Deținuții custodiați în Penitenciarul din Botoșani au fost testați pentru depistarea virusurilor B și C. Ce arată rezultatele

Deținuții custodiați în Penitenciarul din Botoșani au fost testați pentru depistarea virusurilor B și C. Ce arată rezultatele

Cei aproximativ 600 de deținuți și personalul Penitenciarului din Botoșani au fost testaţi pentru depistarea infecţiei cu virusurile hepatitice B şi C. Rezultatele au arătat că prevalenţa rezidenţilor din unităţile penitenciare este de 10 ori mai mare decât în populaţia generală.

Testările au fost efectuate în cadrul campaniei „LIBER de hepatita C”, lansată sub egida Societăţii Române de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă, a Societății Române pentru Studiul ficatului, în parteneriat cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Institutul Clinic din Fundeni, Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „O. Fodor” din Cluj. Demersul se adresează grupurilor vulnerabile reprezentate de deţinuţi, precum şi personalului angajat din unităţile penitenciare.

„Tratarea deţinuţilor va contribui la reducerea prevalenţei VHC şi la prevenirea transmiterii în unităţile de detenţie şi în comunitatea mai largă, după eliberare", se arată într-un comunicat transmis vineri.

Faza întâi a proiectului „LIBER de hepatita C” a fost derulată în unităţile penitenciare din partea de sud, centru şi est a ţării, în perioada martie 2021 - februarie 2022. Au fost testaţi deţinuţii şi personalul angajat din 15 unităţi penitenciare, între care Rahova, Jilava, Giurgiu, Vaslui, Botoşani, Iaşi, Brăila, Galaţi, Poarta Albă, Ploieşti, Slobozia, Tulcea şi Valul lui Traian.

Potrivit sursei citate, rezultatele fazei întâi a proiectului au evidenţiat 688 de deţinuţi depistaţi pozitiv pentru infecţia cu VHC şi 206 pentru infecţia cu VHB. Persoanele depistate pozitiv pentru hepatita C şi B sunt evaluate de medicii specialişti gastroenterologi din instituţiile partenere: Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, pentru confirmarea diagnosticului, stadiul bolii hepatice şi oportunitatea includerii în tratament.

Conform rezultatelor intermediare, majoritatea pacienţilor se află în fereastra de oportunitate pentru iniţierea tratamentului antiviral, rata de vindecare a infecţiei cu VHC fiind de peste 98%.

Prevalenţa infecţiei cu VHC evidenţiată în rândul acestui segment populaţional este de 9,92%, confirmând faptul că şi în România prevalenţa rezidenţilor din unităţile penitenciare este de 10 ori mai mare decât în populaţia generală. Având în vedere succesul primei faze a proiectului, deschiderea pentru colaborare şi susţinerea arătate de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor, s-a luat decizia extinderii şi în unităţile penitenciare din nord-vestul ţării, zonă unde până acum nu s-a desfăşurat o astfel de campanie de testare", se arată în comunicatul citat.

În a doua fază a proiectului „LIBER de hepatita C", echipele de medici de la Bucureşti şi Cluj vor testa utilizând teste rapide (anti-HCV TEST) pentru infecţia cu virusul C şi B aproximativ 7.000 de deţinuţi şi angajaţi ai unităţilor de detenţie. Etapa de testare este precedată ca şi în prima fază de o etapă de informare şi conştientizare asupra modului de transmitere a virusurilor hepatitice B, C şi D, precum şi a riscurilor determinate de întârzierea diagnosticului şi tratamentului antiviral.

Testele rapide de diagnostic, investigaţiile ulterioare necesare confirmării diagnosticului, evaluării stadiului bolii hepatice şi includerii în terapie, precum şi tratamentul sunt gratuite.

„Săptămâna Europeană a Testării” este o campanie derulată la nivel european, de două ori pe an.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Lipsa apei scoate oamenii în stradă; protest în fața Primăriei din Trușești (video)

Vineri, 24 Iunie 2022
1362

Zeci de locuitori ai comunei Trușești au protestat în fața Primăriei din cauza problemelor de alimentare cu apă. De câteva luni, oamenii beneficiază de serviciu numai două-trei zile...

Bărbat acuzat că a încercat să violeze două femei de 92 și 77 de ani

Vineri, 24 Iunie 2022
508

Un bărbat de 58 de ani, din comuna Suharău, a fost reținut pentru 24 de ore, joi, fiind acuzat de două tentative la viol și furt calificat, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ)....

Șoferi amendați și autovehicule blocate de polițiștii locali

Vineri, 24 Iunie 2022
487

Zece autovehicule de transport pentru persoane și marfă au fost blocate, iar conducătorii auto au fost amendați, în timpul unei acțiuni de verificare a polițiștilor locali, desfășurată...