De la 1 ianuarie 2009, spitalele vor trece in administare locala!

De la 1 ianuarie 2009, spitalele vor trece in administare locala!
Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, Ordonanta de Urgenta privind transferul ansamblului de atributii si competente exercitate de Ministerul Sanatatii Publice catre autoritatile administratiei publice locale.

Actul normativ adoptat reprezinta ultima faza in descentralizarea competentelor detinute in prezent de Ministerul Sanatatii Publice catre autoritatile administratiei publice locale si stabileste cadrul legal pentru descentralizarea managementului asistentei medicale spitalicesti si intarirea responsabilitatii administratiei publice locale fata de cetatean.

Prin descentralizarea sistemului sanitar, oferta de servicii medicale se va realiza in concordanta cu nevoile reale ale comunitatii, iar autoritatile administratiei publice locale vor fi implicate nemijlocit in imbunatatirea adresabilitatii si accesibilitatii serviciilor medicale, se arata in comunicatulo Ministerului Sanatatii.

De asemenea, ordonanta asigura stabilitatea personalului angajat, in contextul asigurarii finantarii acestuia de catre autoritatile administratiei publice locale, mai transmit guvernantii.

Prin descentralizare va creste rolul administratiei publice locale in dezvoltarea si implementarea de programe de sanatate care sa raspunda nevoilor comunitatii. Ordonanta va fi operabila incepand cu 1 ianuarie 2009, pana atunci fiind necesar a se realiza lucrarile de adaptare a normelor specifice.

Principalele prevederi se refera la descentralizarea integrala a asistentei medicale comunitare, scolare, a activitatii mediatorilor sanitari, a managementului unor unitati sanitare cu paturi si a unor activitati de avizare si autorizare de catre autoritatile publice locale.

Se va transfera catre autoritatile administratiei publice locale managementul asistentei medicale acordate in unele unitati sanitare cu paturi, din urmatoarele categorii:

a) centrele de sanatate;

b) spitalele comunale;

c) spitalele orasenesti;

d) spitalele municipale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Adolescent din Botoșanii, accidentat grav în timp ce se plimba cu bicicleta

astăzi, 18:13
305

Un băiat de 16 ani, din Botoşani, a ajuns în stare gravă la spital, după ce s-a acidentat grav în momentul în care se plimba cu bicicleta. Accidentul a avut loc pe o stradă dintre blocurile af...

Cutremur în zona Vrancea - Ce magnitudine a avut seismul înregistrat duminică

astăzi, 15:12
232

Un cutremur slab a avut loc duminică în România, în zona Vrancea.În ziua de 16 Mai 2021, la ora 13:44:38 (ora locală a României), s-a produs în Zona seismică...

Este deja SIGUR: Pfizer a anunțat DATA la care trebuie administrată a treia doză de vaccin anticoronavirus

astăzi, 14:39
825

Compania Pfizer este primul producător de medicamente care a oferit un termen limită pentru administrarea dozei suplimentare de vaccin anti-COVID.CEO-ul Pfizer a spus că a treia doza va fi făc...