Dezbatere publica pentru obtinerea unui acord de mediu: "S-ar crea conditii importante pentru sistemul energetic din Moldova", spune seful Transelectrica Bacau

Dezbatere publica pentru obtinerea unui acord de mediu: "S-ar crea conditii importante pentru sistemul energetic din Moldova", spune seful Transelectrica Bacau

 Stefan Tabuleac  

Compania Transelectrica vrea să construiască o linie electrică de 400 de kV care să facă legătura între Suceava şi Bălţi şi care ar urma să tranziteze şi judeţul Botoşani, pe teritoriul a zece comune, respectiv Vlădeni, Corni, Curteşti, Băluşeni, Blândeşti, Gorbăneşti, Truşeşti, Albeşti, Româneşti, Santa Mare.

Acest proiect este un obiectiv de investiţii de importanţă strategică care va realiza întregirea inelului naţional 400 kV al reţelei de transport al energiei electrice, cu scopul creşterii siguranţei în funcţionare a Sistemului Energetic Naţional (SEN)  şi implicit, a alimentării cu energie electrică a consumatorilor în condiţii de calitate şi cu respectarea principiilor dezvoltării durabile.

Proiectul "LEA  400 kV Suceava – Bălţi, pentru porţiunea de pe teritoriul României" este prevăzut în Strategia Energetică a României pentru perioada 2007 – 2020, aprobată de Guvernul României prin H.G. nr. 1069/2007 şi în  Acordul de Cooperare în domeniul energetic,  semnat de guvernele României şi Republicii Moldova pe data de 3 martie 2012.

Prin această Strategie este prevăzută continuarea procesului de dezvoltare, modernizare şi retehnologizare a reţelei de transport şi distribuţie în conceptul de reţea integrată, cu pregătirea corespunzătoare a conectării la reţea a resurselor regenerabile, precum şi, creşterea gradului de interconectare cu statele din Uniunea Europeană şi din zona Mării Negre, pentru  ca România să poată beneficia de poziţia sa strategică în tranzitul de energie electrică.

"S-ar crea conditii importante pentru sistemul energetic din Moldova, sa fie conectat la asociatia europeana a transportatorilor de energie electrica, din care Romania face parte. Pe de alta parte creste gradul de siguranta in functionarea sistemului energetic din aceasta zona, si automat in alimentarea cu energie electrica a consumatorilor. Pe de alta parte s-ar crea conditii mari pentru conectarea evetualelor centrale electrice ce ar putea sa apara in zona, in special cele eoliene si fotovoltaice", a declarat Ştefan Ţâbuleac, directorul Transelectrica, sucursala Bacău.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Strigăt de ajutor! Un copil din Botoșani a fost electrocutat și transferat de urgență la Spitalul " Sf. Maria" din Iași: familia cere ajutor!

astăzi, 20:47

Luca Mateo, un copil de 13 ani, are nevoie de ajutorul nostru, după ce sâmbătă a fost electrocutat și transferat de urgență, cu elicopterul, la Spitalul " Sf. Maria" din Iași. ...

,,E timpul să nu mai dăm și noi ceva!” - Activități de prevenire a corupției desfășurate la Spitalul Județean de Urgență Mavromati! (Foto)

astăzi, 19:50

Ofițerii de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au desfășurat, în perioada 02-04 iulie 2025, în baza prot...

Tragedie la pescuit: Un bărbat și-a pierdut viața după ce a intrat să înoate, în râul Prut, și nu a mai ajuns la mal! (Foto)

astăzi, 19:41

Pompierii au fost solicitați în această după amiază să intervină pentru căutarea unui bărbat, în vârstă de 65 de ani, care era la pescuit pe malul râului Prut, î...