Deputatii au respins o initiativa legislativa care stabilea ca prima intabulare a terenurilor agricole si forestiere este gratuita

Camera Deputatilor a respins, la sedinta desfasurata ieri, o initiativa legislativa care stabilea ca prima intabulare a terenurilor agricole si forestiere este gratuita. Aceasta desi Senatul, prima camera sesizata, a dat un aviz pozitiv proiectului de lege.

Camera Deputatilor a respins, ieri, un proiect de Lege care stabilea ca prima intabulare a terenurilor agricole si forestiere va fi gratuita.

Propunerea, initiata de doi senatori PNL si un deputat PSD, a fost adoptata de Senat, prima camera sesizata, in luna iunie 2013.

Forma adoptata de senatori prevedea urmatoarele: "In cazul primei inregistrari in cadastru si cartea funciara a terenurilor agricole si forestiere situate in extravilanul localitatilor (…) detinatorii titlurilor de proprietate au dreptul la efectuarea tuturor formalitatilor impuse de Legea cadastrului nr. 7/1996, cu modificarile si completarile ulteiorare, fara costuri".

Conform initiativei, onorariile expertilor cadastrului urmau a fi suportate din bugetul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, din fondurile generate de taxele de autorizare pentru persoanele care realizeaza lucrari de specialitate din domeniile cadastrului, geodeziei si cartografiei, in limita sumei de 400 lei/proprietate.

"Inscrierea in cartea funciara este sarcina statului roman, iar sumele platite in vederea deschiderii acestor carti funciare sunt acordate cu titlu de despagubire, alaturi de emiterea titlului de proprietate de catre autoritatile locale", motivau initiatorii in expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Conform Avocatnet.ro, desi Senatul a dat un aviz pozitiv acestei propuneri legislative, Camera Deputatilor, care este si for decizional, a respins documentul cu 160 voturi pentru, 147 conta si 16 abtineri. Avand in vedere respingerea definitiva de catre deputati, proiectul si-a incetat procedura legislativa in Parlamentul Romaniei.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pădurari amenințați cu moartea de un botoșănean, cazul a ajuns în atenția procurorilor!

astăzi, 11:14

Bărbatul este cercetat sub aspectul comiterii a șase infracțiuni de ultraj. În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că, în perioada iulie-august a.c., în timp ce...

Percheziții imobiliare terminate cu cătușe. Botoșănean reținut după ce a furat doi viței!

astăzi, 10:48

În cursul zilei de marți, polițiștii din Vlăsinești au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr de 19 ani, din orașul Săveni. Tânărul este ce...

Botoșani: Copilaş de nici 2 ani, opărit cu oala de mâncare. Inima micuţului s-a oprit aproape 20 de minute! (Video)

astăzi, 10:19

Un copil de doar un an şi jumătate din Botoşani luptă să trăiască după ce s-a opărit cu mâncare, relatează Observator. Băiatul se afla cu mama lui în momentul în care a...