Dezastru la APIA: Sute de mii de fermieri romani vor fi afectati de intarzieri la plati. Ministru: Softul se blocheza, sefii APIA vor fi sanctionati

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat ca sute de mii de fermieri romani vor fi afectati de intarzieri la platile din partea Agentiei Nationale de plati si Interventie in Agricultura, ca urmare a functionarii greoaie a unui soft realizat de un consortiu SIVECO-Teamnet, motiv pentru care o serie de sefi din APIA vor fi schimbati din functie sau sanctionati.
 
Problemele sunt legate de avansurile la plata unica pe suprafata - SAPS 2015 - de 53 de de euro la hectar, pe care fermierii romani trebuie sa o primeasca in perioada 16 octombrie - 30 noiembrie 2015.

Potrivit lui Irimescu, in total 943.000 de cereri de plata au fost depuse de catre fermieri la APIA, insa  in urma trierilor facute ca urmare a controalelor din teren numarul cererilor de plata valabile s-a redus in jurul a 700.000.

In sistemul electronic pentru procesarea cererilor de plata, s-a reusit introducerea a numai 260.000 de cereri, din care, insa au ajuns la finalul procesului numai 13.500 de cereri pana in acest moment, a mentionat Irimescu.

"Softul realizat de consortiul SIVECO-Teamnet s-a blocat. Lucram cu firmele, se fac teste in aceasta perioada", a declarat, pentru HotNews, Irimescu.

Ministrul Agriculturii, care a preluat de o saptamana portofoliul, sustine ca vina apartine sefilor APIA, pe care ii acuza ca au contractat prea tarziu serviciile de realizare si gestionare a softului.

"Legislatia europeana privind aceste plati a fost finalizata inca din vara anului 2014, dar ei (sefii din APIA) s-au apucat in septembrie 2015 de sistem", acuza Achim Irimescu.

Potrivit acestuia, fermierii romani vor fi afectati de aceasta situatie, pentru ca majoritatea vor fi in situatia de a primi avansurile abia in primavara anului 2016, in loc de toamna lui 2015.

"Noi trebuia sa facem plati de 400 de milioane de euro acum, din bugetul pe anul 2015, insa nu putem, din cauza blocajului. Noi ramanem cu banii in buget, necheltuiti, iar fermierii nu-si primesc platile. In 2016 vom avea alt buget, cu anumite constrangeri bugetare. Am cerut sa se proceseze macar cererile fermierilor cu suprafete mari, pentru a face plati mai consistente deodata, dar nu se poate", se plange ministrul.

El a mentionat ca va face o analiza la nivelul activitatii APIA, pentru sanctionarea sefilor agentiei, in functie de responsabilitati.

"Nu e posibil ca fermierii sa sufere, iar functionarii APIA sa nu aiba nicio problema. Trebuie sa raspunda", a mai spus Irimescu, pentru HotNews.ro.

El a aratat insa ca directorul general al APIA, Mihai Putintei, ar fi fost indus in eroare de catre subordonatii sai referitor la situatia modulului electronica de plata catre fermieri.

Siveco: APIA ne-a aprobat sistemul in 17 noiembrie, am avut timp scurt la dispozitie

Compania Siveco, care a realizat, in consortiu cu Teamnet, modulul pentru APIA a precizat, la solicitarea HotNews, ca agentia le-a aprobat specificatiile tehnice pentru sistemul electronic de procesare a platilor catre fermieri abia in 17 noiembrie 2015.

"Serviciile IT aferente platilor in avans au fost contractate de APIA cu asocierea SIVECO ¬ Teamnet in data de 10 noiembrie 2015, iar specificatiile necesare dezvoltarii softului au fost aprobate de APIA in data de 17 noiembrie", explica Siveco, la solicitarea HotNews.

"Suntem pe deplin constienti de importanta majora a realizarii platilor in avans catre beneficiarii subventiilor europene pentru agricultura. In acest sens, in timpul scurt avut la dispozitie, echipele de proiect ale asocierii SIVECO - Teamnet au depus si depun eforturi uriase (24 de ore  din 24, 7 zile pe saptamana) pentru a sprijini APIA sa-si atinga obiectivul, respectiv sa realizeze plata avansurilor asteptate de fermieri", mai spune compania IT, conform sursei citate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

astăzi, 20:54

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...