Deschideri educative la Laurian

14 laurieni dintre care şapte elevi şi şapte profesori sunt în afara ţării în aceste zile pentru a preda sau a învăţa despre moştenirea culturală şi crearea unei culturi noi.

Timp de o săptămână delegaţiile Colegiului Naţional "A.T.Laurian" vor fi în Le Mans, Franţa, respectiv Litija, Slovenia, unii pentru a readuce în prezent miturile din folclorul mai multor ţări europene, iar ceilalţi pentru a afla cum protejăm persoanele cu dizabilităţi, asigurându-le intrarea inclusiv pe piaţa muncii.

Deschiderile didactice cu care vor lucra pe mai departe participanţii la cele două mobilităţi vor fi posibile graţie unor două proiecte Erasmus + câştigate şi implementate de echipa profesorală a colegiului botoşănean. Primul proiect este al catedrei de limbi străine de la A.T.L., prin profesoarele Diana Rusu şi Gabriela Mangîr şi vizează să redeschidă celor şase echipe naţionale festrele către mituri şi folclor. Aşadar, elevi din trupa "Drama" de la Laurian, alături de cei dintr-unul din cluburile de debate de aici vor prezenta la Liceul "Touchard – Washington" din Le Mans o "Mioriţă" a vremurilor noastre, în care invidia şi frustrarea au aceleaşi efecte devastatoare pe plan social ca în balada românească.

Botoşănenii vor putea vedea apoi cum înţeleg reluarea miturilor străvechi francezii, bulgarii, italienii, germanii şi portughezii, vizionând alte piese de teatru şi dezbătând motivele folclorice.

Echipa din Slovenia, formată doar din cadre didactice, realizează o vizită în cadrul căreia alte şapte delegaţii venite şi din Franţa, Portugalia, Turcia, Slovacia și Letonia vor schimba idei de afaceri pentru şi cu persoane cu disabilităţi, asigurându-le acestora şanse mărite de a pătrunde pe piaţa muncii.

Gabriela Tănasă, coordonatorul de proiect şi profesor de ştiinţe socio-umane la Laurian, ne-a explicat că "ne vom prezenta cu toţii ideile, vom realiza materiale de promovare a acestora, toate constituind, ulterior, componentele unei expoziţii internaţionale".

Protecţia persoanelor cu disabilităţi şi integrarea acestora trebuie să facă parte din marea cultură europeană şi să se regăsească în fiecare colţişor al Europei. Aşadar şi în România trebuie făcute cu responsabilitate şi cu un know-how ce se poate învăţa şi prin astfel de schimburi de experienţă.

Comunicat de presă

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect al Senatului: Medicamentele care conţin substanţe stupefiante şi psihotrope, puse sub control!

Tuesday, 5 November 2024

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat, în plen, că acest proiect de act normativ va da Poliţiei şi DIICOT un instrument mai eficient în lupta împotriva drogurilor. „A...

Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naţionale de Mediu, în control privind gestionarea deșeurilor!

Tuesday, 5 November 2024

În luna octombrie 2024 Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un număr de 86 acțiuni de inspecţie și control: 44 de inspecţiile fiind neplanificate și 4...

Percheziții în două unități medicale din Moldova, ce au descoperit polițiștii!

Tuesday, 5 November 2024

Poliția a descins la spitalul de Psihiatrie Socola din Iași într-un dosar cu certificate false de handicap. Persoane din mediul medical au favorizat internări fictive, acordarea de concedii d...