De ce indemnizatii poti beneficia daca esti parinte

De ce indemnizatii poti beneficia daca esti parinte
Parintii asigurati in sistemul de asigurari sociale de sanatate au dreptul, pe perioada in care au domiciliul ori resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, dupa cum reglementeaza legislatia autohtona. Mai precis, ei pot beneficia de mai multe tipuri de indemnizatii, insa doar daca isi platesc contributia de asigurari sociale de sanatate, precum si daca au un anumit stagiu de cotizare.

Conform legislatiei autohtone, daca angajatorul, din motive justificate, nu isi poate indeplini obligatiile de a oferi un loc de munca sigur si sanatos pentru salariata gravida sau care a nascut recent, aceasta are dreptul la concediul de risc maternal dupa cum urmeaza:

-inainte de data solicitarii concediului de maternitate;
-dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la 3 ani.

Pe durata concediului de risc maternal, salariata are dreptul la indemnizatie de risc maternal, care se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat.

Cuantumul indemnizatiei este egal cu 75% din media veniturilor lunare realizate in ultimele 10 luni anterioare datei din certificatul medical, pe baza carora se datoreaza contributia individuala de asigurari sociale.

Important! Pentru indemnizatia de risc maternal nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de stat. Durata concediului de risc maternal reprezinta perioada asimilata stagiului de cotizare.

Conform reglementarilor, calculul si plata indemnizatiei de risc maternal se fac lunar de catre angajator, cel mai tarziu o data cu lichidarea drepturilor salariale pe luna in care se acorda concediul de risc maternal.

Citeste mai departe, pe avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Activități de prevenție organizate de polițiștii din Botoșani în „Săptămâna prevenirii criminalității”!

astăzi, 15:14
15

Prin activitățile desfășurate, organizatorii își propun ca mesajul lor să ajungă la cât mai mulți cetățeni, în scopul de a conștientiza atât necesitatea adoptării u...

Ce presupune programul pentru dotarea fiecărei școli din municipiul Botoșani, proiect european câștigat de administrația Cosmin Andrei (Video)

astăzi, 14:01
53

Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei a anunțat că în urma câștigării proiectului cu fonduri europene în domeniul educației prin Planul Național de Redresare și Rezil...

Ce se întâmplă dacă aparatele de reciclare nu funcționează, declarația ministrului Mediului!

astăzi, 13:26
102

Potrivit Hotărârii de Guvern 1.074/2021, magazinele sunt obligate să ofere posibilitatea consumatorilor să returneze ambalajul SGR pentru a primi înapoi valoarea garanției, indiferent ...