Lumea se va confrunta cu o foamete larg răspândită, „de proporții biblice” din cauza pandemiei coronavirusului, a avertizat şeful ONU pentru asistenţă alimentară, David Beasley.
Peste 30 de țări din lumea în curs de dezvoltare ar putea experimenta o foamete larg răspândită, iar în 10 dintre aceste țări există deja peste 1 milion de oameni în pragul înfometării, a declarat David Beasley, directorul executiv al Programului alimentar mondial pentru TheGuardian.
"Nu vorbim despre oameni care se culcă flămânzi", a spus acesta într-un interviu. „Vorbim despre condiții extreme, stare de urgență - oamenii care sunt literalmente în pragul înfometării. Dacă nu primesc mâncare, oamenii vor muri", a explicat David Beasley.
Din păcate, sunt şanse foarte mari ca sistemele fragile de asistenţă medicală din ţările sub-dezvoltate să nu poată face faţă coronavirusului, iar dezastrul economic va duce la o situaţie dramatică a gestionării resurselor de bază.
"Nu e doar pandemie, ci o pandemie a foametei”, a spus Beasley. ”Este o catastrofă umanitară şi alimentară.”
Beasley a transmis acest mesaj şi către consiliul de securitate al Organizaţiei Naţunilor Unite, avertizând liderii mondiali că trebuie să acţioneze rapid. A îndemnat guvernele să facă rost de bani pentru ajutoare şi să finanţeze o nouă reţea logistică pentru distribuirea alimentelor şi echipamentelor medicale de protecţie acolo unde este nevoie.
”Suntem martori la un fenomen extins, foamete de proporţii biblice” a comentat Beasley.
Potrivit unui raport elaborat de ONU şi alte organizaţii, cel puţin 265 de milioane de persoane se află în pragul înfometării, numerele devenind semnificativ mai mari în urma pandemiei.
”Dacă avem bani şi menţinem lanţurile de aprovizionare deschise, putem evita foametea”, a spus Beasley. ”Putem opri tragedia dacă acţionăm acum. Banii, singuri, nu vor fi suficienţi”, a adăugat el. Pentru ajutoare este dificil să treacă de blocajele de circulaţie impuse în întreaga lume. „Avem nevoie de bani şi de acces. Nu una sau alta, ne trebuie de amândouă.”
”Putem preveni foametea la nivel global. Dar trebuie să acţionăm rapid şi inteligent.”, a mai adăugat Beasley.
Sursa: TheGuardian