De ce ne deranjeaza conversatiile telefonice ale altora?

De ce ne deranjeaza conversatiile telefonice ale altora?
Oamenii de stiinta au descoperit ca faptul de a auzi doar jumatate dintr-o conversatie afecteaza concentrarea mai mult decat o discutie in care auzim "replicile" ambilor interlocutori.

Iritarea pe care o simtim atunci cand o persoana din apropierea noastra vorbeste la telefon este legata de mecanismele cognitive, specifice creierului nostru, au descoperit specialistii de la Universitatea Cornell, Universitatea Wisconsin si Universitatea California (SUA). Rezultatele studiului lor au fost publicate in revista Psychological Science.

Experimentele pe voluntari au aratat ca, atunci cand auzeau "o jumatate de conversatie" purtata la telefon de o persoana din apropiere, acestia obtineau rezultate mult mai slabe la testele ce necesitau concentrare decat in cazul in care auzeau o conversatie completa.

Specialistii cred ca modul nostru de functionare innascut forteaza, pur si simplu, creierul sa asculte ceea ce aude; o conversatie completa il lamureste rapid pe cel care o aude asupra sensului si ii da posibilitatea sa faca abstractie de ea, daca subietul nu este interesant pentru el.

In schimb, sensul unei conversatii auzite "pe jumatate" ramane adesea adesea neclar, iar cel care o aude ajunge - impotriva vointei lui - sa se concentreze asupra ei, in incercarea involuntara de a-si da seama despre ce e vorba, iar acest lucru il distrage de la propriile ocupatii. (descopera.ro)
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Programul complet pentru Târgul Regional de Zootehnie de la Popăuți!

astăzi, 10:01

Evenimentul este organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis, Primăria comunei Răchiți, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare din Popăuți și Asociația Crescătorilor ...

George Enescu, ultima dorință scrisă în Testament: ”Înmormântarea mea să fie cât mai simplă, să se dea cât mai multe pomeni şi daruri!”

astăzi, 09:49
10

George Enescu s-a născut în data de 19 august 1881 în Liveni-Vârnav din Botoşani. Provenea din familie de preoţi, atât pe linie maternă, cât şi pe linie paternă....

Panică în spitale. Documentul pe care medicii au trebuit să-l semneze, în contextul războiului din Ucraina

astăzi, 09:34
125

Medicii sunt ținuți sub evidență, în contextul războiului din Ucraina, stat pe care Guvernul de la București îl sprijină militar, financiar și umanitar.Unul dintre medicii viza...