Deputaţii decid dacă scăpăm de forfetar

Deputaţii decid dacă scăpăm de forfetar
O iniţiativă legislativă a liberalilor şi conservatorilor, care prevede eliminarea impozitului minim, a trecut tacit de Senat.

Firmele au o nouă speranţă că vor scăpa de impozitul minim. O iniţiativă legislativă care conţine această prevedere a trecut prin aprobare tacită de Senat şi va fi dezbătută de deputaţi, care vor da verdictul final.

Alături de anularea impozitului minim, proiectul de lege prevede şi eliminarea restricţiilor la deducerea TVA când o firmă îşi cumpără un autoturism şi carburanţi, precum şi reducerea cu 10% a contribuţiilor sociale.

Proiectul a fost iniţiat în luna iunie, de mai mulţi liberali, printre care Călin Popescu-Tăriceanu, Ludovic Orban, Daniel Chiţoiu, Crin Antonescu, Dan Radu Ruşanu şi Varujan Vosganian, precum şi de conservatorul Dan Voiculescu.

În septembrie, iniţiativa a primit aviz negativ de la guvern, cu următorul argument: impozitul minim "este parte integrantă a procesului de asigurare a resurselor bugetare aferente investiţiilor şi susţinere a sectoarelor economice cu valoare adăugată mare".
 
Executivul îşi menţine această poziţie şi după ce proiectul de lege a trecut de una din cele două etape. Oficiali ai Ministerului Finanţelor Publice (MFP) au declarat: "Sperăm ca în Camera decizională a parlamentului să se ţină cont de opinia guvernului".

Impozitul minim, un eşec

Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM, este de părere că "măsurile din această propunere pot să reprezinte componente ale pachetului de acţiuni care să fie aplicate de la 1 ianuarie 2010". Totuşi, iniţiativa trebuie analizată în contextul bugetului pe anul viitor, ne-a precizat el.

Cu toate criticile întreprinzătorilor privind impozitul minim, autorităţile au reacţionat numai prin promisiuni. Premierul Emil Boc declara, în august, că impozitul minim va fi înlocuit, de la 1 ianuarie 2010, cu unul forfetar în anumite domenii. Erau vizate hotelurile, barurile, restaurantele, activităţile cu produse accizabile.
 
Până în prezent, nu există nicio decizie în acest sens, cu toate că specialiştii MFP au făcut deja analize, simulări şi consultări cu patronatele. Guvernul demis nu poate iniţia ordonanţe, decizia urmând să fie luată de următorul cabinet.
 
Datele Fiscului arată că impozitul minim a adus la buget, în cinci luni de a plicare, 269,3 milioane de lei (62,63 milioane de euro). Este mult mai puţin decât circa 300 de milioane de euro, suma aşteptată de Finanţe. "Guvernul a pierdut mult mai mult prin închiderea zecilor de mii de firme cu locurile de muncă aferente decât a câştigat cu impozitul minim", conchide Ovidiu Nicolescu.

PROPUNERI

Liberalii vor contribuţii sociale mai mici

•Proiectul de lege, care a fost înregistrat miercuri la Camera Deputaţilor, mai prevede stabilirea cotei de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor la 3%.
•Totodată, liberalii propun ca toţi cetăţenii şi firmele care îşi plătesc impozitele înainte de termen să beneficieze de o reducere de 5%. O altă măsură este reducerea de la 0,1% la 0,03% pe ziua de întârziere a penalizării aplicate de Fisc, cu excepţia întârzierilor cauzate de fapte penale.
•Potrivit propunerii, noile niveluri ale contribuţiilor de asigurări sociale ar fi de 21,8% pentru condiţii normale de muncă (9% de la angajat şi 12,8% de la firmă), 26,8% pentru condiţii deosebite (9% de la salariat şi 17,8% de la angajator) şi 31,8% pentru condiţii speciale (9% de la angajat şi 22,8% de la companie).
•Contribuţiile pentru sănătate ar urma să scadă cu 0,5 puncte procentuale, până la 5% pentru salariat şi 5,2% pentru firmă. Iniţiatorii mai propun ca firmele care păstrează şi creează locuri de muncă să plătească doar jumătate din contribuţiile sociale, până la finele anului 2010.

 

 

evz.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pompier botoșănean în echipa de alpiniști a României, într-o spectaculoasă competiție în Spania! (Foto)

astăzi, 10:09
45

Un pompier botoșănean a făcut parte din echipa de alpiniști a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, care a obținut locul IV la un concurs internațional.Plutonierul adjutant ...

Zeci de avertismente și amenzi în Centrul Vechi al orașului, polițiștii locali au ”stins” și câteva scandaluri!

astăzi, 09:51
39

Poliția Locală a municipiului Botoșani, prin intermediul polițiștilor locali din cadrul Biroului Dispecerat și Evidența Persoanelor, din cadrul Serviciului Ordine, Liniște Publică și Pază B...

Ionică Nechifor, despre prețul mieilor la poarta fermei în săptămâna Paștelui

astăzi, 09:21
239

În săptămâna Paștelui, prețul cărnii de miel ar putea suferi modificări, având în vedere cererea mare de pe piață. Crescătorii de ovine se străduiesc să mențină pr...