Dezbatere publică pentru Centrul Integrat de Management al Deşeurilor: "Pentru a colecta deseurile din unele comune vom avea nevoie de un elicopter" - FOTO

Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani, sefii Consiliului Judetean Botosani, primari si operatori de salubritate au participat la ședința de dezbatere publică ce face parte din procedura de autorizare integrată a obiectivului de investiție Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CIMD).

"Este bine ca am ajuns in situatia de a avea dezbaterea publica pentru a solicita autorizatia de mediu. Este foarte bine ca investitia este finalizata si poate fi exploatata. Multumesc tuturor celor care au fost implicati in acest proiect. Nu a fost un proiect greu, dar nici unul usor . Mai avem cateva lucruri de pus la punct si ma refer la inchiderea gropilor de gunoi. Vom avea o provocare in perioada urmatoare a tot ceea ce inseamna gestionarea deseurilor", a declarat presedintele Consiliului Judetean Botosani, Gheorghe Sorescu.



"12 primarii nu au contracte"


Dupa ce s-a prezentat proiectul si detalii despre Centrul Integrat de Management al Deseurilor, cei prezenti in sala de sedinte au fost invitati sa vina cu propuneri de imbunatatire a acestui proiect. Propuneri nu au fost, insa au fost discutii despre unele probleme cu care se confrunta judetul la ora actuala.

"Dupa cum bine stiti, sunt foarte multe primarii care nu au incheiat nici pana la ora actuala contracte cu operatorii de salubritate. Trebuie sa gasim o solutie impreuna. S-a facut mare tam-tam in vara ca nu se depoziteaza gunoi la rampa de la Botosani. Ce facem? Vine vara, mai dureaza cel putin 3 luni autorizatia. Facem iar scandal la televizor si in fata cetatenilor? Am trimis hartii la cel putin 12 primarii care nu au contracte. Nu o sa mai ingaduim nimanui sa faca ce vrea. Imi pare rau ca sunt prea putini primari in sala", a precizat Razvan Rotaru, comisar-şef al Gărzii de Mediu.



"Avem nevoie de un elicopter" 


Un operator de salubritate a adus in atentie o alta problema. In cadrul proiectului "Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Botoșani" s-au construit niste platforme de ridicare a gunoiului in comunele din judet, insa la unele dintre ele nu se poate ajunge cu masina, fie pentru ca sunt in niste râpe, fie pentru ca intre drum si platforma se afla un sant de aproape doi metri. 

"O sa inceapa colectarea si nu o sa ne putem face treaba. Aceste probleme ar trebui luate in calcul din timp si sa se vada daca se poate colecta gunoi de pe acele platforme sau nu. Pentru a colecta deseurile din unele containere, in unele comune, vom avea nevoie de un elicopter, pentru ca masinile nu pot ajunge acolo" a precizat Gica Tabultoc, reprezentantul firmei Regan-Trans Botosani.



Presedintele Consiliului Judetean spune ca vina apartine Consiliilor Locale din fiecare comuna, care au amplasat acele platforme in locuri unde accesul este limitat.

"Autoritatile publice locale au fost cele care au decis amplasamentele acelor platforme. Bineinteles ca daca o punea in fata curtii dumneavoastra sau in fata curtii mele ii spuneam si acum sigur ca ne trebuie elicoptere. Asta este vina autoritatilor locale", a spus presedintele Consiliului Judetean Botosani, Gheorghe Sorescu.

"Da, domnule presedinte, dar eu am intervenit in Consiliile Locale si mi-au spus ca nu raspund ei, ci proiectantul si cel care a construit. Sunt platforme construite cu un sant de un metru si jumatate si nu au cum intra cu masina pentru a lua containerul si nu primarul a construit acolo", a adaugat reprezentantul firmei de salubritate.
 









 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ISU Botoșani: Atenție la vinul aflat în proces de fermentare!

astăzi, 15:45

Odată cu venirea toamnei și după culegerea viilor, mulți dintre cetățeni pregătesc vinul în gospodării. În condițiile în care acesta nu este depozitat în spații cores...

Pași importanți pentru reabilitarea și modernizarea Stadionului Municipal din Botoșani! (foto)

astăzi, 15:18

Coordonată de primarul Cosmin Andrei, o delegație a municipalității a participat, marți,la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), la o ședință pre – CT...

Studenții vor avea reducere de 90% la călătoria cu trenul și în acest an universitar!

astăzi, 14:14

În contextul începerii anului universitar 2024 - 2025, CFR Călători reamintește că studenții în vârstă de până la 30 de ani, înscriși într-o formă de...