Debandadă totală pe site-urile primăriilor din Botoşani, în ciuda legilor! FOTO

Debandadă totală pe site-urile primăriilor din Botoşani, în ciuda legilor! FOTO
Suntem în epoca în care o simplă tastare a cuvântului- cheie şi un click declanşează un vârtej informaţional şi numai cine nu vrea nu găseşte informaţia care îl interesează. Cu toate acestea, site-urile primăriilor din judeţ, cu rare excepţii, sunt într-o totală debandadă.

Asta în condiţiile în care majoritatea primarilor se plânge de lipsă de investitori, oportunităţi, vizitatori, turism anemic şi aşa mai departe. Nu mai aducem în discuţie şi obligaţia legală de a face publice informaţiile de interes, obligaţie despre care vom aminti mai târziu. Informaţii de interes public nu găsim, însă unele postări intră sub incidenţa legii din exces de zel.

În studiu am analizat site-urile primăriilor de comune şi oraşe şi nu am inclus site-urile primăriilor municipiilor Botoşani şi Dorohoi, cărora le vom dedica un alt material, alături de site-urile instituţiilor publice. De asemenea, trebuie menţionat că site-urile primăriilor care nu se regăsesc în material nu sunt perfecte sau nu există, ci că se înscriu în linia celorlalte.

Site-ul Primăriei Adăşeni nu conţine informaţii referitoare la cine conduce comuna iar un voiaj prin conţinutul său stârneşte indignarea sau amuzamentul, după caz sau interes. Aflăm că "informaţii de interes public- nu există", "grădiniţe- nu avem grădiniţe în db" (rămâne ca utilizatorul să înţeleagă termenul db), nici şcoli şi nici "transport- nu avem transport în db". Ultimele hotărâri de Consiliu Local postate pe site sunt din 2013, adică la doar un an după alegeri (2012- 2013). Interesant este un domeniul intitulat "Undeva, Cândva, s-ar putea întâmpla ceva... oahh". Fără comentarii.

Comuna Băluşeni este mai activă pe Facebook, acolo unde fotografia primarului Neculai Stratulat primează, deşi contul nu este asumat de primărie. Ba chiar una dintre postări arată că: "Na că acum vam făcut asfalt sunteţi mulţumiţi". Pe site-ul oficial al primăriei, dacă declaraţia de avere a primarului nu există, rămân cele ale viceprimarului şi a unei părţi a aleşilor locali, depuse prin 2013. În schimb, sunt postate declaraţiile funcţionarilor publici.

O surpriză apare pe site-ul comunei Blândeşti, din care nu lipsesc declaraţiile de avere şi de interes. Nu există informaţii despre UE, nici rapoarte de activitate, dar este postată însă lista cu debitorii de taxe şi impozite locale, cu nume, prenume, CNP şi valoarea datoriilor, ceea ce contravine legii 677/2001 de protecţie a datelor cu caracter personal. (În urmă cu ceva ani, Nova Apaserv a fost amendată drastic de Autoritatea de Protecţie a Datelor cu Caracter Personal tocmai pentru că făcuse publică lista datornicilor pe site-ul propriu, dar poate vestea nu a ajuns şi la Blândeşti).

Şi Primăria Copălău face pe site-ul propriu un anunţ colectiv privind datornicii din comună pentru care s-au emis în 2014 acte administrativ- fiscale, însă fără a le face public CNP-ul. Primăria Corlăteni nu are site, însă beneficiază de o scurtă prezentare pe ghidulprimariilor.ro, acolo unde găsim o adresă web, primaria-corlateni.ro, dar care nu funcţionează. Ca atare, nici declaraţii de avere, nici bugete, nici informaţii despre comună.

