Declaratie scandaloasa a ministrului Dan Sova. In alte tari ar fi fost DEMIS

Ministrul Dan Sova face anti-reclama turismului romanesc. Intr-o tara normala ar fi fost demis in secunda doi.

"Dumneavoastra ati auzit de oameni care sa fi mers in concediu la Rosia Montana? Cineva sa isi ia familia, copiii si sa mearga la Rosia Montana doua saptamani? Eu nu am auzit pe nimeni care sa fi mers la Rosia Montana". Aceasta declaratie nu apartine unui cetatean ignorant, nu apartine unui propagandist de doi lei pro RMGC, ci unui ministru din actualul guvern al Romaniei. Este vorba de Dan Sova.

Declaratia este una nu doar scandaloasa, ci, tinand cont de obiectul de activitate al portofoliului, este si iresponsabila. Pentru ca, in nicio tara normala, un ministru nu pledeaza in public (declaratia a fost acordata intr-un interviu televizat) impotriva turismului sau impotriva unui obiectiv istorico-turistic.

Este adevarat, zona Rosia Montana nu este cautata de turisti. Din mai multe motive. Zona nu a fost promovata de ministerul de resort, nu a fost promovata de agentiile de turism centrale si locale, acestea se limiteaza doar la a trimite turisti in statiunile clasice din tara si din strainatate, dar activitatea de promovare a turismului intern este ZERO, iar autoritatile locale nu s-au ocupat deloc de infrastructura rutiera care ar facilita accesul potentialilor turisti.

Dar faptul ca turistii nu ajung (inca) in zona Rosia Montana nu inseamna ca un ministru al guvernului trebuie sa salute acest lucru si sa-l utilizeze drept argument in favoarea RMGC. În orice alta tara, declaratii de genul facute de Dan Sova erau urmate urgent de demiterea din functie. Nu si in Romania.

In alte tari, turismul bate si religia
In alte tari, cand se descopera chiar si doua pietre care au facut parte dintr-un edificiu de acum cateva sute de ani, urgent locul este declarat monument istoric, se mai fabrica inca doua trei pietre similare, se lanseaza si o "legenda" a locului, iar autoritatile si agentiile de turism il promoveaza agresiv. Avem exemplul Turciei. In apropierea fostului oras antic Efes, pe un teren care mai mult seamana cu o parcare ad-hoc pentru vehicule ratacite, se gasesc resturile a sapte sau opt coloane care ar fi fost in componenta Templului zeitei Artemis, considerat a fi printre cele 7 minuni ale lumii antice. Ei bine, acest loc este promovat intens din punct de vedere turistic si zona este trecuta de agentiile locale in toate excursiile optionale pentru turistii care aleg sa-si petreaca un sejur in statiunile maritime de pe o raza de 100-120 de km.

Tot la turci, si tot in zona respectiva, cand este vorba de un obiectiv turistic, nu exista nici bariere de ordin religios. Chiar daca Turcia este o tara in care predomina religia musulmana, este promovata agresiv o casa a Fecioarei Maria, despre care se spune ca ar fi fost ultimul loc in care a trait. Si aceasta chiar daca izvoarele istorice nu garanteaza mai mult de 50% ca intr-adevar aici si-a petrecut ultimii ani din viata Fecioara Maria. Locul este inclus in toate circuitele si sejururile pentru turistii straini, iar in 2013 aici s-a organizat si linia de sosire a unei etape din Turul Ciclist al Turciei – competitie mediatizata in numeroase tari din Europa. Zilnic, aici vin peste 1.000 de turisti, iar incasarile care se fac sunt de ordinul sutelor de mii de euro lunar.

Ce trebuia sa faca Sova
Nici nu vrem sa ne gandim cum ar fi promovata in Turcia (dar de fapt in orice alta tara din lume) o mina de anvergura din timpul Imperiului Roman, cum este cea de la Rosia Montana. Si cati bani s-ar scoate dintr-un astfel de obiectiv turistic. Ministrul Dan Sova, daca si-ar fi respectat rangul de ministru roman, ar fi trebuit sa aiba o cu totul si cu totul alta conduita. Ar fi trebuit sa declare ca este regretabila lipsa de turisti la Rosia Montana. Ar fi trebuit sa sprijine autoritatile locale din zona pentru a construi o infrastructura rutiera performanta, dupa care sa moara de gat cu dna Grapini si cu anonimul sef al autoritatii turistice si sa-i oblige ca alaturi de patronatele din turism sa promoveze agresiv zona.
sursa: cotidianul.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Risc de inundații pe râurile Prut și Jijia până pe 1 octombrie!

astăzi, 12:34

Hidrologii au actualizat prognoza și au anunțat că există, în continuare, risc de inundații pe râurile Jijia, Prut și afluenții acestora. De asemenea, a fost emis un cod cod port...

Lângă noi: Primul tramvai-cafenea din România a ieșit pe traseu!

astăzi, 11:38

Primul tramvai cafenea de la noi din țară a ieșit pe traseu la Iași. Turiștii, dar și ieşenii au îmbrățișat rapid ideea, mai ales că drumul este foarte atractiv, urcând dealul C...

Atenționare ISU Botoșani: Autorități pregătite pentru gestionarea situațiilor de urgență!

astăzi, 10:46

La nivelul județului Botoșani, toate instituțiile cu rol în managementul situațiilor de urgență generate de fenomenele meteorologice periculoase sunt în alertă, pregătite să inter...