De ce ne cumpara strainii tara la hectar

De ce ne cumpara strainii tara la hectar
Chiar daca pretul terenurilor agricole din Romania a crescut in ultimii ani, el este inca de trei pana la sapte ori mai mic decat in majoritatea tarilor europene. Estimarile indica faptul ca tendinta de crestere se va mentine si in anii urmatori, potrivit unui studiu realizat de DTZ Echinox.

Pretul terenurilor agricole din Romania difera in functie de regiuni. In Nord-Est si Sud-Est pretul mediu de vanzare al terenurilor agricole este de aproximativ 1.500 – 1.600 euro pe hectar, in timp ce in judetele localizate in apropierea Bucurestiului, pretul se ridica la 2.200-2.700 euro/hectar. Suprafata de teren agricol disponibila la vanzare in Romania este in prezent estimata la 500.000 hectare.

Romania are o capacitate agricola de circa 14,7 milioane de hectare de teren, din care numai 10 milioane sunt utilizate ca teren arabil. Un studiu realizat in 2008 arata faptul ca 6,8 milioane de hectare nu sunt folosite. În plus, mai beneficiem de 3,3 milioane hectare de pasune, 220.000 ha de vie si 206.000 ha de livezi.

"In principiu, pentru consolidarea unei suprafete de 1.000 hectare trebuie cumparat teren de la 500  pana la 900 de proprietari diferiti“, mentioneaza autorii studiului. Aceasta situatie este considerata un impediment in fata investitorilor straini interesati de terenul agricol romanesc. Valoarea de piata a ariilor mari consolidate de teren agricol este, in general, cu circa 50% mai mare decat pretul loturilor mici.

Terenuri impadurite

Suprafata forestiera a Romaniei este de aproximativ 6 milioane de hectare (25% din suprafata tarii) din care circa 4 milioane este detinuta de autoritatilor statului. Media europeana de terenuri forestiere este de circa 32% din suprafata totala. Pretul padurilor din Romania variaza intre 2.000 si 5.000 de euro pe hectar.

"Cel mai ieftin tip de lemn (cel de foc) este vandut in Romania cu aproximativ 70 de euro pe metru cub. Drept rezultat, in cel mai rau caz, se poate obtine anual o suma de 350 de euro pe hectar, ceea ce poate conduce la o amortizare a investitiei in maximum zece ani“, precizeaza consultantii DTZ Echinox.

Datorita restrictiei impuse companiilor si persoanelor fizice straine in privinta achizitiei de teren agricol in Romania, cea mai comuna practica este infiintarea unor entitati economice inregistrate in Romania prin intermediul carora se fac acizitiile de teren.

Tarile din Europa Centrala si de Est  devin tot mai populare printre investitori internationali din sectorul agricol. Romania este atractiva pentru solul negru, cunoscut sub denumirea de cernoziom, care este foarte fertil si acopera circa 60% din intreaga suprafata arabila. Romania detine circa 8% din suprafata agricola utilizata in Uniunea Europeana, printre statele membre.

Una dintre principalele motivatii ale investitorilor sta in cererea de alimente in crestere. Acest factor a atras atentia tarilor bogate, dependente de importul alimentelor – din lipsa terenului arabil si a apei, precum statele arabe, care au inceput sa investeasca in agricultura pentru a asigura necesarul de alimente pentru tarile lor. În plus, tarile care au populatia in crestere si care se ingrijoreaza de securitatea alimentara pe termen lung, precum India, China si Republica Coreeana, au inceput sa profite de oportunitatile de a produce alimente in alte
tari.

Capital.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina în noaptea sfântă a Învierii (Foto, Video)

astăzi, 01:59
138

Creștinii din Botoșani au mers la biserică, în această noapte a Învierii Domnului, pentru a primi Lumina. Clopotele au răsunat în biserici și în mănăstiri, credincioși...

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
892

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

Sâmbătă, 4 Mai 2024
422

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...