"Moldova È™i Transnistria nu se pot uni. În caz contrar vor fi din nou explozii, dureri ÅŸi funeralii în fiecare zi", a declarat, recent, liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, relatează portalul Unimedia.
Smirnov a reiterat joi, la Dubăsari, că Tiraspolul este dispus să negocieze cu Chișinăul, dar exclude reunificarea. "Suntem pregătiţi pentru negocieri. Vom participa la ele. Dar ştiu că niciodată nu vom reuși să reunim ceea ce nu poate fi reunificat. Nu ne putem uni", a insistat liderul transnistrean, citat de evz.ro.
Șeful admnistraÈ›iei de la Tiraspol spune că pe cele două maluri de Nistru au crescut generaÈ›ii diferite. "În toÈ›i aceÈ™ti ani, în Transnistria au crescut noi generaÈ›ii, care ÅŸtiu că Rusia este apărătorul nostru. Și nu uitaÈ›i că în Moldova, de asemenea, au crescut generaÅ£ii care au fost învăţaÅ£i că România e bună, iar Rusia ÅŸi Ucraina sunt rele", spune Smirnov.
Alegeri cu gândul la Moscova
Referindu-se la alegeri prezidenÈ›iale din decembrie, acesta a subliniat că obiectivul primordial constă în păstrarea republicii ÅŸi apropierea ulterioară de FederaÈ›ia Rusă.
În soluÈ›ionarea conflictului transnistrean, Republica Moldova pledează pentru un statut special al Transnistriei în cadrul Republicii Moldova. Această poziÈ›ie este susÈ›inută de UE, SUA, Rusia, Ucraina dar È™i de numeroase organizaÈ›ii internaÈ›ionale.
Transnistria, un focar de instabilitate
Încă de la proclamarea independenÅ£ei, în toamna anului 1990, Transnistria a provocat îngrijorare în cancelariile europene, aflându-se ÅŸi astăzi în centrul unui "conflict îngheÅ£at" ÅŸi tensionând inclusiv relaÅ£iile României cu FederaÅ£ia Rusă.
Regiunea separatistă cu aproximativ 500.000 de locuitori ÅŸi o suprafaţă de crica 4.000 de kilometri pătraÅ£i este condusă de două decenii de Igor Smirnov, un lider autoritar nerecunoscut de comunitatea internaÅ£ională. Aceasta încearcă să găsească o soluÅ£ie pentru rezolvarea conflcitului dintre regimul de la Tiraspol ÅŸi autorităţile de la ChiÅŸinău.
De mai mulÅ£i ani, negocierile au loc în aÅŸa-numitul format "5+2", care include Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina ÅŸi OrganizaÅ£ia pentru Securitatea ÅŸi Cooperare în Europa (OSCE), plus Statele Unite ÅŸi Uniunea Europeană, în calitate de mediatori.
În toamna anului trecut, preÅŸedintele FederaÅ£iei Ruse, Dmitri Medvedev, afirma că România - un aliat declarat al ChiÅŸinăului - ar trebui să aibă o poziÅ£ie "mai calmă ÅŸi mai echilibrată" în problema transnistreană, subliniind că acest lucru ar contribui la succesul negocierilor.
Declaraţie şocantă: "Dacă ne vom uni cu Republica Moldova va fi război!"
Stiri Botosani Sunday, 17 July 2011 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Tânăr rugat de un moldovean să-i aducă o mașină radiată, a fost prins în Vama Stânca!
astăzi, 14:32
PoliÈ›iÈ™tii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări cu privire la un cetățean român, care s-a prezentat la controlul de frontieră cu un...
Eveniment tragic la începutul săptămânii: Un bărbat și-a pierdut viața după ce s-a răsturnat cu utilajul pe care îl manevra!
astăzi, 14:32
Un bărbat de 35 de ani È™i-a pierdut viaÈ›a, după ce s-a răsturnat cu utilajul pe care îl manevra. Tragedia s-a produs în localitatea ViiÈ™oara Mică, astăzi, la prânz. La faÈ...
USV anunță un nou program de licență în oferta educațională: Cinematografie, fotografie, media
astăzi, 14:00
În perioada 12-14 martie a.c., Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a primit vizita de evaluare a comisiei ARACIS pentru autorizarea programului de studii de licență Cinema...