De la 1 februarie declaratia unica trebuie depusa de salariati, daca angajatorii nu isi indeplinesc aceasta obligatie. Cand se aplica noua regula?

Declaratia fiscala unica poate fi depusa si de salariati, nu doar de angajatori, insa numai in anumite cazuri, precizate expres in Codul fiscal. Mai mult decat atat, potrivit noilor modificari ale Codului fiscal din luna ianuarie, salariatii sunt chiar OBLIGATI sa depuna declaratia unica si sa-si plateasca contributiile individuale aferente, daca angajatorii nu fac acest lucru.

OG nr. 15/2012, unul dintre cele sase acte normative care a modificat anul trecut Codul fiscal, a adus clarificari cu privire la salariatii care au obligatia depunerii declaratiei D112 si platii contributiilor sociale obligatorii, noile reglementari fiind aplicabile de la 1 septembrie.
 
Mai exact OG nr. 15/2012 a modificat art 296 19 din Codul fiscal si stabileste ca sunt obligate sa depuna declaratia unica si sa plateasca contributiile obligatorii, atat cele individuale, cat si cele ale angajatorului:

 • persoanele fizice rezidente sau nerezidente care obtin venituri din salarii de la angajatori straini din state terte care nu au incheiate cu Romania acorduri sau conventii in domeniul securitatii sociale;
 • persoanele fizice care obtin venituri de la un angajator nerezident, care nu are sediu social sau reprezentanta in Romania.

Codul fiscal precizeaza ca depunerea declaratiei unice si plata contributiile se face de catre acesti angajati numai daca exista un acord incheiat in acest sens cu angajatorul, iar acordul este inregistrat la organul fiscal competent.

Daca intre angajatorul nerezident si salariatii sai nu au fost incheiate asemenea acorduri, obligatia privind achitarea contributiilor sociale datorate de angajator, retinerea si virarea contributiilor sociale individuale, precum si depunerea declaratiei 112 revine angajatorului nerezident.

Totusi, autoritatile au revenit asupra acestei reglementari si au transferat obligatia depunerii declaratiei 112 catre salariat, in cazurile enuntate.

Concret, Guvernul a decis prin OG nr. 8/2013, actul normativ care a modificat Codul fiscal in 24 ianuarie, ca, in cazul in care angajatorii nu depun declaratia unica si nu achita contributiile sociale, salariatii sunt obligati sa faca acest lucru lunar, direct sau printr-un reprezentant fiscal sau imputernicit.

In plus, conform noilor reguli, angajatii trebuie sa isi achite si contributiile sociale individuale, in timp ce contributiile sociale ale angajatorilor raman in sarcina acestora.


avocatnet.ro

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La Botoșani: Un bărbat cu o alcoolemie de 1,00 mg/l a intrat cu mașina într-un motociclu parcat!

astăzi, 11:04

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au identificat un autoturism condus de un bărbat, de 53 de ani, din municipiul Botoșani, care a produs un accident rutier soldat cu pagube ma...

PSD Botoșani prezintă prima componentă a programului premierului Marcel Ciolacu: „REINDUSTRIALIZAREA ROMÂNIEI”

astăzi, 10:35

PSD Botoșani consideră că obiectivul principal unei campanii electorale este ca partidele și candidații să prezinte soluțiile și propunerile lor pentru îmbunătățirea vieții cetățen...

România trece, în curând, la ora de iarnă. Data la care se dau ceasurile înapoi și noaptea devine mai lungă!

astăzi, 10:21

În noaptea de 26 spre 27 octombrie, ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar noaptea devine mai lungă, adică ora 4:00 devine ora 3:00. În fiecare toamnă se face trecerea la ora de i...