DE LUAT AMINTE: Cum se deturnează un miting, varianta PSD!

DE LUAT AMINTE: Cum se deturnează un miting, varianta PSD!

 MARIUS OSTAFICIUC  

În ultimele zile, o înregistrare explozivă a şedinţei PSD Iaşi, în care vicele Marius Ostaficiuc şi-a convocat colegii pentru a-i instrui cum să saboteze un protest la adresa primarului Gheorghe Nichita, circulă în media naționlă.

Deranjaţi că jurnaliştii postului de televiziune ieşean Tele M şi cei ai Adevărul au dezvăluit strategia lui Ostaficiuc, de a deturna un protest la adresa primarului Gheorghe Nichita într-unul care vizează problema Roşia Montantă, şefii PSD Iaşi au pus totul pe seama unui atac politic venit din partea unor "pseudo-jurnalişti înregimentaţi". Cu toate astea, social-democraţii ieşeni au precizat că vor propune Biroului Politic Judeţean al PSD "retragerea sprijinului politic al lui Marius ostaficiuc pentru funcţia de vicepreşedinte".

Scandalul a pornit de la un miting programat în 4 octombrie, prin care grupul de iniţiativă civică "Iaşul iubeşte teii" urmează să ceară administraţiei locale replantarea a 70 de tei masacraţi de Primărie, în februarie, pe Bulevardul Ştefan cel Mare, din central oraşului. Scandalul, care i-a scos în stradă de mai multe ori până acum pe ieşenii nemulţumiţi de uciderea arborilor-simbol ai oraşului, s-a lăsat, zilele trecute, cu deschiderea unui dosar penal pe numele viceprimarului Mihai Chirica, cercetat pentru distrugere. Anterior, Primăria a primit o amendă uriaşă de la Garda de Mediu, pentru lipsa autorizaţiilor de tăiere a teilor.

Pentru a spăla imaginea lui Chirica şi pe cea a lui Nichita, pupilul Marius Ostaficiuc a plănuit să deturneze protestul din 4 octombrie într-unul "care să-i deranjeze mai puţin" pe social-democraţii ieşeni. Astfel, Ostaficiuc şi-a învăţat colegii din aripa tânără cum să se infiltreze printre protestatari şi să transforme tot mitingul programat vinerea aceasta într-unul electoral şi chiar să scandeze mesaje împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, astfel încât circul din stradă să fie complet.


STENOGRAMELE INCENDIARE, prezentate de ziarul Adevarul:

Ostaficiuc: Pe data de 4 va fi un miting, pe lângă toate celelalte, copaci, Roşia Montană şi toate celelalte, va fi un miting în special anti cei care au decis să taie teii. Nu mă interesează părerea voastră acuma, dacă sunteţi pro sau contra tei, nu v-o spun nici eu pe-a mea, înţelegeţi?, n-are rost, adică am intra în nişte discuţii, nişte polemici, alte întrebări, discuţii, răspunsuri pe care nu le avem şi tot aşa. Facem, suntem pro, asta e important. Acum, câţi sunt pro aici, suntem cu toţii aici, facem parte dintr-o stuctură organizată pe care o reprezentăm şi prin care deciziile asumate de către partid şi de către liderii ei, trebuie să ni le asumăm şi noi. Dacă undeva aveţi păreri personale sau nu sunteţi de acord, vă propun să le păstraţi şi şă nu participaţi la astfel de întâlniri colective care au un sens sau altul.

Rolul nostru este să apărăm structura de partid. Există o structură în opoziţii care va iniţia un marş anti cei care au dispus tăierea teilor. Dacă vreţi să discutăm de ce au fost tăiaţi teii, sunt explicaţii şi explicaţii, pro si contra, şi de-o parte şi de alta. De asta am spus: nu mă interesează părerea voastră. Cert este că cei de la Partidul Ecologist este nu numai partidul ecologist, este înregimentat să fie anti. Se ascund sub brandul Partidul Ecologist pentru că este foarte normal şi foarte uşor să expună pe subiectul ăsta puncte de vedere anti administraţia publică locală.

