Declaraţie şocantă: "Dacă ne vom uni cu Republica Moldova va fi război!"

"Moldova și Transnistria nu se pot uni. În caz contrar vor fi din nou explozii, dureri şi funeralii în fiecare zi", a declarat, recent, liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, relatează portalul Unimedia.

Smirnov a reiterat joi, la Dubăsari, că Tiraspolul este dispus să negocieze cu Chișinăul, dar exclude reunificarea. "Suntem pregătiţi pentru negocieri. Vom participa la ele. Dar ştiu că niciodată nu vom reuși să reunim ceea ce nu poate fi reunificat. Nu ne putem uni", a insistat liderul transnistrean, citat de evz.ro.

Șeful admnistrației de la Tiraspol spune că pe cele două maluri de Nistru au crescut generații diferite. "În toți acești ani, în Transnistria au crescut noi generații, care ştiu că Rusia este apărătorul nostru. Și nu uitați că în Moldova, de asemenea, au crescut generaţii care au fost învăţaţi că România e bună, iar Rusia şi Ucraina sunt rele", spune Smirnov.


Alegeri cu gândul la Moscova


Referindu-se la alegeri prezidențiale din decembrie, acesta a subliniat că obiectivul primordial constă în păstrarea republicii şi apropierea ulterioară de Federația Rusă.

În soluționarea conflictului transnistrean, Republica Moldova pledează pentru un statut special al Transnistriei în cadrul Republicii Moldova. Această poziție este susținută de UE, SUA, Rusia, Ucraina dar și de numeroase organizații internaționale.


Transnistria, un focar de instabilitate

Încă de la proclamarea independenţei, în toamna anului 1990, Transnistria a provocat îngrijorare în cancelariile europene, aflându-se şi astăzi în centrul unui "conflict îngheţat" şi tensionând inclusiv relaţiile României cu Federaţia Rusă.

Regiunea separatistă cu aproximativ 500.000 de locuitori şi o suprafaţă de crica 4.000 de kilometri pătraţi este condusă de două decenii de Igor Smirnov, un lider autoritar nerecunoscut de comunitatea internaţională. Aceasta încearcă să găsească o soluţie pentru rezolvarea conflcitului dintre regimul de la Tiraspol şi autorităţile de la Chişinău.

De mai mulţi ani, negocierile au loc în aşa-numitul format "5+2", care include Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi Organizaţia pentru Securitatea şi Cooperare în Europa (OSCE), plus Statele Unite şi Uniunea Europeană, în calitate de mediatori.

În toamna anului trecut, preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, afirma că România - un aliat declarat al Chişinăului - ar trebui să aibă o poziţie "mai calmă şi mai echilibrată" în problema transnistreană, subliniind că acest lucru ar contribui la succesul negocierilor.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Programul "Prima Seră". Cum se pot obţine 200.000 de euro de la stat şi ce condiţii trebuie respectate!

astăzi, 09:30

Legumele şi fructele autohtone s-ar putea găsi pe mesele românilor întregul an. Acesta este planul guvernanților, care vor să implementeze programul "Prima Seră". Cei car...

Leon Dănăilă, neurochirurgul botoșănean care a efectuat peste 40.000 de operații pe creier: ”Operez în continuare, dar nu așa de mult”! (Video)

astăzi, 09:00

Face parte din Panteonul neurochirurgiei românești. A absolvit două universități de stat, zece stagii de specializare în SUA şi Europa şi este membru al Academiei Române. Alăt...

Louis Munteanu după FC Botoșani – CFR Cluj, 1-1: ”Ne-a spus şi Mister că o să fie altă echipă cu acest antrenor!”

astăzi, 08:42

CFR Cluj a plecat doar cu un punct din deplasarea de la FC Botoşani, scor final 1-1. Louis Munteanu a ratat o mare ocazie de gol, ar fi putut aduce victoria ardelenilor. Chiar şi așa, atacantul de ...