Declin si in constructii: Vezi cum au trecut firmele botosanene de criza in 2010!

Declin si in constructii: Vezi cum au trecut firmele botosanene de criza in 2010!

 RADU TURCANU  

Potrivit datelor furnizate de Directia Generala a Finantelor Publice Botosani, sectorul constructii a inregistrat in anul 2010 o reducere cu 16,2% a volumului de activitate, fiind domeniul cel mai afectat de criza economica.

"Principalii factori care au dus la diminuarea activitatii de constructii au fost blocarea creditarii, diminuarea drastica a investitiilor, dublata de cresterea dobanzilor, precum si scaderea puterii de cumparare a populatiei", a declarat Radu Turcanu, director DGFP Botosani.

In 2010, in sectorul constructiilor s-a realizat un volum al cifrei de afaceri in suma de 278,9 milioane de lei, in scadere fata de anul 2009 cu peste 12%. Nici finalul de an nu a fost mai bun pentru cei care deruleaza afaceri in acest domeniu, incheind in pierdere, cu 11% mai putin fata de anul precedent.

Unitatile cele mai reprezentative din punctul de vedere al cifrei de afaceri au fost: Tehnic Assist SA, Conrec, Condacia, Europa Group si Elsaco Buranto.

Cele mai profitabile societati in ordinea descrescatoare a profitlui net au fost: Tehnic Assist, Elsaco Brunato, Conresc si Gafco Construct.

Agentii economici din sectorul constructii care au inregistrat cele mai mari pierderi nete au fost: MBB Constructii, Danro International si Veritas.

Pierderi s-au inregistrat in sectorul constructiilor si in ceea ce priveste numarul de salariati. La sfarsitul lui 2010 efectivul salariatilor a fost in scadere cu 545 de persoane fata de finele anului 2009.

Salariul mediu brut lunar in acest sector de activitate, pe parcursul anului 2010, s-a diminuat fata de anul precedent cu 7,93%.

"Se poate aprecia ca sectorul de constructii, in anul 2010, a inregistrat un declin economic, insa atragerea de fonduri europene si demararea unor proiecte in parteneriat public-privat si, desigur, relansarea creditarii ar fi cateva solutii pentru o posibila redresare a acestui sector", a mentionat seful Fiscului botosanean.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
292

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
363

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
816

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...