Puteri sporite pentru polițiști și amenzi mai mari pentru cetățenii care nu se supun ordinelor forțelor de ordine. Abia intrat în vigoare, noul statut al polițiștilor le permite acestora să ia măsuri radicale în cazul celor care refuză să se legitimeze, ori să intre în locuințe atunci când au date că în spatele ușilor are loc o infracțiune.
Pentru acest gen de comportament, reacția polițiștilor poate fi de acum mai rapidă și pe măsură. În noul statul nu este loc de negocieri cu suspecții violenți, așa că polițiștii pot folosi forța și arma din dotare.
În cazul în care polițistul decide să facă și un control corporal, cetățeanul trebuie să țină mâinile la vedere și trebuie să stea în poziția pe care polițistul o consideră inofensivă, culcat sau cu mâinile ridicate. Pe de altă parte, și cetățeanul asupra căruia planează o suspiciune are drepturi. .
Și în cazul celor opriți în trafic, polițiștii pot lua măsuri extreme, dacă aceștia nu se supun ordinelor.
Odată cu intrarea în vigoare a legii, polițiștii care se vor afla în astfel de situații pot sparge geamul mașinii și îl pot extrage pe șofer cu forța din mașină, pentru a-l duce la secție. La fel de ușor pot intra într-o locuința dacă au suspiciuni ca o persoană se află în pericol. Sunt puteri cu care mulți cetățeni sunt de acord, pentru că, spus ei, polițistul nu este respectat în țara noastră.
Un alt aspect, deloc de neglijat, este valoarea amenzilor. Refuzul legitimării poate costa și 1500 de lei, iar gălăgiosii care își deranjează în mod repetat vecinii pot ajunge să scoată din buzunar și 3 mii de lei.