În 2019, din martie, cultivatorii de usturoi puteau depune actele la Direcția Agricolă. Anul acesta încă nu se știe nimic cert despre acest program

În 2019, din martie, cultivatorii de usturoi puteau depune actele la Direcția Agricolă. Anul acesta încă nu se știe nimic cert despre acest program

De câțiva ani, producătorii din județ care vor să obțină ajutorul de minimis pentru usturoi se pot înscrie în cadrul programului finațat de Ministerul Agriculturii.

Totuși, chiar dacă ministrul Agriculturii Adrian Oros a anunțat în repetate rânduri că toate programele aflate în desfășurare vor continua și în acest an, până acum lucrurile privind programul de minimis pentru usturoi sunt incerte.

Fermierii români nu mai au răbdare și vor să știe data la care își vor putea depune actele pentru înscrierea în programul de minimis pentru usturoi pe 2020, dar Direcțiile de Agricultură Județene nu dețin încă nicio informație clară privind startul programului și la acest moment fermierii nu pot depune cereri pentru a se înscrie.

Pentru a da, totuși, o informație clară, Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul instituției, pe 10 februarie, un proiect de hotărâre de Guvern privind modul în care se va plăti anul acesta ajutorul de minimis pentru cultura de usturoi.

Anul trecut, Programul de subvenționare a culturii de usturoi a fost demarat la finele lunii februarie, când Guvernul a aprobat Hotărârea pentru aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”.

În mod similar, era de așteptat ca și în 2020, Guvernul să emită/aprobe un act normativ prin care să se instituie Programul Usturoi 2020 cu condițiile și termenele actualizate pentru acest an.

Anul trecut aceste cereri au început să se depună la de la începutul lunii martie, la Direcțiile pentru Agricultură Județene, până la data de 15 mai, inclusiv.

Cum până în acest moment nu a fost anunțată nicio schimbare de către minister, teoretic, și anul acesta termenul limită  ar fi trebuit să fie păstrat, adică începutul lunii Martie. Paradoxal însă, în momentul de față, nu se știe nimic cert despre ajutorul de minimis pentru usturoi.

"Nu am primit încă nicio informație în acest sens, deci nu se pot depune cereri", ne-a spus Cristian Delibas, director executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Botoșani.

În acest an, teoretic, suma pe care o pot primi fermierii este de 3.000 de euro la hectar.

Și tot teoretic, cei care vor să obțină acest ajutor trebuie să respecte mai multe condiții: să dețină o suprafață cultivată cu usturoi pe aproximativ 3.000 de metri pătrați, să valorifice o cantitate de minimum 3.000 de kilograme la hectar dovedită cu acte justificative.

O noutate a programului din acest an este că producătorii trebuie să aibă Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor.

Valorificarea producției se face în perioada 1 iulie-20 noiembrie.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Luptătorii greco-romani de la LPS Botoșani, lideri incontestabili la nivel național! (foto)

astăzi, 14:49
16

În perioada 12 – 14 aprilie 2024, sportivii din cadrul secției de lupte a Liceului cu Program Sportiv (LPS) din Botoșani au participat la Finala Cupei României pentru categoria de ...

FC Hermannstadt - FC Botoşani, astăzi de la ora 17:30

astăzi, 14:03
73

FC Hermannstadt şi FC Botoşani se întâlnesc astăzi în etapa a cincea a play-out-ului Superligii.Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Hermannstadt!Gazdele sunt lideri &i...

Contabila născută în Botoșani pasionată de fotbal, care luptă în competiția pentru ”1 milion”! (Foto)

astăzi, 14:02
200

Se numără printre cei 50 de concurenți de la „Insula de 1 milion” pentru că își dorește de mult timp să apară într-o emisiune televizată. Aceasta luptă pentru fiul ș...