Deficienţe constatate de Curtea de Conturi la Primărie! Ce spune primarul

Deficienţe constatate de Curtea de Conturi la Primărie! Ce spune primarul
Controlul efectuat de auditorii Curţii de Conturi la Primăria Botoşani în ceea ce priveşte activitatea desfăşurată de instituţie anul trecut a scos la iveală o serie de disfuncţionalităţi.

Primarul Ovidiu Portariuc susţine că au fost date termene de remediere, iar municipalitatea va formula puncte de vedere care să susţină că anumite cheltuieli  imputate de Curtea de Conturi au fost oportune.

Edilul-şef a precizat că există unele puncte de vedere divergente cu auditoria Curţii de Conturi în ceea ce priveşte auditurile făcute la societăţile subordonate Consiliului Local, dar şi în ceea ce priveşte finanţarea din bugetul local a anumitor evenimente publice.

“Nu există un control al Curţii de Conturi la niciun fel de unitate administrativ-teritorială la care la final să nu existe anumite sume imputate. Este firesc ca la un volum atât de mare al unui buget să apară şi greşeli, în mod obiectiv făcute, nu cu intenţie. Doar dacă am înlocui oamenii cu calculatoare am avea un procent de corectitudine de 100%. Avem termene de remediere a acestor deficienţe constatate în modul de înregistrare a unor sume, sunt deficienţe de natură contabilă sau economică care pot fi remediate. Acesta este şi scopul unui raport al Curţii de Conturi. Există anumite discuţii legate de finanţarea unor evenimente publice, legate de auditarea unor servicii publice şi aici am avut o întreagă discuţie în contradictoriu vizavi de capacitatea ordonatorului principal de credite de a avea capacitatea legală de a anticipa nevoile serviciilor publice şi de a lua măsuri din timp. Noi am considerat că e de datoria noastră să anticipăm nişte lucruri şi să facem studii de fezabilitate şi audituri pentru a realiza economii în perspectivă. În viziunea dumnealor Executivul nu are legitimitate în a interveni în activitatea societăţilor subordonate Consiliului Local.  Se discută oportunitatea, legitimitatea efectuării unor asemenea cheltuieli de către ordonatorul principal sau de către societăţile subordonate. Vom demonstra efectele pozitive în urma realizării acestor audituri. Dau un exemplu, la Modern Calor scăderea subvenţiei, eficientizarea, îmbunătăţirea parametrilor de funcţionare ai serviciilor respective", a declarat primarul Ovidiu Portariuc.
 

Acesta a mai menţionat că dacă erorile descoperite de auditori se cifrează la 0,3-0,4% din bugetul total, atunci sunt în limita normalităţii.

 

Spune-ne opinia ta