Avem în grup persoane ca Dorohoianu, Sorin Bălănescu, Iordache şi alţii, sunt undeva la 7 persoane pe care le cunoaştem foarte bine şi noi şi jandarmii şi toată lumea. Aceste personae vor iniţia marşul de protest, împotriva administraţiei locale, împotriva domnului Gheorghe Nichita şi a domnului Mihai Chirica. Noi va trebui să fim prezenţi acolo şi nu vă ascund ca va trebui să faceţi şi voi parte dintr-o asemenea structură, să milităm pentru un alt subiect şi să nu milităm pentru sau contra teilor. Adică trebuie să deviem subiectul de la tei, către Roşia Montană sau către orice alt subiect de actualitate. Este mai bine decât să-l concentrăm anti administraţia locală.

La mititngul respectiv nu ştim câte personae vor fi, s-a dat şi pe internet, pe Facebook, cei care aveţi Facebook bănuiesc ca aţi văzut că este un astfel de miting pe data de 4. Pentru ceilalţi, domnul Nicuşor Păduraru, care susţine noua structură a grupei şi opoziţia acre se formează astăzi în Iaşi, în jurul lui Nicuşor Păduraru şi a fostului prefect Tomaşeschi, alături de directorul de la Grădina Botanică, care are un punct de vedere împotriva tăierii teilor, nerealizând că la alte trei asemenea intervenţii a fost pentru tăierea tailor, a fost de acord, a fost pentru, din motive diverse, adică la intervenţie de pe Anastasie Panu, de la palat, pe partea dreaptă, unde în loc de tei s-au plantat flori ornamentale sau nu ştiu ce-i acolo, la intervenţia de la Casa Căsătoriilor, unde în parcul respectiv s-a luat decizia să se facă o parcare şi să se replanteze dupa aia alţi arbori ornamentali care să susţină solul. Aşa, în Grădina Botanică, când o întreagă tarla de acolo a fost defrişată tot pentru a planta alţi copaci, s-au defrişat tei. Neluând în calcul că în oraşul Iaşi, 80 la sută din copaci sunt tei.

Asta înseamnă că nu au dispărut teii din Iaşi, au dispărut teii într-adevăr de pe Ştefan cel Mare, o stradă principală, poate chiar o stradă-simbol a noastră. Aici este de discutat, a fost gândită această stradă ca fiind loc de pelerinaj şi loc de spectacole pentru viitor, fiindcă intervenţii diverse de la Ministerul Culturii nu vor mai putea organiza la fel de multe spectacole în Piaţa Palatului din diverse motive. Aşa a hotărât administraţia, pe baza proiectelor sau proiectanţilor care au propus lărgirea străzii, vizibilitate, după cum vedeţi, mai mare la spectacole. De asta se creează, după cum vedeţi, din ce în ce mai multe spectacole pe Ştefan cel Mare.

Este o nouă gândire, oraşul Iaşi a mai avut transformări, românii într-adevăr  nu prea sunt flexibili la transformări, noi suntem mai conservatori şi ştim lucrul ăsta. Una peste alta, ăsta este punctul de vedere al administraţiei, aşa cum au fost luate decizii cu privire la intervenţia  pe anumite artere ale Iaşului, străzi, alte intervenţii pe care le-am simţit cu toţii, care ne-au deranjat la un moment dat şi acuma chiar ne bucurăm că aceste intervenţii au avut loc. Cu RAJAC, 170 de milioane de euro intervenţie, cu primarie, tot felul de bani europeni, astea sunt transformările, cred ca Cătălin ar putea să vă explice mai bine tot ce înseamnă intervenţii europene, bani europeni adică, asupra Iaşiului. Astea sunt intervenţiile, astea sunt proiectele, trebuiau să aibă transformări radicale care să fie acceptate de cei care aprobau aceste proiecte, nu puteam să toaletăm nişte copaci care unul da unul nu, pentru că erau într-adevăr şi tei frumoşi şi ţara a gândit o altă piaţetă în forma asta, nu ştiu dacă chiar mai plăcuta, poate chiar să sufere şi alte intervenţii în timp, vor mai creşte copacii ăştia japonezi, nu ştiu cum arată copacii ăştia japonezi, n-am văzut copaci japonezi.

Din sală: Ce înseamnă prezenţa noastră acolo? Riscăm ceva?

Ostaficiuc: Nu riscăm foarte mult pentru că…

Din sală: Mă gândeam că, fiind foarte mulţi. poate îi ajutăm pe ei.

