De la 1 martie, tăticii sunt obligați să stea o lună în concediu de creștere a copilului!

De la 1 martie, tăticii sunt obligați să stea o lună în concediu de creștere a copilului!

 Rodica Cretu  

Începând cu data de 1 martie, fiecare părinte are obligația să petreacă cel puțin o lună de zile cu bebelușul. Cu alte cuvinte, dacă mămica optează pentru intrarea în concediul de creștere a copilului până la vârsta de 1 sau 2 ani (sau 3 ani pentru copilul cu handicap), o lună din concediu va reveni în sarcina tatălui, și reciproc.

La Botoșani, cele mai mule concedii pentru creșterea copilului au fost solicitate de mămici.

Noile reglementări se aplică în cazul părinților ai căror copii s-au născut după data de 1 martie 2012. 

Potrivit reprezentanților Agenției de Plăți și Inpecție Socială Botoșani, părintele care nu este în concediu de creștere a copilului poate opta pentru a-și lua acea lună oricând, până când copilul împlinește vârsta până la care celălalt părinte a solicitat concediu.

"În cazul în care părintele care trebuie să intre în concediu pentru o lună refuză să facă acest lucru, concediul va fi micșorat cu o luna, nu va mai fi plătită", a spus Rodica Crețu, director al Agenției de Plăți și Inspecție Socială Botosani.

Dacă un părinte care a optat pentru un concediu de creștere a copilului de un an revine la muncă cu trei luni mai devreme, celălalt părinte nu va mai fi obligat să își ia acea lună de concediu.

În cazul concediului de doi ani, luna de concediu nu mai este obligatorie dacă părintele revine la muncă cu șase luni mai devreme.

La nivelul județului Botoșani sunt 59 de mame care au optat să stea în concediu de creștere a copilului un an, și 12 tați. Pentru concediul de doi ani, sunt 1.150 mămici și 366 de tați.

Actul normativ care prevede toate aceste noi reglementari nu se aplica in cazul in care:

-Mamica sau taticul nu au realizat venituri de natura profesionala in ultimele 12 luni dinaintea nasterii copilului

-Familia este formata dintr-un singur parinte (familie monoparentala)

În perioada în care un părinte stă acasă,celălalt merge la muncă, familia beneficiind de o singură indemnizație.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Specialiștii antidrog, la datorie și în perioada Sărbătorilor!

astăzi, 19:15
39

În perioada minivacanțe de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pen...

Sancțiuni de sute de mii de lei aplicate de polițiștii botoșăneni în perioada sărbătorilor!

astăzi, 18:47
47

Astfel, în medie, zilnic au acționat peste 150 de polițiști, fiind organizate 32 de  acțiuni punctuale, atât în zona localurilor publice și a celor în care se formeaz...

Peste 350 de jandarmi au asigurat ordinea în Botoșani în perioada minivacanței de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale

astăzi, 18:00
32

Dacă majoritatea cetățenilor a înțeles importanța adoptării unui comportament civilizat, au existat totuși situații în care a fost necesară aplicarea a 77 sancțiuni contrave...