Pe site-ul Primăriei Coţuşca sunt trecuţi toţi primarii comunei, din 1984 până astăzi, a fost postat raportul de activitate al primarului pe 2013 ce include întreaga activitate a primăriei cu serviciile sale însă lipsesc declaraţiile de avere. O situaţie interesantă am găsit pe site-ul Primăriei Dângeni acolo unde toţi aleşii locali şi funcţionarii publici şi-au depus declaraţiile de avere, cu excepţia primarului Cătălin Rotundu. Mai mult, nici pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate declaraţia sa de avere, în calitate de primar, nu este postată. Mai sunt primării fără declaraţii de avere, însă aceasta ne-a atras atenţia prin faptul că singura declaraţie de avere care lipseşte este a primarului.
Potrivit site-ului Primăriei Darabani, în oraş nu se derulează proiecte europene, după cum se arată la capitolul "Proiecte UE". În schimb, bugetele pe ultimii ani sunt postate pe site, la fel ca şi toate declaraţiile de avere şi de interese ale conducerii primăriei, aleşilor locali şi funcţionarilor publici. Pe de altă parte, însă, primăria oraşului care se laudă cu academicianul Leon Dănăilă, născut aici, nu face pe site-ul propriu nicio menţiune despre neurochirurgul cunoscut în lumea întreagă.

Nu ştim cine ar trebui să administreze site-ul Primăriei Dimăcheni, însă credem că ar trebui să abandoneze această sarcină de serviciu. Şi asta pentru că imaginea site-ului este deplorabilă, deloc atractivă. În afară de câteva detalii despre comună şi numele aleşilor locali, niciun alt domeniu nu funcţionează sau pur şi simplu nu este populat cu informaţii. Nici măcar declaraţiile de avere nu sunt postate pe site.

Deşi greoi, site-ul Primăriei Flămânzi este "populat" cu informaţii diverse, incluzând declaraţiile de avere ale conducerii primăriei, ale consilierilor locali şi ale funcţionarilor publici. Lipsesc însă rapoartele de activitate ale aleşilor. Comparativ cu alte site-uri, în acesta este mai bine reprezentată secţiunea de prezentare a oraşului iar galeriile foto sunt bogate.

Toate informaţiile financiare ce privesc bugetele Primăriei George Enescu sunt evidenţiate pe site-ul acesteia, vizitatorii putând accesa până şi un formular de sesizări online. În schimb, secţiunea destinată declaraţiilor de avere lipseşte cu desăvârşire, nici primarul Angela Toma- Grădinaru şi nici aleşii locali nefăcând publice aceste informaţii. Melomanii se pot delecta însă cu "Rapsodia Română", compusă de George Enescu, născut aici.

Bugete, legislaţie şi hotărâri de Consiliu Local. Asta e cam tot ce se poate găsi pe site-ul Primăriei Havârna, pentru că altfel lipsesc până şi listele cu aleşii locali, numele primarului şi al viceprimarului. De declaraţiile de avere nici nu mai amintim. Mai complet pare site-ul Primăriei Hudeşti, care pe lângă faptul că are o imagine mai proaspătă, conţine şi principalele informaţii de interes. Mai greu însă cu rapoartele de activitate ale aleşilor locali.

Fără declaraţii de avere, fără bugete, rapoarte de activitate, site-ul Primăriei Lozna "ne ia ochii" cu facilităţile oferite investitorilor, printre care enumerăm: infrastructura în stare foarte bună, conexiune la telefonie fixă, mobilă şi internet şi forţă de muncă tânără şi necalificată. În fotografia de start a site-ului, primarul Lozneanu este înconjurat/ însoţit de senatorul Doina Federovici, consilierul judeţean Paul Pavăl (fost vicepreşedinte al CJ) şi prefectul Costică Macaleţi, la o inaugurare a "ceva".

La Manoleasa nu sunt taxe şi impozite, nic rapoarte de activitate ale aleşilor locali, nici informaţii de interes public şi nici decizii- dacă e să ne luăm după faptul că secţiunile dedicate acestora sunt goale. Apreciem însă publicarea pe site-ul primăriei a declaraţiilor de avere, aferente anului 2012!

Binevoitor la prima vedere, datorită unei fotografii a "lacului cu nuferi", site-ul Primăriei Mihai Eminescu pare că a "secat", cel puţin în secţiunile ce vizează activitatea Primăriei şi a Consiliului Local, fiecare domeniu fiind lipsit de informaţii privind lista aleşilor locali, declaraţii de avere, buget, proiecte, cadastru, etc. În schimb, secţiunea de descriere a comunei este mai "generoasă".

