Debitorii aflati in insolventa nu-si vor putea vinde bunurile, iar accesul la conturi le va fi limitat

Persoanele fizice care solicita intrarea in insolventa si-ar putea pierde dreptul de a dispune de banii pe care ii iau in conturi bancare si le-ar putea fi interzis sa isi vanda proprietatile sau bunurile, potrivit unui proiect de act normativ publicat de Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor, prin care sunt aprobate normele de aplicare la Legea falimentului personal.

Legea nr. 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice, cunocuta si sub denumirea de Legea falimentului personal, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 464 din 26 iunie 2015 si va intra in vigoare la finalul acestui an, pe 26 decembrie. Actul normativ a introdus insolventa persoanelor fizice ca o noutate absoluta, pana acum procedura fiind reglementata doar pentru persoane juridice. Legea instituie proceduri juridice care vizeaza redresarea situatiei financiare a debitorului persoana fizica de buna credinta si acoperirea intr-o cat mai mare masura a datoriilor pe care le are.

Pentru a se putea pune in practica, actul normativ are nevoie si de norme de aplicare. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a lansat in dezbatere publica un proiect de HG in acest sens, prin care se definesc anumiti termeni si se stabilesc niste proceduri concrete de urmat in cazul insolventelor persoanelor fizice.

Cum iti soliciti insolventa?

In esenta, conform prevederilor din Legea insolventei, o persoana fizica debitoare este considerata in stare de insolventa cand nu are fondurile banesti necesare pentru a-si achita datoriile (catre unul sau mai multi creditori) care depasesc scadenta cu cel putin 90 de zile.

Actul normativ se adreseaza persoanelor fizice de buna-credinta, ale caror datorii rezulta dintr-o activitate ce are ca scop satisfacerea unei nevoi personale, cum ar fi restantele la furnizorii de utilitati, intarzieri la achitarea ratelor bancare contractate pentru achizitia unui serviciu sau produs personal, si nu dintr-o afacere ce are ca scop generarea de profit.

Prevederile legii se aplica debitorului persoana fizica care:

-are domiciliul, resedinta sau resedinta obisnuita de cel putin sase luni anterior depunerii cererii in Romania;
-este in stare de insolventa si nu exista o probabilitate rezonabila de a redeveni, intr-o perioada de maximum 12 luni, capabil sa-si execute obligatiile astfel cum au fost contractate, cu mentinerea unui nivel de trai rezonabil pentru sine si pentru persoanele pe care le are in intretinere; probabilitatea rezonabila se apreciaza prin considerarea cuantumului total al obligatiilor raportat la veniturile realizate sau prognozat a fi realizate fata de nivelul de pregatire profesionala si expertiza ale debitorului, precum si la bunurile urmaribile detinute de acesta;
-cuantumul total al obligatiilor sale scadente este cel putin egal cu valoarea-prag(valoare-prag reprezinta cuantumul minim al datoriilor scadente ale debitorului necesar pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii insolventei pe baza de plan de rambursare a datoriilor sau a procedurii judiciare de insolventa prin lichidare de active; aceasta este de 15 salarii minime pe economie).

Prin Legea insolventei persoanelor fizice, sunt reglementate trei proceduri de insolventa:

-procedura de insolventa pe baza unui plan de rambursare a datoriilor;
-procedura de insolventa bazata pe lichidarea de active;
-procedura de insolventa simplificata.

Aceste proceduri se aplica in cascada in functie de fiabilitatea si in functie de rezultatele obtinute prin procedura anterioara.
In situatia in care datornicul considera ca se afla in insolventa (deoarece nu dispune de lichiditati pentru plata datoriilor scadente – starea de insolventa poate fi luata in considerare daca termenul de plata a datoriilor a fost depasit cu mai mult de 90 zile), dar situatia financiara a acestuia nu este iremediabil compromisa, poate cere Comisiei de Insolventa deschiderea insolventei pe baza de plan de rambursare a datoriilor, care este o procedura administrativa, si nu judiciara. In acest caz, cuantumul minim al datoriilor trebuie sa totalizeze 15 salarii minime pe economie.

Potrivit normelor de aplicare publicate de ANPC, aceasta cerere poate fi depusa personal de catre debitor, dar si prin reprezentant legal, reprezentant imputernicit prin procura autentica sau avocat.

"Cererile anonime, transmise prin orice mijloc, se vor clasa", se arata in proiectul de HG lansat in dezbatere publica.

In momentul in care depune cererea, debitorul trebuie sa demonstreze ca si-a notificat toti creditorii despre deschiderea procedurii printr-un mijloc de comunicare  ce asigura confirmarea primirii. Notificarea trebuie facuta cu minim 30 de zile inainte de depunerea cererii de insolventa.

Va reamintim ca, potrivit Legii nr. 171/2015, cererea de deschidere a procedurii de insolventa, care va fi publica,
trebuie sa cuprinda


-motivele care au determinat aceasta situatie,
-datoriile acumulate,
-actiunile judiciare deschise impotriva persoanei respective,
-incercari de negociere a esalonarii datoriilor,
-statutul civil si profesional,
-cuantumul veniturilor incasate pe ultimii trei ani, cat si al veniturilor preconizate pentru urmatorii trei ani,
-bunurile pe care le detine,
-conturile bancare,
-sumele de recuperat de la rau-platnici,
-litigiile in curs sau finalizate,
-existenta sau nu a unor condamnari pentru evaziune fiscala sau fals.

La cerere, vor trebui anexate dovezi cu privire la situatia profesionala - angajat/somer, dovada faptului ca nu a fost concediat din motive ce ii pot fi imputate si ca a facut toate demersurile pentru obtinerea unui loc de munca, documente care sa ateste veniturile, copii ale declaratiilor fiscale pentru ultimii trei ani, un extras de cazier judiciar si cazier fiscal la zi, un raport de la Biroul de Credit si o propunere de plan de rambursare.

Dupa analiza cererii, Comisia de insolventa poate fie sa admita cererea si sa dispuna deschiderea procedurii de insolventa pe baza de plan de rambursare a datoriilor, desemnand si un administrator al procedurii, fie sa respinga cererea si sa constate ca situatia financiara a datornicului este iremediabil compromisa, caz in care, cu acordul acestuia, va sesiza instanta pentru deschiderea procedurii de insolventa prin lichidare de active, sau in forma simplificata. Citeste mai departe....

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Răsturnare de situație: Georgescu trece pe locul întâi, Ciolacu pe doi. Ciucă a demisionat

Sunday, 24 November 2024

Conform rezultatelor oficiale de la Autoritatea Electorală Permanentă, după numărarea a 81% din totalul voturilor exprimate pe teritoriul României, Marcel Ciolacu și Călin Georgescu sunt d...

S-au numărat 50% din totalul voturilor: Dispare Lasconi, urcă Georgescu!

Sunday, 24 November 2024

Conform rezultatelor oficiale de la Autoritatea Electorală Permanentă, după numărarea a 50% din totalul voturilor exprimate pe teritoriul României, Marcel Ciolacu și Călin Georgescu sunt a...

Atmosfera de la sediul PNL Botoșani: Șeful de partid a tras chiulul, aplauze pentru Nicolae Ciucă! (Foto, Video)

Sunday, 24 November 2024

La sediul Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani din clădirea Vegastel s-au adunat membrii formațiunii politice la nivel de municipiu în așteptarea rezultatelor. Atmo...