De ce dau romanii spaga la doctor? "Ca sa nu fie ignorati"

De ce dau romanii spaga la doctor? "Ca sa nu fie ignorati"
46% dintre participantii la un sondaj au dat acest raspuns, 41% au spus "ca sa beneficieze de un tratament mai bun", iar 12% - "in semn de multumire".

In urma unui sondaj de opinie, realizat de IMAS si citat de Gandul, a reiesit ca 91% dintre cei intervievati considera coruptia din sistemul sanitar ca o problema care afecteaza direct pacientii.

Au fost chestionate 1.042 de persoane - esantion reprezentativ pentru populatia de peste 18 ani. Majoritatea au fost de parere ca atat pacientul, cat si medicul sunt vinovati pentru ca ofera, respectiv accepta spaga (65%). Mai mult de jumatate dintre persoanele intervievate (69%) au declarat ca au oferit bani cadrelor medicale.

Din totalul respondentilor, 63% au declarat ca au oferit medicului specialist din spital o suma de bani in schimbul serviciilor medicale, precum si asistentei medicale din spital (51%) si infirmierei (36%). Dintre persoanele care declara ca au oferit bani cadrelor medicale, 69% au afirmat ca au oferit bani fara a li se sugera de catre cadrul medical, in timp ce 31% dintre acestia au sustinut ca au oferit bani la sugestia cadrului medical.

Peste jumatate dintre respondenti (56%) au fost de parere ca spaga oferita de pacienti ar trebui inlocuita cu un sistem de plati sau donatii catre unitatea medicala, dar 43% au fost impotriva. Suma anuala cheltuita de catre respondenti pentru mita acordata cadrelor medicale este mai mica de 50 RON pentru 46% dintre respondenti, intre 50 si 200 RON - 26%, sume intre 200 si 500 RON - 19% dintre respondenti si de peste 500 lei - 10%. 7% dintre respondenti declara ca nu au dat niciodata bani cadrelor medicale.

Studiul a fost realizat in perioada 8-19 aprilie 2010, iar cercetarea a avut ca obiectiv investigarea opiniei populatiei cu privire la coruptia din sistemul medical.

incont.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii din Botoșani au oprit un șofer care circula cu viteză, dar au înțeles imediat motivul. ”Bravo, Poliția Română!” (Video)

astăzi, 15:52
181

Fratele adolescent al botoșăneanului a suferit un accident grav în timp ce mânuia drujba în gospodărie. A fost urcat imediat în mașină pentru a ajunge cât mai repede...

”Pictorița” de la Poliția de Frontieră, din nou aproape de copiii din Botoșani! (Foto)

astăzi, 15:32
50

În astfel de momente, politiștii de frontieră au venit din nou în ajutorul celor față de care soarta nu a fost deloc darnică.Poliţiştii de frontieră botoşăneni au răspuns &i...

Iftime răspunde la acuzațiile de blat: „Ori suntem o națiune de proști, ori suntem duși de tot de acasă!”

astăzi, 14:37
496

Finanțatorul echipei FC Botoșani a răspuns acuzațiilor lansate de Nicu Grameni, crainicul meciurilor de acasă ale lui Dinamo. Grameni a sugerat că există îndoieli cu privire la corectitud...