Vinetele sunt un adevarat izvor de vitamine si minerale pentru organismul nostru. In afara continutului foarte ridicat de apa (93%), vinetele contin potasiu - mineral care ajuta la stimularea inimii, magneziu - cunoscut pentru rolul sau de combatere a stresului, calciu - pentru intarirea sistemului osos, vitamina A si C pentru sistemul imunitar.
De asemenea contin nasunina, un antioxidant ce aduce beneficii creierului, prin protejarea membranei celulare a lipidelor. Nasunina este un chelator al fierului si de aceea se recomanda mai ales femeilor la menopauza.
Vinetele contin acid clorogenic, cu proprietati anti mutagenice, antivirale si confera ajutor in scaderea colesterolului LDL.
Riscuri
Vinetele contin si o cantitate mica de nicotina. Ca si alte legume din aceeasi familie - rosii, cartofi, sunt puternic inflamatoare, inrautatind simptomele artritei, reumatismului, si ale altor boli inflamatorii, din cauza contintului de solanina.
Cum alegem vinetele si cum trebuie preparate
Alegeti vinetele ajunse la maturitate, intrucat vinetele tinere au potential toxic mai mare - contin mai multa solanina. Asadar, nu alegeti vinete foarte tari. Pentru a reduce toxicitatea, este bine sa se curete de coaja si sa fie lasate la inmuiat cateva ore in apa sarata.
Nicio leguma prajita nu este 100% buna pentru sanatate. Despre cartofii prajiți se știe ca pot fi chiar cancerigeni. Si vinetele devin nocive prin prajire. Vinetele prajite nu mai au aceea si valoare nutritive, in plus absorb foarte mult ulei - de patru ori mai mult decat cartofii prajiti.
Mai mult, s-a constatat ca preparatele culinare cu vinete prajite contin substante toxice si cancerigene - aceasta este concluzia unui studiu publicat in "European Journal of Prosthodontics and Restorative Dentistry" in care se mai mentioneaza faptul ca, vinetele prajite ataca smaltul dintilor, favorizand aparitia cariilor. Orice aliment prajit supune ficatul la un efort foarte mare in incercarea sa de a lupta cu toxinele.
Alimentele prajite in ulei incins sau in unt nu sunt, asa cum ar parea la o prima vedere, mai nocive decat cele prajite in absenta uleiului deoarece multe dintre substantele toxice care rezulta prin prajire vor fi prezente indiferent daca apelam sau nu si la grasimi vegetale sau animale pe parcursul gatitului.
Cele mai recomandate moduri de preparare a vinetelor sunt coacerea pe gratar, la cuptor sau fierberea la baie de aburi. Daca totusi vrei sa imbunatatești gustul vinetelor adaugate in mancare prin prajire, adauga foarte putin ulei, de preferat de masline, si nu le lasa pe foc mai mult de trei minute. Cele mai bune vase in care le poți prepara astfel sunt wok-urile.
Modul de preparare la wok permite utilizarea unei cantitati mici de grasime si amestecul rapid si uniform al ingredientelor, menajand nutrientii din alimente", explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
sanatate.bzi.ro