De maine contribuabilii pot alege ce datorii bugetare sa plateasca mai intai. Afla in ce situatii!

De maine contribuabilii pot alege ce datorii bugetare sa plateasca mai intai. Afla in ce situatii!
Ordinea de stingere a datoriilor se modifica de la 1 noiembrie, cand exceptiile introduse in Codul de procedura fiscala in luna august vor intra in vigoare. Noile reguli de stingere a obligatiilor bugetare permit contribuabililor ca, in anumite situatii, sa aleaga datoriile pe care vor sa le stinga cu prioritate.

Codul de procedura fiscala a fost modificat prin OG nr. 16/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 618 din 28 august 2012.

Printre altele, noul act normativ aduce modificari art. 115 din Codul de procedura fiscala, care reglementeaza ordinea de stingere a datoriilor. Articolul 115 stabileste ca sunt stinse cu prioritate toate obligatiile principale in ordinea vechimii lor si abia apoi se acopera accesoriile, tot in ordinea vechimii pe care acestea o au.

Practic, in cazul in care un contribuabil datoreaza mai multe tipuri de impozite, taxe, contributii si alte sume reprezentand creante fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate datoriile, ordinea de stingere a datoriilor este urmatoarea:

1. Se sting cu prioritate toate obligatiile fiscale principale in ordinea vechimii acestora;
2. Dupa stingerea tuturor obligatiilor fiscale principale, se sting obligatiile fiscale accesorii (dobanzi si penalitati) in ordinea vechimii acestora.

OG nr. 16/2012 completeaza art. 115 cu un nou alineat, alineatul 32, care reglementeaza o exceptie de la regulile existente in privinta stingerii datoriilor.

Mai exact, noul alineat introdus stabileste ca in cazul obligatiilor fiscale de plata stabilite de organele de inspectie fiscala, precum si amenzilor de orice fel, se stinge cu prioritate obligatia fiscala sau amenda pe care o alege contribuabilul.

Ordinea de stingere a datoriilor, modificata si la inceputul lunii iunie

Art. 115 din Codul de procedura fiscala a mai fost modificat si in iunie, odata cu intrarea in vigoare a OUG nr. 24/2012, in 7 iunie 2012.

La momentul respectiv, Guvernul a introdus alineatul 31 care reglementa ordinea stingerii obligatiilor fiscale pentru contribuabilii care beneficiaza de subventii de la bugetul de stat.

Potrivit regulilor introduse prin OUG nr. 24/2012, in cazul contribuabililor care beneficiaza de ajutor de stat sub forma de subventii de la bugetul de stat pentru completarea veniturilor proprii se sting cu prioritate obligatiile fiscale aferente perioadei fiscale la care se refera subventia, indiferent daca plata este efectuata din subventie sau din veniturile proprii.

"Prin completarea art. 115 din Codul de procedura fiscala se propune o regula speciala de stingere a obligatiilor fiscale respectiv, stingerea potrivit destinatiei subventiei, indiferent daca plata este efectuata din subventie sau din veniturile proprii. In acest sens se asigura respectarea conditiilor in care institutiile europene competente au aprobat ajutorul de stat", argumenta Ministerul Finantelor in nota de fundamentare a OUG nr. 24/2012.

Finantele explicau in acelasi document ca regulile anterioare de stingere a datoriilor pentru contribuabilii care obtineau subventii erau contradictorii prevederilor europene in materia ajutoarelor de stat.

"Aceste ajutoare de stat nu includ posibilitatea de a plati datoriile istorice, ci numai datoriile curente (datorii pentru anii in care este aprobata subventia)", precizau reprezentantii Ministerului de Finante.

Cum se sting datoriile in 2012

Codul de procedura fiscala prevede ca, daca un contribuabil datoreaza mai multe tipuri de impozite, taxe, contributii si alte sume reprezentand creante fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate datoriile, ordinea de stingere a datoriilor este urmatoarea:

sumele datorate in contul ratei din luna curenta din graficul de plata a obligatiei fiscale pentru care s-a aprobat o esalonare la plata, precum si dobanda sau majorarea de intarziere, dupa caz, datorata in luna curenta din grafic sau suma amanata la plata, impreuna cu dobanda sau majorarea de intarziere, dupa caz, datorata pe perioada amanarii, in cazul in care termenul stabilit pentru plata sumelor respective se implineste in luna curenta, precum si obligatiile fiscale curente de a caror plata depinde mentinerea valabilitatii inlesnirii acordate; toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii, in ordinea vechimii. sumele datorate in contul urmatoarelor rate din graficul de plata a obligatiei fiscale pentru care s-a aprobat esalonarea, pana la concurenta cu suma esalonata la plata sau pana la concurenta cu suma achitata, dupa caz, precum si suma amanata la plata impreuna cu dobanda sau majorarea de intarziere datorata pe perioada amanarii, dupa caz; obligatiile cu scadente viitoare, la solicitarea contribuabilului.Vechimea obligatiilor fiscale de plata se stabileste astfel:

in functie de scadenta, pentru obligatiile fiscale principale; in functie de data comunicarii, pentru diferentele de obligatii fiscale principale stabilite de organele competente, precum si pentru obligatiile fiscale accesorii; in functie de data depunerii la organul fiscal a declaratiilor fiscale rectificative, pentru diferentele de obligatii fiscale principale stabilite de contribuabil.Singurele exceptii de la aceste reguli sunt cele introduse in acest an (tocmai mentionate), referitoare la contribuabilii care beneficiaza de subventii de la bugetul de stat si la cei carora organele de inspectie fiscala le-au stabilit obligatii de plata. De asemenea, exceptiile vizeaza si contribuabilii care au de achitat amenzi.


avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pompierii botoșăneni pe podium la etapa națională a Concursului de Atletism și Cros „Cupa A.S.P.R.” (galerie foto)

astăzi, 14:52
9

Patru subofițeri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani sunt printre cei mai buni dintre pompierii militari din România, la...

Zeci de botoșăneni au fost selectați în vederea angajării la Bursa Locurilor de Muncă!

astăzi, 14:28
44

La Bursa Locurilor de Muncă, desfășurată vineri dimineață, au participat 665 de cetățeni interesați să intre pe piața muncii. Din cei 665 care au fost prezenți, 135 au fost selectați pent...

Polițiștii din Botoșani au jucat fotbal în memoria colegului ucis pe un peron de gară!

astăzi, 13:24
116

Astfel, polițiști din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Iași (din Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Vaslui și Bacău) au jucat ieri pe Stadionul Areni din Suceava, cu gându...