Deputatii au votat: Traian Basescu poate fi suspendat fara avizul CCR

Deputatii au votat: Traian Basescu poate fi suspendat fara avizul CCR
In urma cu putin timp Camera Deputatilor a votat ca nu va mai fi nevoie de avizul Curtii Constitutionale in ceea ce priveste decizile luate de Parlament. Prin adoptarea acestei decizii se urmareste facilitarea presedintelui Traian Basescu, dupa cum spun unele voci de la Guvern. Initiatorii motiveaza ca astfel s-ar usura activitatea magistratilor de la CCR.

Propunerea vizeaza practic revenirea la situatia anterioara amendamentelor aduse, in urma cu un an, la initiativa pesedistului Dan Sova, cel care a promovat introducerea in categoria actelor juridice care sunt suspuse controlului de constitutionalitate a tuturor hotararilor Legislativului.

"Consideram ca prin aceasta modificare (adusa la initiativa lui Dan Sova, n.red.) se incarca in mod excesiv activitatea Curtii Constitutionale ceea ce dauneaza bunului mers al activitatii acesteia si al exercitarii rolului de arbitru institutional, rol asumat nu de putine ori, in contextul constitutional romanesc. De aceea, propunem eliminarea hotararilor plenului Camerei Deputatilor, ale plenului Senatului si ale plenului reunit ale celor doua Camere din categoria actelor normative asupra carora CCR se pronunta", se arata in expunerea de motive.

Singurele hotarari pe care CCR se va putea pronunta sunt cele legate de regulamentele de functionare a Parlamentului, pentru ca Legea fundamentala prevede in mod explicit acest lucru.

Miza acestei modificari este legata de suspendarea presedintelui Traian Basescu, in contextul in care USL a depus, recent, o propunere care prevede ca demiterea sefului statului se poate face cu votul majoritatii romanilor care se prezinta la urne, in cadrul referendumului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 28 de ani din Darabani, prins de polițiști beat la volan!

Miercuri, 8 Mai 2024
104

În cursul zilei de miercuri, 8 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un tân...

Scad prețurile la gaze naturale și electricitate, anunțul ministrului Energiei!

Miercuri, 8 Mai 2024
106

„Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze şi energie electrică. Faţă de preţul maxim prevăzut de plafon, preţurile facturate la gaze naturale sunt cu până la 25% mai m...

Târgului Meșterilor Populari se va desfășura în perioada 10-12 mai 2024 la Botoșani

Miercuri, 8 Mai 2024
153

În acest an sunt așteptați la Botoșani 84 de meșteri populari din județele: Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Neamț, Argeș, Mureș, Prahova, Covasna, Maramureș, Harghita și Republica M...