Deputații au votat: Anumiți români vor fi nevoiți să-și schimbe actele personale!

Deputații au votat: Anumiți români vor fi nevoiți să-și schimbe actele personale!
Cetățenii din anumite localități sau persoanele care au domiciliul pe o stradă ce poartă anumite nume de orașe din România ar putea fi obligați să se adreseze autorităților pentru modificarea anumitor informații din documentele personale.

Este vorba, mai exact, despre cei care trăiesc în localități care ar trebui să-și schimbe denumirea, prin înlocuirea literei „î” cu litera „â”. Măsura este prezentă într-un proiect legislativ ce a primit recent aprobarea deputaților.
 
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României, ce a fost adoptată miercuri de Camera Deputaților, prevede, printre altele, modificări privind denumirile anumitor localități din țara noastră. Pentru a intra în vigoare, acest proiect are nevoie și de aprobarea Senatului, de promulgarea prin decret prezidențial și de publicarea în Monitorul Oficial.
 
Proiectul legislativ urmărește corectarea denumirilor localităților din România, prin aplicarea prevederilor Hotărârii Adunării generale a Academiei Române, din 17 februarie 1993, privind revenirea la "â" și "sunt" în grafia limbii române. Mai exact, se dorește schimbarea denumirilor unităților administrativ-teritoriale (comune, oraşe, municipii şi judeţe), astfel încât să se respecte regulile de scriere trasate de către Academia Română.
 
Dacă acest proiect va intra în vigoare, persoanele care domiciliază în localitățile vizate de aceste modificări vor fi nevoite să-și schimbe o serie de documente, inclusiv actul de identitate, permisul de conducere și pașaportul. Vizate de aceste schimbări vor fi și persoanele care locuiesc la adrese ce conțin denumirea localităților amintite mai sus.
 
Pentru a nu genera aglomerea instituțiilor statului, inițiatorii acestui proiect propun ca modificarea denumirii localității din actele persoanelor ce locuiesc în acestea să se facă doar la expirarea documentelor. Astfel, românii care locuiesc în localitățile ce-și vor schimba numele nu vor fi nevoiți să preschimbe actele personale înainte de expirarea valabilității acestora. Totodată, toate actele oficiale emise până la data la care intră această propunere legislativă în vigoare își vor păstra valabilitatea.
 
Atenţie! Prevederile proiectului legislativ NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta mai trebuie adoptat de Senat, promulgat de către președintele României şi publicat în Monitorul Oficial.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Jandarmii botoșăneni au ieșit în stradă pentru un weekend în siguranță, vin și ajutoare de la Bacău! (Foto)

astăzi, 12:26
5

Pe lângă misiunea de asigurare a ordinii și siguranței publice la Zilele municipiului Botoșani, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani are în atenție și manifestările religio...

(P) Opțiuni potrivite pentru păstrarea și transportarea produselor în siguranță

astăzi, 11:14
32

Putem observa cu toții că domeniul comercializării produselor este extrem de competitiv, iar păstrarea și transportarea produselor în siguranță reprezintă unul dintre cele mai importante...

Liberalii din Botoșani au dat startul campaniei electorale. Iftime: ”Vreau să dau oamenilor o alternativă la vot” / Flutur: ”Botoșaniul mai puternic!” (Foto, Video)

astăzi, 10:56
170

În această dimineață, liberalii botoșăneni au dat startul campaniei electorale pentru alegerile locale din data de 9 iunie 2024.După ora 9.30, membrii PNL Botoșani, în frunte cu...