Dependenti de libertate!

În perioada 03 mai 2010 – 15 iunie 2010, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Cconsiliere Antidrog Botoşani, în parteneriat cu Structura de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Serviciul de Ordine Publică din cadrul IPJ Botoşani, derulează Proiectul de prevenire a consumului de substanţe psihoactive nou apărute (denumite generic etnobotanice) "Dependenţi de libertate".
 
Scopul Proiectului este întărirea factorilor de protecţie şi reducerea influenţei factorilor de risc prin informarea şi implicarea populaţiei, în special a copiilor şi tinerilor, în programe de prevenire a consumului de substanţe "etnobotanice".

Obiectivul general al Proiectului este informarea elevilor de gimnaziu şi liceu, a familiilor acestora şi a comunităţii  cu privire la efectele  nocive ale  substanţelor şi plantelor "etnobotanice", prin folosirea tuturor canalelor de comunicare către aceste categorii de populaţie, urmarindu-se prin aceasta schimbarea percepţiei false promovate de comercianţii acestor categorii de produse.
 
Acest proiect iniţiat de Agenţia Naţională Antidrog în parteneriat cu Institutul de Prevenire şi Psihosociologie şi Direcţia de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Române se subînscrie obiectivului din Strategia Naţională Antidrog "Dezvoltarea unor atitudini şi practici la nivelul întregii populaţii aflată într-o formă de învăţământ, prin intermediul programelor şcolare şi de petrecere a timpului liber, în scopul adoptării unui stil de viaţă sănătos, fără tutun, alcool şi droguri" şi constituie o primă etapă de intervenţie ce urmează a fi continuată în anul şcolar 2010-2011.

În prezent România se confruntă cu apariţia unor magazine în care  se comercializează o serie de produse ce au în componenţă plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive, care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sănătate. Efectele produse de aceste substanţe sunt similare celor date de substanţele psihotrope, având efect direct asupra creierului uman (stări confuzionale-pierderea identităţii, halucinaţii, diminuarea atenţiei combinate cu efecte adverse ca: dureri puternice de cap, anxietate, ameţeli, confuzie şi atacuri severe de panică, creşterea frecvenţei cardiace, tensiunii arteriale şi a temperaturii corpului).

În anul 2009, peste 1300 de persoane, majoritatea tinere, au solicitat asistenţă medicală după ce au suferit intoxicaţii grave cauzate de consumul de plante etnobotanice. Gradul înalt de pericol pentru sănătate al acestor produse ne-a determinat să iniţiem desfăşurarea unui proiect de informare a populaţiei cu privire la efectele nocive ale acestor substanţe etnobotanice.

În cadrul acestui Proiect specialişti din cadrul celor trei structuri vor desfăşura activităţi pe trei domenii de intervenţie – şcoală, familie şi comunitate – asigurând informarea cu privire la aceste substanţe "etnobotanice" a tinerilor din zone considerate ca având risc crescut de consum; deasemenea, aproximativ 1000 de părinţi vor fi sensibilizaţi în vederea dezvoltării unui rou pro activ în prevenire.

 


Coordonator CPECA Botoşani
Vlad Axinciuc



 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Garda de Mediu Botoșani: Amenzi usturătoare în cursul anului trecut pentru operatorii economici care poluează aerul!

Wednesday, 5 February 2025

Garda de Mediu Botoșani vine cu câteva precizări în întâmpinarea celor care doresc să fie informați. Poluarea și mirosurile pestilențiale reprezintă două probleme di...

„DemocraZICI 2025”: Ziua Internațională a Cititului Împreună, sărbătorită de micii cititori ai unei școli din Botoșani! (foto)

Wednesday, 5 February 2025

Sărbătorită la nivel mondial din 2010, această zi are ca scop evidențierea rolului lecturii cu voce tare de a crea comunități și a împărtăși povești. În țara noastră, even...

Locuință în pericol din cauza unui coș de fum necurățat: Recomandările ISU!

Wednesday, 5 February 2025

Funinginea depusă pe pereții interiori ai coșului de fum s-a aprins și exista pericolul de propagare a flăcărilor la acoperiș. La fața locului s-au deplasat un echipaj din cadrul Detașamen...