Descopera bolile care se citesc in ochi

Descopera bolile care se citesc in ochi
"Ochii sunt singurul loc din corp unde se pot vedea un nerv, o artera, o vena, fara sa fie nevoie de nici o taietura, iar procesele pe care le remarcam analizand ochii se petrec probabil si in restul organismului", sustine Andrew Iwach, profesor de oftalmologie la Universitatea din San Francisco.

Iata ce spun ochii tai despre starea ta de sanatate:

1. Ochii galbeni
Bolile ficatului, inclusiv hepatita sau ciroza ofera ochilor o nuanta galbena din acumularea de bilirubina.

2. Ochii bulbucati (exoftalmici)
De multe ori doar o trasatura de familie, in unele cazuri ochii bulbucati reprezinta simptomele unei afectiuni tiroidiene.

3. Ochii rosii
Invelisul transparent al ochilor, numit conjunctiva, este hranit de vase de sange, care daca se sparg pot inunda albul ochiului (sclera). Hemoragia subconjunctivala ar putea fi generata de un impact fizic, dar si de o afectiune hematologica sau o hipertensiune arteriala severa. De asemenea, mai pot fi semne ale iritatiilor sau inflamatii (durere in jurul ochilor, fotofobie- sensibilitate la lumina)

4. Inele brun-roscate pe cornee
Acumularea de cupru la nivelul ficatului sau creierului defineste boala erditara Wilson care se manifesta si prin inele brun-roscate pe cornee. Desi aparent inofensiva, netratata, boala Wilson poate fi fatala.

5. Pleoapele cazute
Ptoza, in termini medicali, pleopele cazute sunt semne ale imbatranirii. In unele situatii atentioneaza asupra unor tumori cerebrale sau afectiuni neuromusculare care se manifesta prin slabirea musculaturii.

5. Anomalii ale pupilei
Daca esti sanatos pupilele tale ar trebui sa aiba o forma simetrica si sa se micsoreze la lumina. Daca una dintre pupile este mai mare decat cealalta sau se micsoreaza mai putin sau mai incet, fenomenul poate indica anevrism cerebral, tumoare cerebrala sau la nivelul optic, accident vascular cerebral, scleroza multipla, sifilis.

6. Ingrosarea pleoapei
In foarte rare cazuri, ingrosarea pleoapei este un semn de neurofibromatoza, o boala ereditara acare poate da tumori la nivelul oricarui organ, inclusiv pe nervii oculari.

7. Ochii uscati
Principala cauza isi are originile in dereglarile hormonale din perioada menopauzei care afecteaza, printre altele, lubrifierea ochilor. O alta cauza poate fi uscarea corneei din cauza clipirii insuficiente sau inchiderea necorespunzatoare a ochilor in timpul somnului.


sanatate.bzi.ro
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
101

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
432

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
159

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...