DELICIOS: Salam de biscuiti de post

Salamul de biscuiti face parte din copilaria noastra ceausista. Cine nu si-a "rupt" dintii in biscuitii obisnuiti sau cine nu a incercat sa-si incropeasca din cativa biscuiti ceva dulce? Tin minte ca faceam destul de des acest salam, dupa retete inventate, care de multe ori se imprastia, dar noi tot il mancam cu placere.
 
Trebuie sa recunosc ca nu am facut niciodata salamul de biscuiti dupa o reteta stricta, dar acum am fost atenta la gramaje ca sa va pot impartasi reteta. Este o reteta de post, bunuta si rapida.
 
Ingrediente:
 
-300g biscuiti obisnuiti (cat mai simpli)
-200g zahar
-60 ml apa
-150 g margarina la pachet
-3-4 linguri de cacao
- 2-3 bucati de rahat de diferite culori
- arome dupa bunul plac (vanilie, rom, coaja de portocala sau ce va mai trece prin cap)
 
Mod de preparare:
 
Biscuitii se maruntesc (cu sucitorul sau la robot) in bucatele mici. Daca se face o macinare uniforma nu se mai observa bucatelele de biscuiti atunci cand se feliaza.
 
Zaharul se pune intr-o craticioara peste care se toarna apa. Apa trebuie sa fie atat cat sa imbibe bine zaharul. Se da la foc mic si se lasa sa fiarba 3-4 minute. Acest sirop de zahar se toarna peste biscuitii sfaramitati. Se adauga cacaoa, aromele, rahatul si margarina inmuiata (eu am pus-o la microunde cat sa fie fluida). Cu mana se amesteca bine pana se omogenizeaza. Daca vi se pare ca nu se leaga ingredientele intre ele, mai faceti putin sirop.
 
Pe un celofan se pune compozitia si i se da forma unui salam. Eu pe celofan presar niste zahar tos si un pic de cacao ce va fi hainuta salamului. Apoi, celofanul se ruleaza bine, se rasucesc marginile si se da la frigider pentru cel putin o ora dar ideal ar fi cam 2 ore.
 
Se feliaza si… pofta buna.

Mai multe retete si fotografii, pe prajituricisialtedulciuri.wordpress.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Lansare de carte: Constantin Iftime, „Eseul carnivor”, la Galeriile de Artă din Botoșani!

astăzi, 19:30

Poet, prozator și publicist, Constantin Iftime prezintă în noua sa carte, apărută în 2025 la Editura Gri din București, o serie de 45 de eseuri care se deschid ca un evantai de lumin...

Sfârșit de săptămână cu două spectacole la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani! (foto)

astăzi, 18:40

Sâmbătă, 25 ianuarie de la ora 19:00, la Teatrul „Mihai Eminescu” din str. Teatrului nr. 5, va avea loc spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, în regia ...

DNA Suceava l-a plasat sub control judiciar pe managerul Spitalului Mavromati!

astăzi, 18:18

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, l-au ridicat miercuri dimineață, 22 ianuarie, pe managerul Spitalului Județean de Urgență Botoșani, Corneliu Prepeli...