De frica pestei porcine, un botoşănean a aruncat leşul unui porc din gospodărie

Lipsa de responsabilitate creează situaţii tragicomice într-un judeţ în care Pesta Porcină Africană riscă să se extindă. Proprietarul unei porcine a preferat să abandoneze leşul acesteia decât să solicite ajutorul unui medic veterinar.

De frica pestei porcine, un botoşănean a aruncat leşul unui porc din gospodărie

Animalele pot muri dintr-o multitudine de cauze, virusul PPA nefiind singurul motiv al mortalităţii, insistă medicii veterinari de la Direcţia Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, într-o nouă încercare de a responsabiliza botoşănenii.

Totul a pornit de la descoperirea unui leş de porc domestic, zilele trecute, în zona fermei de păsări din Cătămărăşti Deal.

"Am avut o sesizare prin 112 privind un cadavru de porc, abandonat în Cătămărăşti Deal, undeva în spatele unei ferme de păsări. Cadavrul era într-o stare avansată de putrefacţie, dar am reuşit să recoltăm probe- os lung şi stern", explică Ovidiu Airimiţoaie, directorul adjunct al DSVSA.

Potrivit specialistului, animalul murise din alte cauze decât virusul PPA, iar proprietarul a fost identificat rapid pentru că aruncase leşul cu tot cu crotalie. Pentru gestul său iresponsabil, proprietarul animalului a fost sancţionat.

"Bărbatul are animale în gospodărie, sunt sub supraveghere dar nu prezintă semne de boală. Am amintit acest caz deoarece animalele mai mor şi din alte motive, dar nu întotdeauna se anunţă medicul veterinar atunci când apar semne de boală", a adăugat Ovidiu Airimiţoaie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

DNSC avertizează: Neatenția și entuziasmul sărbătorilor vă pot lăsa pradă infractorilor cibernetici! Cum vă puteți proteja!

astăzi, 16:29
8

”Este esenţial să rămâneţi la curent cu cele mai recente ameninţări, deoarece sărbătorile vin împreună cu riscuri de fraudă online. Infractorii cibernetici folosesc frecven...

Bărbați condamnați pentru infracțiuni în Suceava, arestați și încarcerați în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 15:22
28

Un bărbat domiciliat în localitatea Hănțești, condamnat la pedeapsa de 1 an 6 luni închisoare, a fost identificat de către patrula Secției 8 Poliție Rurală Adâncata pe raza c...

Performanțe remarcabile pentru Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani la Olimpiada Națională Aria Curriculară Tehnologii (Foto)

astăzi, 14:15
135

În perioada 26-30 aprilie 2024, Slobozia a fost în centrul atenției printr-o competiție de excepție în cadrul Ariei Curriculare Tehnologii, găzduind Olimpiada Națională. Acest ...