De unde culegeți plantele vindecătoare de sezon și cum le pregătiți pentru ceaiuri

Un teren sărac în nutrienÈ›i sau poluat transmite toxinele din pământ către plante È™i alterează puterea lor vindecătoare. Locul de unde recoltăm plantele medicinale influenÈ›ează calitățile acestora, atenÈ›ionează specialiÈ™tii, scrie doctorulzilei.ro. 
 
Începe sezonul de cules plante medicinale din care pot fi preparate infuzii È™i ceaiuri utile în boli dintre cele mai diverse.

Infuzia de SÂNZIENE drenează vezica biliară. Pentru ca efectul să fie maxim se prepară dintr-o linguriță de plantă măcinată la 200 de ml de apă. Se beau 2-3 căni pe zi, timp de o lună.

 Ceaiul de sânziene este indicat È™i în tratarea iritaÈ›iilor È™i eliminarea petelor date de expunerea la soare. Compresele trebuie È›inute pe piele timp de 20-30 de minute.

 MUȘEÈšELUL este un antiinflamator È™i un dezinfectant eficient. Este indicat pentru tratarea iritaÈ›iilor, a conjuctivitelor, a gastritelor È™i enteritelor, dar È™i în banalele răceli.

CICOAREA, o altă plantă medicinală de la care se folosesc florile și frunzele, stimulează producția de lichid biliar, digestia și sistemului nervos.

 SpecialiÈ™tii avertizează însă asupra locurilor de unde culegem aceste plante.

"În niciun caz nu trebuie adunate de pe un teren poluat È™i nici de la marginea drumurilor pentru că plantele înmagazinează praful È™i metalele grele È™i nu mai au calitățile necesare pentru a prepara nici măcar un ceai", avertizează medicul fitoterapeutul Alice Popescu.

 UscaÈ›i plante la umbră, în locuri ventilate
 
Ea recomandă culegerea plantelor de la marginea pădurilor È™i a lanurilor cultivate. După ce sunt culese trebuie uscate neapărat la umbră È™i întinse în strat subÈ›ire la locuri ventilate. După uscare florile È™i frunzele se mărunÈ›esc, nu se macină. Se păstrează ferite de soare, preferabil în pungi de hârtie.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod roșu de ploi torențiale și abundente în județul Galați!

astăzi, 10:13

Meteorologii au emis o nouă atenÈ›ionare meteo pentru judeÈ›ul GalaÈ›i. Astfel, pe 30 septembrie de la ora 00:00 până la ora 09:00 va fi COD ROȘU. În judeÈ›ul GalaÈ›i va ploua torenÈ...

Școală din județul Botoșani, decorată de președintele României!

astăzi, 09:57

Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din IbăneÈ™ti va fi decorată, pe 8 octombrie, la Palatul Cotroceni de Klaus Iohannis, preÈ™edintele României. Această distincÈ›ie va fi o...

Ce măsuri ia Dinamo împotriva huliganului care a aruncat cu scaunul după arbitru la meciul cu FC Botoșani!

astăzi, 09:09

Concret, în minutul 90+2 al duelului de pe stadionul Arcul de Triumf, un suporter furios al „Câinilor”, aflat în tribune, a aruncat cu un scaun spre arbitrul asistent Cos...