Din 1 iulie, scolile auto trebuie sa inregistreze toti cursantii intr-un Registru National

Incepand de saptamana viitoare, scolile de conducatori auto trebuie sa tina evidenta mult mai clara a cursantilor, precum si a orelor de pregatire teoretica sau practica realizate de instructorii auto. Aceasta intrucat de la 1 iulie se implementeaza Registrul National de Evidenta a Cursantilor, o aplicatie informatica gestionata de Autoritatea Rutiera Romana, ce contine date privind scolile de conducatori auto, instructorii auto, profesorii de legislatie rutiera, cursantii, precum si vehiculele utilizate la pregatirea practica.

Ordinul MT nr. 75/2014 privind reglementarea activitatii de pregatire a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere, in vigoare din 12 februarie 2014, a introdus o serie de noutati privind activitatea scolilor auto.

Astfel, conform reglementarilor instituite atunci, scolile de conducatori auto nu mai pot fi infiintate de persoane fizice autorizate, intreprinderi familiare si intreprinderi individuale. Mai exact, scolile pot fi organizate ca societati comerciale sau in cadrul regiilor autonome.

De asemenea, acestea pot fi organizate la nivelul Ministerului Educatiei sau organizate de institutii de invatamant particular acreditate conform legii care scolarizeaza numai elevii sau studentii inmatriculati in sistemul propriu de invatamant pentru profilul auto, precum si organizate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne sau Ministerului Apararii care scolarizeaza cursantii pentru nevoile proprii.

In plus, ordinul citat stabileste si conditiile in care trebuie sa functioneze o scoala auto, lucru care nu era specificat in vechile dispozitii. Astfel, scoala trebuie sa functioneze intr-o locatie unica care sa cuprinda sala/sali de pregatire teoretica, sala pentru secretariat si arhiva, grup sanitar.

Atentie! Scoala de conducatori auto nu va mai putea functiona in apartamente, exceptie vor face insa spatiile situate la parterul sau mezaninul blocurilor.

Scolile auto vor inregistra toti cursantii in Registrul National al Cursantilor

Ordinul MT nr. 75/2014 reglementeaza, in plus fata de cele enuntate mai sus, si unele obligatii ale scolilor de conducatori auto.

Spre exemplu, in cadrul procesului de pregatire a cursantilor in vederea obtinerii permisului de conducere, scolile trebuie sa incheie un contract in vederea pregatirii teoretice si practice cu fiecare dintre persoanele care solicita pregatirea, care vor fi inregistrati in registrul unic de evidenta a cursantilor.

Concret, acestea vor tine evidenta cursantilor cu care au contract de scolarizare in registrul unic de evidenta al cursantilor, numerotat, sigilat si inregistrat la Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. sau in Registrul National al Cursantilor, odata cu implementarea acestuia.

"Registrul National de Evidenta al Cursantilor este o aplicatie informatica a Autoritatii Rutiere Romane A.R.R. privind inscrierea in format electronic a datelor de catre scolile de conducatori auto care contine date privind scolile de conducatori auto, instructorii auto, profesorii de legislatie rutiera, cursantii, precum si vehiculele utilizate la pregatirea practica", se mentioneaza in actul normativ citat.

Conform unei informari realizate la inceputul lunii iunie de ARR, implementarea acestui registru se va realiza incepand cu 1 iulie.

Mai precis, institutia a lansat, in 2 iunie, o varianta demo a Registrului National al Cursantilor, ce a putut fi accesata de catre toate scolile de conducatori auto pe baza unui user si a unei parole, urmand ca de saptamana viitoare Registrul sa fie folosit in mod oficial.

Citeste mai departe, pe avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Consiliul Județean Botoșani și mai multe primării din județ, verificare de Garda de Mediu. Amenzi de 255.000 de lei!

astăzi, 09:16

„Conform Planului Anual General de Activităţi al Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Judeţean Botoşani a demarat acţiunile de inspecţie şi control pentru verificarea stadiului de re...

S-a izbit într-un copac, apoi a luat foc: Mașină făcută scrum pe un drum din Botoșani! (Foto)

astăzi, 08:34

S-a intâmplat în localitatea Ibănești. La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere cu apă și sp...

Două școli din Botoșani vor fi decorate astăzi la Cotroceni, de către președintele Klaus Iohannis!

astăzi, 08:09

Pe final de mandat, Klaus Iohannis va acorda câteva distincții  prin care Administrația Prezidențială anunță că onorează „rolul esenţial al tuturor celor care sunt parte a pr...