată de legile specifice din domeniu. Per ansamblu, reforma înseamnă reducerea numărului de ajutoare şi diversificarea serviciilor sociale, precum şi o evidenţă clară a beneficiarilor.

Nu vor mai exista sume fixe

Din cele peste 50 de prestaţii acordate prin agenţia specializată din subordinea ministerului, nu mai rămân decât patru. Alocaţia de stat pentru copii este un drept universal şi rămâne. Se va păstra şi indemnizaţia pentru creşterea copilului de până la doi ani, care este un instrument de influenţare a politicii demografice. Aproximativ alte 20 de prestaţii care se acordau familiilor cu venituri mici, inclusiv ajutoarele pentru încălzire, vor fi comasate cu Venitul Minim Garantat (dat de primării) şi se va forma un singur ajutor, numit Venitul Minim de Inserţie (VMI), scrie Adevarul.

În plus, nu va mai exista o sumă fixă a ajutoarelor, ci doar un plafon maxim. Suma exactă se stabileşte ţinând cont de nevoile beneficiarului, persoană singură sau familie. În calcularea sumei se va porni de la Indicatorul Social de Referinţă (IRS), folosit şi ca bază pentru calcularea indemnizaţiei de şomaj, căruia i se va aplica un coeficient stabilit în funcţie de problemele şi nevoile familiei (formula de calcul se va fixa printr-o lege ulterioară). În cazul persoanelor cu dizabilităţi, va fi tot o indemnizaţie unică şi tot variabilă, funcţie de veniturile familiei şi de problemele persoanei. Aici se menţin toate beneficiile sociale existente acum.

Testarea veniturilor

Prin reforma declanşată, Guvernul vrea "să prevină şi să limiteze orice formă de dependenţă faţă de ajutorul acordat de stat sau de comunitate", cum se precizează în lege. Pentru a se asigura că nu este păcălit, statul va "testa" veniturile familiei ajutate şi va evalua bunurile mobile şi imobile, pentru a vedea dacă acestea nu pot fi folosite pentru obţinerea de venituri. De asemenea, în trei ani se va finaliza sistemul informatic integrat, baza de date în care se va regăsi orice beneficiar al sistemului de asistenţă socială, informeaza Adevarul.  
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Garda de Mediu Botoșani: Ce trebuie să știe cetățenii care înaintează petiții!

astăzi, 18:18

Astfel, dintre acestea: -113 petiții au fost redirecționate către alte instituții, întrucât au fost greşit adresate Gărzii Naţionale de Mediu; - 60 petiții au fost soluționa...

Botoșani: Prezență la vot la ora 17.00!

astăzi, 17:17

34,8% era prezența la vot, în județul Botoșani, la ora 17.00, în continuare sub media națională (42,4%). În cele 433 de secții de votare s-au prezentat la urne 118.592 de ce...

Schimbări în Legea învățământului pentru unii elevi: „Trebuie să fim mai serioși!”

astăzi, 16:50

Cu o deosebire: cine nu învață în timpul liceului Matematica intensiv, va da o probă mai simplă, un test scris care să le verifice noțiunile de bază. Profesoara de Matematică De...