Desertul tau de weekend: Placinta cu mere

Un desert sanatos, dar si... frumos pentru masa familiei tale!

Aluat:

-550-600 gr faina
-100 gr unt
-250 ml lapte
-un ou
-sare
-3 linguri zahar
-drojdie 25 gr
-2 lg ulei
-coaja rasa de portocale- o lingurita
-sare

Umplutura:

-7-8  mere potrivite ca marime
-50 gr unt
-4 lg zahar
-un plic zahar vanilat
-o lingura esenta rom

-un ou pentru uns

Aluat:

Punem intr-un vas faina. Farmam cu mana drojdia, o adaugam peste faina, apoi punem zaharul, coaja de portocala, oul usor batut si putina sare mare.

Intr-un ibric punem laptele in care punem untul taiat cubulete.

Punem ibricul la foc si incalzim usor. (nu il infierbantati, veti opari faina si drojdia si nu va mai creste aluatul, trebuie sa fie doar caldut).

Incepem sa adaugam putin cate putin peste faina, omogenizand. Framantam aluatul timp de 10 minute.

In functie de tipul de faina folosit mai adaugam dupa caz lapte caldut sau faina pana obtinem un aluat potrivit de tare, usor maleabil si nelipicios.

In timp ce framantam adaugam si uleiul.

Ungem aluatul cu putin ulei, acoperim bolul cu-n servet curat si il lasam la loc caldut pentru cel putin o ora.

Spalam si curatam merele. Le dam pe razatoarea cu ochiuri mari.

Punem intr-un vas cu fund dublu untul impreuna cu zaharul si esenta.

Amestecam pana se dilueaza zaharul apoi adaugam marul ras.

Lasam la foc mic, amestecand din cand in cand , pana ce scade zeama lasata de mere (undeva la 10 minute)

Nu lasati zeama, riscati sa se scurga in aluat si sa ramana necopt. Trebuie sa fie o umplutura doar usor umeda.

Impartim aluatul in doua. La fel si umplutura.

Pe blatul de lucru infainat intindem aluatul in forma de dreptunghi (de 4-5 mm grosime). Ochiometric il impartim in trei pe lungime (fara a-l taia).

Partile laterale le crestam (din centimetru in centimetru).



Punem pe partea din mijloc umplutura apoi incepem sa trecem fasiile de pe laterale peste umplutura, in forma de x alternand fasiile, odata din stanga, odata din dreapta.

La final ungem cu ou batut, le mutam in tava tapetata cu hartie pentru copt si le mai lasam 30 minute la loc cald.

Introducem tava in cuptorul preincalzit si coacem placinta pana se rumeneste frumos.

Sursa: Aici



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean a distrus cu mașina un indicator rutier, mai multe ghivece cu flori și a fugit! (Foto)

astăzi, 14:53

În noaptea de 26 iunie a.c., ora 04:50, camerele de supraveghere au surprins momentul în care, un conducator auto pierde controlul volanului autoturismului pe care il conducea pe Șoseaua ...

Iulie începe cu caniculă. Cum va fi vremea în primele două săptămâni ale lunii, când sunt șanse să plouă!

astăzi, 14:28

Vremea va fi frumoasă şi caldă în primele zile ale lunii iulie, dar devine caniculară până la sfârşitul acestei săptămâni, în toată ţara, potrivit Administrați...

Motivul pentru care un medic botoșănean refuză să mai facă gărzi: ”Nesomnul și lipsa de odihnă vin de la muzică, de la chefuri, cumetrii și botezuri!”

astăzi, 14:01

Medicul cardiolog intervenționist și-a anunțat demisia din gărzile pentru infarct. Botoșăneanul Paul Turcoman, director medical al Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel...