Descentralizarea - politizare, eficienta sau compromiterea actului de educatie?

Astazi, la Cotroceni, are loc o inalnire intre reprezentantii Ministerului Educatiei si ai sindicalistilor, cu privire la descentralizarea din educatie.

La Inspectorat sau la Primarie?

Dascalii se afla in fata celei mai grele perioade de dupa decembrie 1989, sistemul educational romanesc fiind pe cale le a suferi o preschimbare riscanta, prin trecerea scolilor in custodia primariilor.

Primarii aflate, la randul lor, in pastorirea unor politicieni care se schimba o data la patru ani, fiecare cu alta doctrina si program politic si, deci, alte interese administrative si financiare.

Oricum ar fi situatia, prin descentralizare, primariile vor avea o mai mare influenta asupra unitatilor de invatamint, iar scolile o mai mare libertate cu privire la atributiile administrative.

Inspectoratele scolare vor trece in plan secund, reducandu-si din functii, pastrand pe cele de orientare si control, gestiune a unui centru de resurse la nivel judetean si instanta de apel in relatiile dintre scoli si angajati.

Cea mai controversata parte a descentralizarii este insa, de departe, numirea directorului unitatii de invatamant. In cadrul Adunarii generale a Asociatiei Oraselor din Romania, a fost lansata ideea ca directorul de scoala sa fie numit de catre primar, iar titularizarea profesorilor sa fie realizata numai cu acordul consiliilor de administratie ale scolilor, constituite din o treime membri ai autoritatilor locale, o treime profesori si o treime parinti.

Finantarea scolilor in cadrul procesului de descentralizare va fi mixta: buget de stat, buget al primariilor, autofinantare.

La fel de cert este si faptul ca mediul scolar va deveni un factor electoral bine gestionat de viitorii candidati la primarii, edilii devenind populari sau nu prin facilitatile promise cadrelor didactice: tichete cadou, sporuri, navete platite etc.

In mod clar, scolile vor deveni pentru primarii o afacere, pentru a nu se tranforma in consumatoare de bani. Astfel, se ia in calcul chiar si descentralizarea unor servicii, prin preluarea acestora de firme, bineinteles agreate de primarie, renuntarea la navetisti, chiar daca asta inseamna angajarea necalificatilor de pe plan local.

Ministerul Educatiei mai vine cu o propunere: unitatile scolare ar putea fi conduse de un manager, care nu trebuie sa fie obligatoriu profesor, si care sa se ocupe cu precadere de gestionarea aspectelor financiare si economice.

De asemenea, managerul este cel care angajeaza intregul personal din unitate, urmand ca partea educativa sa fie asigurata de un director adjunct sau educativ.

Nu in ultimul rind, consiliul de administratie nu se va mai ocupa de partea didactica, aceasta revenind doar consiliului profesoral.

Responsabilitatea consilierilor locali si implicarea comunitatii in viata scolara vor creste odata cu descentralizarea. Consilierii locali vor face parte din consiliile de administratie ale scolilor si vor lua parte la mai toate deciziile.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Biroul Electoral Județean a sesizat Poliția pentru continuarea propagandei electorale de către PNL Botoșani pentru candidatul liberal la alegerile prezidențiale

astăzi, 20:35

Biroul Electoral Județean a sesizat Poliția Botoșani pentru a sancționa PNL Botoșani care a continuat diseminarea în mediul online a mesajelor de propagandă electorală asumate de către m...

Un container a luat foc astăzi pe o stradă din Botoșani: Câteva garaje din apropiere, la un pas de incendiu! (foto)

astăzi, 20:16

Un incendiu violent s-a produs, în această după-amiază, pe strada Vârnav din municipiul Botoșani. Un container unde erau depozitate deșeuri de hârtie a fost cuprins de flăcări...

FC Botoșani - Poli Iași, mâine de la ora 17:30

astăzi, 19:08

Meciul retur dintre FC Botoșani și Poli Iași se va juca mâine, în etapa cu numărul 17 a Superligii. Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Poli Iași! Până în preze...