D.Dungaciu: La Chisinau cutitele au fost scoase. R. Moldova cade de pe harta

La Chisinau cutitele au fost scoase din teaca prea mult si ele nu vor fi curand puse la loc. "Nu imi pot imagina ca blocarea proiectului european al Chisinaului sa se fi facut fara un aport direct sau indirect al celui mai important beneficiar al acestui esec, respectiv Moscova!", declara Dan Dungaciu.

 Directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane vorbeste, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre faptul ca Republica Moldova si-a asumat "mult mai mult decat ar fi putut duce", iar Romania a fost incapabila sa o ajute.

 Totodata, sociologul a explicat cum si de ce au ajuns liderii Aliantei pentru Integrare Europeana de la Chisinau sa "scoata cutitele" unii la altii. El reaminteste ca o situatie similara s-a inregistrat in Republica Moldova in 1999, cand, la fel ca azi, aceasta tara trebuia sa faca pasi importanti catre Uniunea Europeana, dar alianta aflata la guvernare s-a spart si comunistii au castigat alegerile cu 70%.

"Cu cat Republica Moldova se apropie mai tare de Uniunea Europeana, cu atat se intampla ceva", puncteaza acesta.

 In ceea ce priveste declaratia facuta de presedintele Traian Basescu la finalul ultimului Consiliu European, potrivit careia Republica Moldova ar fi putut la summit-ul de la Vilnius sa semneze acordul de asociere cu UE, Dan Dungaciu spune ca si-ar dori "din toata inima" sa fi fost asa, dar enumera cateva cauze pentru care acest lucru nu se va intampla, avertizand asupra faptului ca Ucraina ar putea sa fie mai bine "valorizata" la Vilnius, sprijinita fiind de Polonia, decat Republica Moldova, sprijinita de Romania.

 Totodata, Dan Dungaciu vorbeste si despre incapacitatea Romaniei de a ajuta Republica Moldova, parteneriatul ramanand mai degraba la nivelul retoricii, dar si despre cele doua refuzuri ale Chisinaului de a se intalni cu primii oameni in stat din Romania, Victor Ponta si Traian Basescu. Nici faptul ca la Chisinau se afla in acest moment trei ministri de Externe europeni, ai Poloniei, Suediei si Marii Britanii, nu va rezolva mare lucru, pentru ca este prea tarziu, crede acesta.

"A existat intotdeuna o alianta a tovarasilor de drum Moscova - Budapesta. Nu de Ungaria trebuie sa ne temem noi, ci de parteneriatul ruso-maghiar.(...)Mai mult, cred ca mai exista pe lista o serie de proiecte pe care Moscova le-a plantat deja in zona si care stau gata sa faca si ele explozie, macinand energiile Romaniei pe termen scurt si mediu. Batalia (geo)politica la frontiera euroatlantica a Romaniei nu s-a incheiat, intra doar intr-o noua faza", avertizeaza Dan Dungaciu.

Citeste aici interviul complet!

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Rezultate remarcabile pentru elevii botoșăneni la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală de la Iași! (Foto)

astăzi, 11:40

Iașul, o scenă a excelenței muzicale! - Festivitatea de premiere și concertul de gală încheie Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală pentru învățământul gimnazi...

Iftime, Rotaru și Gică Popescu au mers la Cotroceni. „Facem parte din grupul de lucru însărcinat să dezvolte sportul românesc”!

astăzi, 11:00

Gică Popescu (57 de ani), președinte la Farul Constanța, a anunțat un nou proiect pentru dezvoltarea sportului românesc, din care fac parte și Mihai Rotaru, patronul Universității Craiova...

Un botoșănean urmărit internațional a fost adus din Germania și băgat la închisoare!

astăzi, 10:30

În perioada 16 - 17 aprilie 2025, Poliția Română a adus în țară 5 persoane, pe numele cărora au fost emise mandate de executare a unor pedepse privative de libertate. Potrivi...