La 1 septembrie 2012 va intra in vigoare atat Legea nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, cat si Codul de procedura civila.
Odata cu noua legislatie, toate sintagmele "societate comerciala" trebuie eliminate din denumirea unei firme, implementarea acestei prevederi implicand modificarea actului constitutiv al firmei.
Iata ce spune textul de lege - art. 79 din Legea nr. 76/2012:
In termen de 2 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, societatile inregistrate in registrul comertului care au in denumire sintagma "societate comerciala" sunt obligate a efectua demersurile necesare inlocuirii acestei sintagme cu termenul "societate". Pana la finalizarea acestor demersuri, societatea poate functiona cu denumirea inscrisa in registrul comertului la data intrarii in vigoare a prezentei legi. inregistrarea in registrul comertului a mentiunii privind modificarea actului constitutiv ca urmare a schimbarii denumirii societatii este scutita de taxa de inregistrare.
Conform unui avocat consultat de noi, care nu a dorit sa fie citat, prevederea s-ar aplica doar societatilor care au in denumire sintagma "societate comerciala", si nu tuturor societatilor care au forma juridica SC - societate comerciala.
Totusi, Anca Badaluta, Avocat Asociat la societatea de avocatura "Ionescu si Sava" nu este de acord cu aceasta opinie. Aceasta a explicat pentru AvocatNet.ro ca: "Cel mai probabil, articolul face referire chiar la utilizarea sintagmei <<societate comerciala>> inaintea denumirii. Prevederea nu este limitata la SRL-uri, ci este aplicabila tuturor formelor de societati comerciale care contin aceasta sintagma in denumire. Cel mai probabil, societatile nu vor mai fi identificate drept “S.C. X S.R.L., ci va fi numai societatea X sau pur si simplu denumirea societatii, asa cum se intampla si in dreptul strain. In acest caz, actul constitutiv va trebui sa fie modificat pentru a include aceasta actualizare terminologica, astfel incat societatile sa fie denumite printr-o denumire proprie, urmata de forma de organizare, de tipul <<societatea X SRL/SA>> sau simplu <<X SRL/SA>>.
Avocatul de la "Ionescu si Sava" a mai punctat ca este vorba numai despre o actualizare terminologica, in sensul excluderii notiunii “comerciale, astfel incat sa se respecte actuala reglementare civila (Codul comercial a fost inglobat in Noul Cod Civil, iar actualul Cod de Procedura Civila nu mai face distinctie intre litigiile comerciale si cele civile). Astfel, Legea societatilor comerciale devine Legea Societatilor, fara sa aiba loc modificari de substanta.
Conform prevederilor legale din legea de punere in aplicare a Codului de procedura civila, societatile inregistrate in registrul comertului care au in denumire sintagma "societate comerciala" trebuie sa se prezinte, incepand cu data de 1 septembrie 2012 ,la oficiile registrului comertului in raza caruia isi au sediul, pentru a inlocui din denumirea firmei sintagma
societate comercialacu termenul "societate", data limita pentru indeplinirea acestei obligatii legale fiind 1 septembrie 2014.
Important! Inregistrarea mentiunii privind modificarea actului constitutiv ca urmare a schimbarii denumirii societatii este scutita de taxa de inregistrare.
Ce spune un expert contabil?
"Imi este greu sa inteleg motivatia acestei masuri, cu atat mai mult cu cat nu este asociata unei modificari importante de act constitutiv. E de notat faptul ca Registrul Comertului nu va percepe taxe pentru aceste modificari, insa a nu se intelege ca va fi gratis. Nu cred ca vreun avocat va rescrie actul constitutuiv si il va autentifica fara sa perceapa vreun onorariu", apreciaza Valentina Saygo, expert contabil si managing partner la Advise Expert Accounting.
"Si pot sa viuzualizez cu ochii minti nebunia care va fi la Registrul Comertului, cozile la ghisee, termenele aberante", spune specialistul citat.
"Mi s-ar fi parut mai intemeiata o majorare de capital social, ridicarea plafonului de la 200 lei minim. De 200 lei nu reusesti sa iti cumperi nici macar toate registrele necesare, dar sa pornesti o afacere", conchide Valentina Saygo.
avocatnet.ro