De la începutul acestei săptămâni, românii au devenit oficial turnători! Calitatea oficială este de “entități raportoare”

De la începutul acestei săptămâni, românii au devenit oficial turnători! Calitatea oficială este de “entități raportoare”

De la începutul acestei săptămâni a intrat în România oficial în vigoare Legea 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, lege potrivit căreia practic orice român devine colaborator și turnător al “statului de drept”.

Legea a fost inițiată de guvernul PSD condus de ministrului Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici.

Practic orice avocat, notar public, executor judecătoresc, auditor, expert contabil sau contabili autorizați, cenzor, persoană care acordă consultanță fiscală, financiară, de afaceri sau contabilă și orice altă persoane care exercită profesii juridice liberale sau orice entitate sau persoană fizică ce comercializează, în calitate de profesionist, bunuri sau prestează servicii, în măsura în care efectuează tranzacții în numerar a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro este obligat de lege să raporteze aceste lucruri.

Calitatea oficială este de “entități raportoare”.

Aspectul a fost sesizat de către avocatul Dan MV Chitic, care recunoaște că fiecare coleg al său va deveni oficial turnător și va fi obligat de lege să toarne. În istoria României, doar Nicolaie Ceaușescu a mai reușit acest lucru, dar precizarea este că întreaga economie era centralizată, adică de stat.

„Avocații în calitate de entități raportoare au obligația de a raporta (I) tranzacțiile suspecte și (II) tranzacțiile în numerar în lei sau în valută a căror limită reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro” – spune Legea.

Iată ce scrie avocatul pe pagina sa de socializare.

“Cu alte cuvinte, avocații au obligația legală să-și toarne clienții dacă “suspectează sau au motive rezonabile să suspecteze că:  

 a) bunurile provin din săvârșirea de infracțiuni sau au legătură cu finanțarea terorismului; sau

 b) persoana sau împuternicitul/reprezentantul/mandatarul acesteia nu este cine pretinde a fi; sau

 c) informațiile pe care entitatea raportoare le deține pot folosi pentru impunerea prevederilor prezenței legi;”

 Sau mai ales:  

 d) în orice alte situații sau cu privire la elemente care sunt de natură să ridice suspiciuni referitoare la caracterul, scopul economic sau motivația tranzacției, cum ar fi existența unor anomalii față de profilul clientului, precum și atunci când există indicii că datele deținute despre client ori beneficiarul real nu sunt reale sau de actualitate, iar clientul refuză să le actualizeze ori oferă explicații care nu sunt plauzibile.”

Legea nu omite să precizeze că “Transmiterea raportului se face înainte de efectuarea oricărei tranzacții aferente clientului care are legătură cu suspiciunea raportată.”  

… dar și că “Obligația de a raporta tranzacțiile în numerar în lei sau în valută include și operațiunile a căror valoare este fragmentată în tranșe mai mici decât echivalentul în lei a 15.000 euro, care au elemente comune cum ar fi: părțile tranzacțiilor, inclusiv beneficiarii reali, natură sau categoria în care se încadrează tranzacțiile și sumele implicate.  

Raportul se transmite în cel mult 3 zile lucrătoare de la momentul efectuării tranzacției.”  

Totul e precizat pană în cele mai mici detalii. Căci este prevăzută o procedură întreagă potrivit căreia ești obligat să torni. Registre, arhive, persoane abilitate…  

Dar și sancțiuni. Căci Articolul 42 al. (1) din Lege prevede că “Încălcarea prevederilor prezenței legi atrage, după caz, răspunderea civilă, disciplinară, contravențională, administrativă sau penală.”

Astfel “Autoritătile competențe conform art. 26 alin. (1) iau în considerare, atunci când stabilesc tipul și nivelul măsurilor sau sancțiunilor contravenționale/administrative aplicate…”  

Fapt care poate constitui o veritabilă armă de șantaj instituțional asupra oricărei persoane fizice sau juridice care a dobândit atribuțiuni de “entitate raportoare” potrivit prezenței legi.  

 Asta că să fie clar… de ieri suntem obligați cu toții să fim colaboratorii “statului de drept”.  

Un fel de securiști fără de arginti…

Eu unul declar public că NU VOI DEVENI O “ENTITATE RAPORTOARE” și nici NU ÎMI VOI TURNĂ CLIENȚII. Și asta pentru simplul motiv că EU NU ÎMI SUSPECTEZ CLIENȚII ȘI NICI NU AM MOTIVE REZONABILE SĂ ÎI SUSPECTEZ! CĂCI EU CRED ÎN PREZUMȚIA DE BUNĂ-CREDINTĂ ȘI NEVINOVĂTIE!  

 Aștept sancțiunile.  

Post script: în ultimă instanță, prefer să ies din profesia de avocat decât să devin un turnător cu acte în regulă.

Dacă tot noi avocații avem un „rol formal”, de „auxiliari ai justitiei”, un fel de voci care strigă în pustie… măcar să nu devenim și turnători cu acte în regulă! “, scrie avocatul Dan MV Chitic avocat pe pagina sa de socializare.

Pe de altă parte, este remarcabil faptul că niciun alt avocat, notar public, executor judecătoresc, auditor, expert contabil sau contabili autorizați, cenzor, persoană care acordă consultanță fiscală, financiară, de afaceri sau contabilă și orice altă persoane care exercită profesii juridice liberale din România nu a sesizat aceste aspecte.

În aceste condiții este ușor de dedus că toate aceste tagme cu care intrați zilnic în contact au acceptat fără nici cea mai mică opoziție această sițuație, iar din această lună au devenit “entități raportoare”.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Câte clase trebuie să ai ca să poți conduce o mașină, ce spune legea!

Vineri, 26 Iulie 2024
753

Prin urmare, toți cursanții trebuie să citească și să rețină prevederile din legea circulației. Iar la finalul pregătirii, susțin un examen teoretic, în cadrul căruia răspund la &ic...

Șoferi din Suceava, prinși pe drumurile din Botoșani cu lemne transportate ilegal!

Vineri, 26 Iulie 2024
70

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancțion...

Invitatul de la Știri cu Gelu Graur: ”Cea mai frumoasă perioadă din an este atunci când sunt pe două roți, împreună cu soția mea!”

Vineri, 26 Iulie 2024
295

Pasiune, adrenalină, călătorii rapide, dar și riscuri în trafic, deseori teribilism și, din păcate, uneori tragedii. În Botoșani, în fiecare lună, zeci de persoane obțin per...