Sub deviza "Informaţia este o punte de legătură, un pod între administraţia publică şi cetăţean", site-ul Primăriei Rădăuţi Prut e lăsat în uitare, în condiţiile în care ultimele declaraţii de avere sunt postate în 2011, iar ultimul buget supus dezbaterii publice este cel din anul 2011. Mai mult, în loc de un raport de activitate, chiar din 2008, aşa cum este anunţat, în site găsim şi o ofertă pentru un desktop.

Site-ul comunei Stăuceni conţine o analiză SWOT (analiză strategică bazată pe conceptul: Puncte tari, Puncte slabe, Oportunități, Amenințări), documentaţie rar întâlnită pe site-ul unei primării. Mai mult, portalul conţine şi informaţiile ce trebuie să fie publice, chiar dacă nu sunt actualizate.


Ştiaţi că Fuego, pe numele său Paul Ciprian Surugiu, este cetăţean al comunei Suliţa? Dacă nu, puteţi afla de pe site-ul Primăriei Suliţa, acolo unde găsim o abundenţă de hotărâri actualizate ale Consiliului Local, pe lângă declaraţii de avere, informaţii privind bugetele şi oportunităţile de afaceri. O analiză SWOT găsim şi pe site-ul Primăriei Ungureni, însă lipsesc alte informaţii. Desigur, ne referim la declaraţiile de avere şi la execuţiile financiare.

Pierderea mandatului de primar de către Dumitru Timişag de la Unţeni, în 2014, a determinat administratorului site-ului comunei să şteargă toate informaţiile despre acesta, inclusiv declaraţiile de avere din anii anteriori, deşi erau de interes public. Conducerea Primăriei Văculeşti este mândră de noul sediu în care s-a mutat în urmă cu o lună. Ar fi frumos dacă şi-ar îndrepta atenţia şi asupra site-ului, destul de sărăcuţ în informaţii.

Site-ul Primăriei Vlăsineşti este plin de informaţie, de la proiecte finalizate şi în derulare, la activităţile în cadrul Grupului de Acţiune Locală "Valea Başeului de Sus", până la festivaluri, lansări de carte şi proiectul de buget pe 2016. Mai puţin declaraţiile de avere şi de interese, în a căror secţiune ne întâmpină un anunţ potrivit căruia "Aceste date vor fi disponibile în curând!"

Ultimul site accesat este cel al Primăriei Vorona, care are de toate, mai puţin prezentarea conducerii Primăriei şi declaraţiile de avere. Apreciem actualizarea datelor şi postarea informaţiilor de interes, dar probabil că cetăţenii comunei s-ar bucura dacă s-ar insista şi asupra aspectelor menţionate.

Revenim acum la obligaţiile ce decurg din lege în privinţa publicării informaţiilor de interes. Potrivit art. 14 din Legea nr. 161/2003 "Autorităţile administraţiei publice au obligaţia de a aplica procedura electronică prevăzută în prezentul capitol [procedura electronică] pentru furnizarea de informaţii şi servicii publice prin mijloace electronice către persoane fizice sau juridice".

Art. 29 din Legea nr. 161/2003 prevede: "În termen de 6 luni de la înregistrarea în Sistemul Electronic Naţional, fiecare autoritate a administraţiei publice, stabilită conform art. 25, are obligaţia de a-şi crea o pagină proprie de Internet.", iar, potrivit art. 28 din aceeasi lege: "(1) În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului titlu [22 mai 2003], toate autorităţile administraţiei publice vor transmite Ministerului Administraţiei Publice, Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei şi Ministerului Informaţiilor Publice date cu privire la existenţa unei pagini proprii de Internet, prin care informaţiile publice şi serviciile publice sunt oferite prin intermediul mijloacelor electronice."

În repetate rânduri, prefectul Costică Macaleţi a făcut apel la primari, dar şi la şefii instituţiilor publice, să-şi pună site-urile la punct şi să respecte legea. El a spus, el a auzit.

"Am trimis şi notificări scrise, prin care le atrăgeam atenţia asupra obligaţiilor. E drept că nu s-au dat amenzi până acum, dar nu e târziu", declară prefectul Costică Macaleţi.

Potrivit legii, autorităţile publice care nu respectă prevederile legale riscă sancţiuni de până la 2.500 de lei. Decât amendaţi, nu mai bine aruncaţi un ochi pe site şi vedeţi care sunt lipsurile? Un exemplu de bună practică nu a stricat nimănui.

 

 

Spune-ne opinia ta