Depozitul de deseuri din Botosani se va inchide in 2012

Depozitul de deseuri din Botosani se va inchide in 2012
Municipiul Botoşani a găzduit, săptămâna aceasta, o sesiune de lansare şi informare a proiectului intitulat “Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în Judeţul Botoşani, în cadrul Programului Operaţional Sectorial “Mediu (POS Mediu) - Axa Prioritară 2, Domeniul Major de Intervenţie 1 Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor istorice contaminate. Proiectul, în valoare de 143.068.697 lei fără TVA, este derulat de Consiliul Judeţean Botoşani şi cofinanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională. Astfel de sesiuni de informare vor avea loc în majoritatea localităţilor din judeţ unde urmează să se desfăşoare activităţile proiectului.

La Botoşani, această întâlnire a avut loc în cursul zilei de marţi, 11 octombrie, la sala de marmură a Teatrului Mihai Eminescu şi a reunit reprezentanţi ai autorităţilor locale, precum şi ai firmelor de salubritate.

Obiectivul general al proiectului îl constituie dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a deşeurilor cu reducerea impactului asupra mediului în judeţul Botoşani, prin îmbunătăţirea serviciului de gestionare a deşeurilor şi reducerea numărului de depozite neconforme existente, în conformitate cu practicile şi politicile Uniunii Europene.

Mai concret, prin acest proiect, se are în vedere o serie de investiţii precum construirea unui depozit judeţean conform la Stăuceni, cu staţie de sortare şi staţie de colectare levigat, închiderea a două depozite neconforme, la Botoşani şi Dorohoi, construirea a circa 1.300 platforme de colectare în întreg judeţul, achiziţionarea a circa 24.000 lăzi de compostare pentru gospodării pentru întreg judeţul, achiziţionarea a circa 7.400 euro-conatinere de 1,1 mc pentru întreg judeţul, dar şi achiziţionarea a 23 de vehicule de colectare şi transport/transfer a deşeurilor pentru întreg judeţul.

Este un proiect important pentru întreg judeţul Botoşani pentru că degrevează autoritatea locală de o sarcină dificilă, aceea de a aloca bani din Bugetul Local pentru activităţi pe care, vrând-nevrând, trebuie să le facă, dacă vrem să ne adaptăm cât mai curînd unui mediu european de viaţă. Vorbim despre asigurarea unui grad de acoperire a colectării deşeurilor de 100% în zonele urbane şi în jur de 90 % pentru cele rurale. Un aspect foarte important care ne interesează direct pe noi este faptul că se vor aloca fonduri pentru închiderea depozitului de deşeuri, data de închidere fiind 2012. Deşeurile vor fi colectate apoi la depozitul judeţean ecologic conform tuturor cerinţelor europene, a declarat viceprimarul municipiului Botoşani, Cătălin Alexa.

De asemenea, la întâlnirea de marţi, s-a discutat şi despre importanţa folosirii compostului în gospodărie. Asta în condiţiile în care, pentru zonele rurale şi pre-urbane, se urmăreşte ca, până în 2016, 86% din populaţie să folosească compostarea în curte.

Compostul este o cale de a reutiliza gunoiul din curte şi a-l transforma în ceva folositor în loc să fie ars sau aruncat la gunoi.

Compostul este ceea ce rămâne după descompunerea plantelor şi a altor organisme vii - o substanţă închisă la culoare, sfărâmicioasă şi de consistenţa pământului – îngrăşământ excelent pentru plantele din jurul casei şi pentru pământul din grădină.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Specialiștii antidrog, la datorie și în perioada Sărbătorilor!

astăzi, 19:15
49

În perioada minivacanțe de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pen...

Sancțiuni de sute de mii de lei aplicate de polițiștii botoșăneni în perioada sărbătorilor!

astăzi, 18:47
55

Astfel, în medie, zilnic au acționat peste 150 de polițiști, fiind organizate 32 de  acțiuni punctuale, atât în zona localurilor publice și a celor în care se formeaz...

Peste 350 de jandarmi au asigurat ordinea în Botoșani în perioada minivacanței de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale

astăzi, 18:00
36

Dacă majoritatea cetățenilor a înțeles importanța adoptării unui comportament civilizat, au existat totuși situații în care a fost necesară aplicarea a 77 sancțiuni contrave...