De ce a fost scos Traian din Imnul Naţional

Liberalii şi democrat-liberalii susţin la unison că intonarea Imnului Naţional fără strofa a doua, în care e menţionat Împăratul Traian, a fost doar o greşeală a firmei care a organizat, sâmbătă, congresul comun PNL - PDL. Analiştii politici sunt însă de altă părere.

Strofa a doua din Imnul de stat al României, ce face referire la Împăratul Traian, nu s-a auzit în difuzoarele de la congresele de fuziune PNL-PDL, din weekend. Atât la congresul PNL, în care a fost votat proiectul de fuziune cu democrat-liberalii, cât şi la congresul de fuziune PNL-PDL au fost intonate numai prima şi a patra strofă, deşi, în mod oficial, la evenimentele de acest gen se intonează strofele 1,2, 4 şi 11 sau, în funcţie de timpul alocat evenimentului, numai primele două strofe.

Jurnaliştii de la adevarul.ro i-au întrebat atât pe liberali, cât şi pe democrat-liberali de ce a fost evitată tocmai strofa în care apare versul următor: "Triumfător în lupte, un nume de Traian". Să aibă vreo legătură cu numele preşedintelui Traian Băsescu, marele rival al celor două formaţiuni politice?

"Nu ştiu versurile"

Senatorul liberal Marius Obreja, vicepreşedintele Senatului, spune că nici nu a conştientizat că această strofă a fost evitată, scuzându-se că nu ştie aşa bine Imnul de stat al României. "Vă spun sincer că nu  prea ştiu versurile din Imnul Naţional, dar vă spun la fel de sincer că mă ridic în picioare şi-mi duc mâna la inimă de fiecare dată când aud", a declarat, pentru Adevărul, senatorul liberal.

Deputatul PNL Ludovic Orban, ales recent în funcţia de vicepreşedinte al partidului, a declarat că omiterea strofei a doua nu a fost un gest premeditat, aşa cum a speculat presa. "A fost o pură coincidenţă. Nici să nu vă gândiţi că a fost ceva premeditat! Firma organizatoare care s-a ocupat de congresul PNL ne-a fost recomandată de colegii de la PDL. Deci ei sunt responsabili inclusiv de CD-ul cu intonarea imnului", a declarat Orban.

Nici liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, n-a ştiut să răspundă de ce a fost omisă tocmai această strofă şi ne-a îndrumat să-i contactăm pe organizatorii evenimentului.

"O simplă greşeală"

Deşi democrat-liberalii s-au reunit, sâmbătă, în ultimul congres sub sigla şi numele PDL, momentul intonării Imnului Naţional, obligatoriu la astfel de evenimente, a fost ignorat de liderii partidului. Însă membrii PDL prezenţi la congresul de fuziune cu PNL, al doilea din zi, unde a fost intonat imnul, nu cred că omiterea celei de-a doua strofe a fost făcută intenţionat.

Deputatul PDL Roberta Anastase a declarat că în acel moment nici nu a realizat că strofa a doua a fost sărită. Anastase nu crede că acest lucru a fost făcut cu rea-credinţă. Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţieanu a declarat că, deşi nu face parte din echipa de organizare pentru a explica tranşant acest gest, incidentul ar trebui interpretat în cheia unei erori neintenţionate. "O simplă greşeală, care nu are nicio legătură cu numele <>. Nu am auzit că s-ar fi impus să nu se redea şi strofa a doua. Însă speculaţii se tot pot face", a spus senatorul.

Şi purtătorul de cuvânt al PDL, Adriana Săftoiu, susţine cu tărie că s-a făcut o greşeală, căreia ar fi aberant să i se dea o conotaţie de orice natură. "Eu nici nu mi-am dat seama că s-a sărit peste această strofă", a declarat Săftoiu pentru Adevărul.

Firma organizatoare, vinovată 

Surse din interiorul PDL au declarat că organizatorul congreselor de sâmbătă ale PNL, PDL şi PNL-PDL este o firmă de casă a PDL, denumită "Stage Expert", care în ultimii şase ani s-a ocupat de organizarea tuturor evenimentelor importante. Până la închiderea ediţiei, nu am reuşit să intrăm în contact cu niciun reprezentant al firmei. Potrivit altor surse politice, firma organizatoare ar fi luat înregistrarea imnului de pe site-ul Guvernului, întrucât l-au considerat o sursă credibilă. Am căutat pe www.gov.ro, însă pe site-ul instituţiei nu este postată înregistrarea cu Imnul de stat al României.


Citeste mai mult: adevarul.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fost ministru al Sănătății, acuzat de DNA de luare de mită. Nelu Tătaru este dus la audieri!

astăzi, 08:43

În acest caz se desfășoară la această oră mai multe percheziții. Nelu Tătaru a fost preluat de procurori și se află în drum spre DNA Iași pentru a fi audiat. Din primele infor...

Zeci de polițiști din Botoșani și Iași s-au întrecut la… pescuit! (Foto)

astăzi, 08:19

Competiția a avut în localitatea Suharău, județul Botosani, pe iazul Suharău. La evenimentul de la Suharău au participat 30 de polițiști împătimiți ai pescuitului și ai naturi...

Liga Profesionistă de Fotbal a anunţat programul etapelor 14 şi 15 ale Superligii. Când joacă FC Botoșani!

astăzi, 07:55

După ce se va deplasa în Bănie pentru confruntarea cu Universitatea Craiova, partida urmând să se dispute duminică, 20 octombrie 2024, de la ora 16.00, FC Botoșani va primi pe Municip...