Ostaficiuc: Chiar dacă îi ajutăm şi ţipăm Roşia Montană, îi la ordinea zilei. Există o adunare a Ministerului Mediului, ei vor instiga tocmai în acea perioadă ca să poată să capete sens întâlnirea lor, vizează, după cum spuneam, atac frontal direct la administraţia locală şi nu ne intereseaza alte lucruri. Nu contest că, v-am explicat, şi eu, şi poate şi o parte dintre voi care aţi fost pe Ştefan cel Mare înainte, aţi putea fi nemultumiţi, să spunem, că nu mai vedeţi teii pe care îi vedeaţi odată. V-am explicat că sunt situaţii şi decizii ale administraţiei, asumate de altfel, şi clar nu poate să-i pună nimeni înapoi, pot fi decizii, unele mai puţin bune, într-adevăr. Avem printre noi ecologişti, care după cum spuneam, şi-ar putea exprima puncte de vedere personal, avem persoane care au participat la mitingurile, chiar de-ai noştri, cu Roşia Montana, avem care au participat şi la tei o parte, nu-i problemă, chestiunea-i Fiecare să stea acolo şi suntem noi cei mai înverşunaţi.

Prezenţa noastră acolo - va trebui să vă transmit luni mai multe date. Va trebui să vă transmit luni mai multe date. Se ştiu mai multe date, dar nu sunt încă în măsură să vi le expun pentru că nu ştiu care va fi direcţia. Cert este că noi va trebui să fim cel puţin organizaţi. Fac aici apel la Bogdan Cruceanu, la băieţii din Municipiu, cei din judeţ pot fi şi ei prezenţi. Trebuie să ne găsească acţiunea organizaţi. Nu puteam să vă spun marţi, după ce luam nişte decizii: "Marţi o să vă spun, vezi ca joi ne organizăm". De asta am luat decizia ca întâlnirea să fie astăzi, ca fiecare dintre voi să ştiţi la ce ne aşteptăm, nu vă închipuiţi că prezenţa voastră acolo este în contradicţie cu Piaţa, cu Piaţa Unirii. De ce spun asta? Pentru că este posibil să aveţi impresia că vă băgăm în gura lupului, de ce noi pesediştii trebuie să mergem acolo, nu susţinem nimica, încă o dată, este o chestiune de strategie politică şi organizaţională, să spunem aşa, bănuiesc că fiecare dintre voi când aţi ajuns aici v-aţi asumat şi o astfel de participare. Este devierea atenţiei de la un subiect care ne deranjează către un subiect care ne deranjează mai puţin.

Din sală: Sau mai tare.

Ostaficiuc: Nu ştiu, cel puţin cu Roşia Montana nu ştiu dacă îi deranjează sau nu.

Acuma, întotdeauna cât de mulţi, înseamnă foarte mulţi, pentru că chiar dacă cădem în extrema cealaltă, de care spune Bogdan, la un anumit moment ne putem disipa la fel de uşor şi atunci ea se sparge şi mai tare sau efectul e şi mai puternic plecând o parte din Piaţă, din oameni, de la o manifestare adunată într-un sens, şi transformată în alt sens. Prima plecare într-un sfert de oră, dacă se pleacă masiv. Chiar noi să fim cei reprezentativi, ar fi prea de tot, ar fi o dezorganizare a celorlalţi. Şi atunci, noi vom pleca, să văd dacă au fost o parte şi au rămas 10% sau 20%, ceea ce nu se va întâmpla. E foarte evident. Categoric, ei vor aduna şi astfel de oameni, aceşti oameni nu vor fi, aici factorul psihologic intervine foarte mult, acei oameni nu sunt împotriva administraţiei în totalitate. Acei oameni pot fi, da?, împotriva tăierii teilor. Ceea ce poate ca ar fi corect. Acei oameni au un spirit ecologist în ei, pe care vor să şi-l exprime, dar nu uitaţi că unii vin acolo şi gură-cască, unii vin acolo şi că-i loc. Nu mai spun de băieţii de la Noua Dreapta, de la legionari, care caută scandal, adica "hop şi noi", ştiţi foarte bine: 24 ianuarie 2012, când s-a stat acolo 3 luni de zile. Mergeam acolo şi le dădeam ceai, bănuiesc că ceaiul acuma îl dă altcineva. Întotdeauna ceiul rămâne constant, numai distribuţia se schimbă.

