De la 1 aprilie, romanii risca sa ramina fara plante medicinale

De la 1 aprilie, romanii risca sa ramina fara plante medicinale
Producătorii români de leacuri naturiste, pe bază de plante medicinale, mai au opt luni la dispoziție pentru a respecta directiva UE cunoscută sub numele Traditional Herbal Medicinal Products (THMPD), care a fost adoptata la 31 Martie 2004, și care cere ca, de la 1 aprilie 2011 toate plantele medicinale să fie procesate după aceleaşi procedee ca şi celelalte produse farmaceutice.

Acest lucru presupune inclusiv obținerea de certificate legale, la fel ca medicamentele, al căror cost se apropie sau depășește 100.000 de euro pentru fiecare plantă în parte, deși acestea sunt folosite de mii de ani.

Costurile uriașe pe care le presupune intrarea în legalitatea vor lichida micii producători din domeniul plantelor medicinale în favoarea marilor coloși farmaceutici, scrie inpolitics.ro.

Un semnal de alarmă a fost tras, recent, într-un articol publicat pe siteul infowars.com, care avertizează că, "in loc sa priveasca produsele alimentare si medicamente traditionale ca probleme legate de drepturile omului, acestea au fost tratate ca probleme de comert. In acest fel, legile privind alimentatia si plantele sunt focusate pe dorintele marilor corporatii, nu pe nevoile si dorintele oamenilor".

În România, măsura va fi o lovitură cumplită sănătății, și așa precare, a românilor. Dacă nu se conformează noilor norme europene după data de 1 aprilie 2011, țara noastră riscă să fie dată în judecată de către marile concerne farmaceutice și nu e greu de ghicit care ar fi soarta unor asemenea procese. Până atunci, nu avem decât să ne facem rezerve de plante medicinale, adică să ne cumpărăm din plafar, pentru că oricum vremea nu mai permite achiziţionarea din natură, a produselor necesare, care să ne ajungă măcar până la vara viitoare!
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
749

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
181

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
464

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...