Decizie importantă luată de CCR: Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare în cazul femeilor

Decizie importantă luată de CCR: Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare în cazul femeilor

O decizie recentă a Curții Constituționale a României (CCR), apărută chiar azi în Monitorul Oficial, ar putea duce la modificarea vârstei de pensionare în cazul femeilor. În urma deliberărilor, oficialii CCR au admis, cu majoritate de voturi, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.56 alin.(1) lit.c) teza întâi din Legea nr.53/2003 – Codul muncii. 

Potrivit deciziei, femeile vor putea opta dacă vor să lucreze până la vârsta de 65 de ani. Mai mult, încetarea automată a raportului de muncă la 63 de ani ar însemna și o discriminare, și o îngrădire a dreptului la muncă pentru femei. Astfel, dacă salariata optează să continue munca până la 65 de ani, va putea să o facă în baza contractului deja existent, independent de voința angajatorului, scrie bugetul.ro citand avocatnet.ro.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.56 alin.(1) lit.c) teza întâi din Legea nr.53/2003 – Codul muncii și a constatat că acestea sunt constituționale în măsura în care sintagma «condiții de vârstă standard» nu exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea executării contractului individual de muncă, în condiții identice cu bărbatul, respectiv până la împlinirea vârstei de 65 de ani (…). Prin urmare, la vârsta de 63 de ani, femeia trebuie să aibă dreptul de a opta pentru continuarea raportului de muncă până la vârsta la care legea prevede încetarea de drept a contractului individual de muncă și pentru bărbați, respectiv 65 de ani”, a spus Curtea în decizia care a devenit general obligatorie azi, prin publicarea în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 642.

Concret, în Codul Muncii este specificat ca atunci când o persoană ajunge la vârsta standar de pensionare și a cotizat suficient pentru a se pensiona, raportul de muncă al acesteia se termină automat. Astfel, femeile, vor fi private de încă doi ani de muncă.

Potrivit CCR acest aspect din Codul muncii ar trebui interpretat astfel încât să li se permită femeilor care ajung la 63 de ani și, deși s-ar putea pensiona, să aleagă dacă vor să mai continue până la 65 de ani raportul de muncă sau să iasă la pensie.

În cazul în care salariata vrea să muncească până la vârsta de 65 de ani, raportul de muncă existent la 63 de ani va continua, pur și simplu, nefiind necesară încheierea unui nou contract.

„În prima ipoteză, când optează pentru deschiderea dreptului la pensie, contractul individual de muncă încetează de drept, iar dreptul la muncă va putea fi exercitate numai după încheierea unui nou contract, dacă angajatorul consimte în acest sens. Din contră, în măsura în care salariata optează pentru continuarea raportului de muncă, până la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de lege pentru bărbați, exercițiul dreptului la muncă nu este condiționat de încheierea unui nou contract și de voința angajatorului, dar dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan”, spun judecătorii în decizia publicată azi.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Localitățile Vorona și Tudora intră până la ora 16.00 sub Cod galben de instabilitate atmosferică!

astăzi, 15:19
55

Până la ora 16:00, localitățile Vorona și Tudora se vor afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.Se anunță averse care v...

Angela Paveliuc-Olariu, despre odiseea ouălor încondeiate de Paște. „Cojile de ou aveau şi ele importanţa lor”

astăzi, 14:07
24

Pentru Angela-Paveliuc Olariu, aşa cum chiar ea recunoaşte, etnografia a fost un adevărat refugiu, unul care a purtat-o pe culmile frumuseţilor tradiţionale.Vorbeşte cu drag despre etnografi...

PSD Botoșani : „Lumina Sfântă să vă călăuzească pretutindeni, cu liniște și pace în suflet!”

astăzi, 13:09
56

Să întâmpinăm cu bucurie Sărbătoarea Paștelui și să împărtășim împreună taina Învierii Mântuitorului!Lumina Sfântă să vă călăuzească pret...