Daniel Schiopu, primul antrenor al lui Florin Andone: "In Romania nu ar fi reusit. Sansa lui a fost ca a ajuns in Spania"

Profesorul Clubului Sportiv Scolar Botosani, Daniel Schiopu, primul antrenor al botosaneanului Florin Andone, a acordat un interviu in presa centrala despre primii pasi in fotbal facuti de romanul care a marcat la debutul in La Liga.

Daniel Schiopu a vorbit pentru Ziarul Ring - www.ziarulring.ro despre sansa lui Florin Andone de a ajunge in Spania si despre ce sanse ar fi avut daca ramanea in Romania.

2005 a fost anul de cotitură pentru soarta lui Florin Andone. Avea doar 12 ani şi rămânea fără omul care asigura traiul familiei, tatăl său, după un accident de maşină stupid.

"Era medic veterinar şi se ocupa de unul singur de bunăstarea familiei. Mi-a fost prieten. Îi avea pe Ovidiu şi pe Florin, fiii săi. Soţia nu avea serviciu. Vă daţi seama că unicul sprijin al lor murea în accident, iar mama copiilor nu avea nicio soluţie. A decis rapid să părăsească România şi cred că a fost o hotărâre înţeleaptă", povesteşte profesorul Daniel Şchiopu, de la CSŞ Botoşani.



Profesorul Şchiopu i-a antrenat pe amândoi fraţii, mai întâi pe Ovidiu, care este cu patru ani mai mare decât Florin. "Să fiu sincer, nu erau foarte talentaţi, dar, paradoxal pentru vârsta lor, erau foarte serioşi. Ovidiu a avut neşansa de a se accidenta grav, suferind o dublă fractură de tibie şi peroneu, fapt care l-a făcut să se lase de fotbal. În schimb, Florin, pe care l-am avut sub comanda mea o perioadă scurtă şi când era foarte mic, mi-a lăsat o impresie deosebită chiar dacă, după cum am spus, nu era un talent înnăscut. Avea însă o ambiţie ieşită din comun, era puternic şi cu calităţi fizice deosebite. Un băiat care şi-a văzut întotdeauna de treaba lui", îşi aminteşte profesorul Şchiopu.

În România n-ar fi reuşit

Plecarea în Spania avea să fie şansa lui Florin. "S-a dus mai întâi la Vinaros, acolo a jucat prima dată. În fiecare seară mergea pe jos câte 3 kilometri dus şi 3 kilometri întors ca să poată juca acolo. Eu cred că şansa lui a fost că a ajuns în Spania. Am avut jucători mult mai talentaţi decât el care nu au făcut nimic cu fotbalul. Eu cred că sistemul spaniol l-a ajutat pentru că la noi încă se mai merge pe sacoşe. Seriozitatea şi felul cum s-a pregătit l-au adus unde este. Chiar dacă am spus că nu îi dădea talentul pe afară, nu mă surprinde că a ajuns în Primera. Am simţit că poate să ajungă mare", spune Daniel Şchiopu.

I l-a propus lui Stângă

Datorită profesorului Şchiopu, Florin Andone avea să ajungă, în 2011, la naţionala U19. "Eram într-o zi la federaţie şi m-a văzut Stângă. M-a întrebat dacă am vreun moldovean bun şi i-am zis că am, dar e din Spania. L-a luat la naţională", povesteşte Şchiopu.

"Este un vârf de careu adevărat, un jucător pe care orice echipă şi l-ar dori. Calităţile sale îl recomandă. Am vrut să-l aduc apoi la Craiova, dar n-am reuşit. Eu cred că o să-l vedem şi la naţionala mare, mai ales că nu stăm foarte bine la capitolul atacanţi în ultima vreme. Are şi un caracter frumos. Aseară, m-am trezit cu un SMS în care mi-a mulţumit pentru tot ce am făcut pentru el", a declarat, pentru "ring", Ovidiu Stângă.

"Cred că nu se va opri aici. Florin, aşa cum îl ştiu eu, poate ajunge la o echipă mult mai mare.",
DANIEL ŞCHIOPU

"Visul lui Florin Andone este să joace pentru naţionala României. Eu cred că este foarte aproape să şi-l împlinească.",
OVIDIU STÂNGĂ


Sursa: www.ziarulring.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu“ Botoșani organizează concurs de creație literară! (foto)

Friday, 27 September 2024

Lucrările pot fi trimise pe adresa de e-mail: lecturabjme@gmail.com sau pot fi depuse la Sala de Lectură a Bibiotecii, sediul central din Calea Națională, nr. 64. Termenul limită de predare es...

Elevii unei școli din Botoșani învață despre leadership și educație financiară la Târgul anotimpurilor! (foto)

Friday, 27 September 2024

"It takes a village to raise a child" spune un proverb și asta au reușit educatorii, învățătorii și profesorii Școlii Gimnaziale „Sfânta Maria” din Botoșani: ...

Eveniment de excepție marca BIZZ CLUB Botoșani (foto)

Friday, 27 September 2024

Pe 25 septembrie 2024, Hotelul Rapsodia din Botoșani a fost gazda workshop-ului „Vânzări cu IMPACT: Convinge Creierul Instinctual să spună DA”, susținut de Răzvan Curcubătă, ...