Detoxifierea ficatului: 6 alimente si plante de primavara

Detoxifierea ficatului: 6 alimente si plante de primavara
Ficatul nu primeste intotdeauna atentia care i se cuvine pentru cele aproximativ 500 de functii pe care le indeplineste in mentinerea sanatatii organismului. Tocmai de aceea, macar o data pe an, trebuie sa il detoxifici, pentru a-i oferi sansa de a scapa de toxinele care il aglomereaza si ii incetinesc activitatea. Detoxifierea ficatului este ideala primavara, dupa o iarna in care ai consumat in special alimente grele si ai acumulat toxine periculoase, ne invata ele.ro.

 Printre cele mai comune simptome ale ficatului intoxicat se numara balonarea, constipatia, indigestia, durerile de cap, starile de oboseala, respiratia urat mirositoare si halena. Descopera 6 alimente si plante de primavara, necesare pentru detoxifierea ficatului.

1. Papadia

 Papadia este considerata o buruiana de cei mai multi gradinari, insa trebuie sa stii ca ea poate fi folosita si pe post de planta medicinala. Mai exact, papadia are capacitatea de a detoxifia ficatul, gratie substantelor pe care le contine. Pentru un efect sigur, este recomandat sa folosesti ceai de papadie din farmacii si sa bei doua cani pe zi. Papadia nu are efecte benefice doar asupra ficatului, ci asupra intregului organism, deoarece este o sursa excelenta de vitamine (A, B, C, D) si de substante minerale (calciu, magneziu, zinc, potasiu, fier).

2. Apa cu lamaie

 Hidratarea corecta a organismului contribuie intr-o masura destul de mare la detoxifierea ficatului si la imbunatatirea functiilor organismului. Adauga in apa pe care o bei zilnic suc proaspat de lamaie si vei spori actiunea detoxifianta asupra ficatului. Incet, incet, acesta va elimina din ce in ce mai multe toxine, iar tu vei dobandi o stare de bine.

3. Armurariul

 Denumirea poate ca nu iti suna familiar, insa cu siguranta ai vazut aceasta planta. Obisnuieste sa creasca pe campii si in gradini, dar sunt si persoane care o cultiva cu atentie pentru a putea beneficia de toate substantele tamaduitoare. Infuzia de armurariu, consumata in cure de doua saptamani, cu o saptamana pauza, contribuie la eliminarea compusilor toxici din ficat, previne acumularea de noi toxine la nivelul ficatului si imbunatateste activitatea celulelor hepatice, gratie compusului silibinina care se regaseste in planta.

4. Ceapa si usturoiul

 Ceapa si usturoiul formeaza un duo imbatabil in lupta cu toxinele din ficat. Chiar daca nu lasa un miros placut in urma, incearca sa consumi mai des ceapa si usturoi, deoarece contin fitonutrienti care combat eficient bacteriile, virusii si substantele nocive din ficat si din organism.

5. Alimentele bogate in vitamina C

 Alimentele bogate in vitamina C contribuie indirect la detoxifierea ficatului. Mai exact, vitamina C sporeste actiunea detoxifianta a glutationului, o proteina care se gaseste in mod natural in rinichi, splina si ficat. La nivelul ficatului, glutationul neutralizeaza toxinele si imbunatateste functiile, insa are o actiune si mai puternica in prezenta vitaminei C.

6. Turmericul

 Turmericul, la fel ca multe alte condimente, nu doar ca imbunatateste gustul mancarurilor, dar are si un rol curativ. Folosit cu regularitate in alimentatie, turmericul are capacitatea de a detoxifia ficatul si a elimina toxinele nocive care il degradeaza.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
186

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
188

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
273

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...