Protestul este autorizat, nu pot să nu autorizez un protest, o manifestare. Nu s-a exprimat un număr de persoane, ei au spus un număr, undeva la 1.000, nu ştiu dacă vor fi 1.000, poate să fie şi mai mult, poate să fie şi mai puţin. La Roşia Montana vinerea, miercurea, au fost 300 de oameni, în duminica cea mai mare au fost şi 4.000 – 5.000. Când a fost febra cea mai mare. O să aveţi în timp real, să spunem, informaţii de la autorităţi, mă refer aici la jandarmi, poliţie, vor fi cu siguranţă destul de mulţi, sper să nu îi depăşească forţele de ordine civilă. Nici pe noi, nici pe ei. Nu vă imaginaţi că sunteţi singuri acolo, nu veţi fi singuri acolo. La treabă, deci cam asta e.

Dacă sunt întrebări, haideţi să le discutăm acum, aici. De ce spun asta? La un anumit moment, dacă reuşim să transformăm adunarea în adunare electorală, să putem spune aşa, ea îşi pierde din intensitate. Prezenţa sau manifestările de până acum ale domnului Nicuşor Păduraru, a domnului Tomaşeschi, a domnului Iordache, Răduna, Dorohoianu, cei care mai sunt astfel de lideri anti administraţie, ne ajută pe noi să ne asociem cu ei, să ne disociem de lupta împotriva teilor. Dacă m-am făcut înţeles, o asociere cu ei înseamnă categoric o pierdere din intensitate a momentului împotriva tăierii teilor. Ar fi foarte uşor ca unii dintre noi să aibă prezenţă de spirit să-i spună presei, mass-mediei care va fi acolo, şi cred că va fi, păreri personale, în numele Pieţei, să zicem, de ură categorică împotriva lui Nichita sau de acceptare a unor compromisuri în colaborare, în cârdăşie cu cei trei patru pe care vi i-am spus mai înainte. Adică, ne-au adus, am venit, mulţumim domnului că ne-a sprijinit sau alte asemenea. Atunci trebuie să se transforme toată Piaţa în bâlci, într-o mişcare politică.

Iniţiativa lor e de lăudat şi cu cât e lăudată mai mult, cu atât e mai în dezavantajul nostru. Invitaţia categorică şi, de fapt, prezenţa noastră, voastră, la rugămintea domnului Păduraru sau de la partidul suspus dezaprobă manifestarea.

Din sală: Dacă ne întreabă de ce suntem aici?

Ostaficiuc: "Am venit pentru Roşia Montană că aşa mi s-a zis de la partid". (râde) Glumesc.

(se râde în sală)

Din sală: Lumea trebuie să fie pregătită să dea interviu.

Ostaficiuc: De obicei, aceste instantanee care se iau duc la o imagine per ansamblu. "Da’ de ce sunteţi aici?", "Păi am fost la Partid şi ni s-a spus că trebuie să fim aici" – e un răspuns mai mult decât simplu, sec şi prin care s-a dus dracului toată întâlnirea.

Politizarea întâlnirii duce la succesul nostru şi insuccesul spiritului civic, al lor. La fel, răspunsuri ca aceelea, au mai fost şi alţii şi se mai întâmplă, o să mai vedeţi poate şi prin piaţă oameni care întreabă "cât ţi-au dat?", au fost astfel de situaţii, s-a mai întâmplat. Au mai fost astfel de situaţii când unii au spus "Doar 50 de lei". S-a mai întâmplat.

Ceilalţi, dacă vorbim despre instigatorii din partea cealaltă, domnul Dorohoianu are un om care are spaţii în tot Iaşul, spaţii comerciale. El stă mereu în pantaloni scurţi, tot timpul, doar când dă frigul, când ninge, atunci îşi ia pantofi sau altceva. Face protest de şmecherie, când se plictiseşte. Şi ca să vă spun gândeşte, când discutam despre trenuri, când îi duceau pe evrei, pe vremea lui Antonescu şi i-a omorât şi nu ştiu ce, şi el, care e cu legionarii, spune "Ce trenuri măi, ce trenuri? N-a fost nimica. Nu e adevărat. Antonescu i-a băgat în tren şi a vrut să-i salveze". Cam aşa.

 Şi bineînţeles după i-au luat jandarmii şi a început scandalul la Steagul, dincolo, a început "Gata, după intervenţia asta, depăşesc recordul de 7.000 de like-uri". Super tare, omul e canalizat pe like-uri şi are targetul lui.


Toate celelalte intervenţii, câini, asfaltul, alte subiecte, nu are nimeni nimic împotriva unui demers,  cine vrea să militeze pentru câini este foare bine, cine este  împotriva câinilor este la fel de bine.

În momentul în care au venit cei la de gaz la ţara aceea la Rediu, erau împotriva  gazelor de şist. Măi, dar nu este acesta subiectul. Dar nu contează asta. Dacă asta  vrea Guvernul, nu avem nimic împotriva gazelor de şist. Pe la Vaslui să se ducă. Dar pe partea aia. Dar nu era acesta subiectul. Dar erau în tricou roşu şi scandau bannerul. Ei pun oamenii la treabă. Ia de aici un  milion de lei, să ducă la Bucureşti, îi pun la maşină, îi pun la tren şi gata. Asta e. Oamenii şi-au făcut un obicei din asta. Acum, psihologic vorbind, ei nu mai pot da înapoi. Ei nu  mai pot da înapoi dovada faptului că o parte dintre ei, chiar dacă îi judec, îi tulbur pe alţii care  consider că sunt răul poporului, cu o parte discut cu  ei. Ei nu sunt împotriva  noastra în mod deosebit! Nu au nimic cu Victor Ponta, nu au nimic cu  politica Partidului, au o chestiune pur personală cu Gheorghe Nichita. Nici măcar cu Chirică nu au  foarte mult acuma, chiar dacă Chirică a dispus  tăirerea teilor.

(...)


În schimb, şi iar  revenim la ceea ce am discutat, vocea Pieţii este una frântă pentru că se transformă într-o voce puternică a  clienţilor. Atunci capătă şi un sens, în  momentul în care în Piaţă sunt  100% oameni şi doar 20% ţipă într-un sens, iar ceilalţi nu sunt interesaţi de sensul pe care vor să-l dea cei 20%, înseamnă că, per total, Piaţa nu exprimă punctul  de vedere a celor 20%. De asta, prezenţa noastră acolo va fi, prezenţa noastră trebuie să distragă atenţia de la subiectul pe  care ei vor să-l iniţieze, anti administraţiei  locale. Nu să spuneţi voi că aţi fi împotriva tăierii teilor şi să scriu acolo ca bine ca i-a taiat. (se râde)

Din sală: Important este ca nu s-a tăiat teiul lui Eminescu.

Ostaficiuc: Dar putem completa cu, domnule,  trebuie să milităm să nu se mai taie. Să nu se mai taie. Înţelegem că  am avut un  proiect al administraţiei locale, dar sper să protejeze în continuare teii, să rămână în continuare teii, şi problema noastra este Roşia Montana. De asta suntem aici. Adica patru-cinci răspunsuri foarte categorice, suntem aici  pentru o chemare la Partid şi suntem aici  pentru că ne-a spus că venim la Roşia Montana, în rest formulează părerea Pieţei.

(...)

Să mai vorbiţi şi cu localnicii şi televizaţi şi alţi candidaţi care vor expune diverse pe tema respectivă sau pe orice teme de ecologie. Oameni care predau, oameni care au mai multă experienţă ca noi.

Noi în realitate contracarăm tot ceea ce nu e politic. Că dacă ai putea să acorzi (...) care ar spune (...) ăia a lui Nicuşor din partea stângă, ăia ai de la Marian în partea dreaptă. Poate sunt nişte oameni simpli, nişte personaje care cu adevărat au fost prezenţi acolo pentru a susţine ideea. Adică noi nu suntem acolo decât să facem, nu suntem să-i contracarăm pe cetăţenii simpli şi onorabili din Iaşi. Ci să contracarăm tot o grupare susţinută de altcineva.
   
 SURSA: ADEVARUL

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bolojan este noul președinte al PNL. Iftime intră în conducerea partidului!

Monday, 25 November 2024

Potrivit unor surse politice, liberalii au hotărât, în unanimitate, ca șefia PNL să fie preluată de șeful CJ Bihor, Ilie Bolojan. Potrivit surselor Antena 3 CNN, echipa lui Bolojan...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Atâta ignoranță și lipsă de empatie rar mi-a fost dat să văd…”

Monday, 25 November 2024

„O altă situație care mă face să mă întreb dacă cei aflați la conducerea județului au avut ochii închiși când au făcut administrație. Chiar nu a văzut nimeni că oa...

FC Botoșani - Poli Iași 1-1. Remiză în derby-ul Moldovei!

Monday, 25 November 2024

Partida a început bine pentru elevii lui Liviu Ciobotariu, iar prima ocazie a avut-o în minutul 7, prin Chică-Roșă. Poli Iași a revenit cu replica, iar în minutul 11 Roman a lovi...