Daniel Funeriu: Anul scolar 2011 - 2012 va continua sa fie organizat pe semestre. Vacanta de iarna va fi mai lunga cu o saptamana

Daniel Funeriu: Anul scolar 2011 - 2012 va continua sa fie organizat pe semestre. Vacanta de iarna va fi mai lunga cu o saptamana

 DANIEL FUNERIU  

Anul scolar 2011 - 2012 va continua sa fie organizat pe semestre, primul semestru urmand sa inceapa luni, 12 septembrie, si sa se incheie pe 23 decembrie 2011, a anuntat marti ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

In cadrul unei conferinte de presa, ministrul a declarat ca vacanta de iarna va fi mai lunga cu o saptamana decat pana acum, iar inainte de vacanta de primavara se va introduce o saptamana numita "Scoala Altfel", in care elevii vor participa la activitati educative extracurriculare si extrascolare si in cadrul careia vor avea loc si fazele nationale ale olimpiadelor scolare pe discipline.

"Vacanta de iarna prelungita cu o saptamana va duce la scaderea absenteismului". Sunt zone in care copiii nu pot ajunge la scoala in zilele grele de iarna si tot iarna multi dintre copii se imbolnavesc si lipsesc, ori prelungirea vacantei ajuta aici, a explicat ministrul. O alta noutate fata de anul acesta este disparitia vacantei din luna februarie, faptul ca vacanta de primavara este de doua saptamani si faptul ca semestrul al II-lea incepe imediat dupa vacanta de iarna. Numarul de zile de scoala este identic cu cel din acest an scolar", a precizat Daniel Funeriu.

Intrebat despre zvonurile privitoare la o eventuala remaniere care l-ar viza, ministrul a replicat: "Orice ministru din orice tara este remaniabil din prima sa secunda de mandat. (...) In ceea ce ma priveste am o reforma de facut si, credeti-ma, o s-o duc pana la capat".

Structura anului scolar 2011-2012:

•Anul scolar va continua sa fie organizat pe semestre.
•Anul scolar va incepe cu semestrul I in data de 12 septembrie, luni, si semestrul I se va finaliza pe data de 23 decembrie 2011.
•Vacanta pentru invatamantul prescolar si primar va fi in perioada 22-30 octombrie 2011. 
•Vacanta de iarna va fi intre datele de 24 decembrie si 15 ianuarie 2012. Altfel spus, vacanta de iarna devine cu o saptamana mai lunga decat era in mod obisnuit.
•In perioada de iarna stim ca sunt probleme de acces in unele zone, sunt conditii de clima dificile, asa ca aceasta masura va duce la scaderea absenteismului scolar. In dezbaterile publice s-au adus si altfel de argumente, de exemplu ca acea perioada este una in care copiii se imbolnavesc frecvent, ramanand acasa pentru a scadea riscul imbolnavirii colegilor.

•Semestrul al II-lea va incepe in data de luni, 16 ianuarie, si va avea o prima parte care se va finaliza pe data de vineri 6 aprilie, iar vacanta de primavara va incepe in data de 7 aprilie si va dura pana in data de 22 aprilie 2012.
•Semestrul al II-lea va continua dupa aceasta vacanta pana in data de 22 iunie.
•Vacanta de vara va incepe pe data de 23 iunie si va dura pana pe 9 septembrie.
•Numarul de zile de scoala este identic cu cel din acest an scolar.
•Deciziile referitoare la aceasta structura a anului scolar, subliniez, au fost luate dupa discutii care au avut loc cu foarte multi parteneri de dialog.
•Un element de noutate este legat de o initiativa noua, care va avea loc in saptamana de dinaintea vacantei de primavara. La propunerea doamnei secretar de stat Oana Badea si a secretarului de stat pentru invatamant preuniversitar, am luat decizia ca in saptamana de dinaintea vacantei de primavara sa organizam o saptamana numita "Scoala Altfel".
 
•"Scoala Alfel": Aceasta saptamana, care este o initiativa noua, va avea un set de actiuni specifice: timpul din aceasta saptamana va fi dedicat activitatilor educative extracurriculare si extrascolare, care vor fi derulate conform unui orar special care va fi elaborat la nivelul unitatii de invatamant, cu consultarea elevilor, a cadrelor didactice si a parintilor. 
•Tot in aceasta perioada vor avea loc fazele nationale ale olimpiadelor scolare pe discipline.
•Dupa aprobarea de catre consiliul de administratie, acest program "Scoala Altfel" va deveni obligatoriu pentru scoala respectiva si numarul de ore care va fi acoperit de acest program va fi cel putin egal cu numarul de ore normal derulat in orarul obisnuit.
•Tipurile de activitati care vor avea loc in aceasta perioada vor fi activitati, dar nu este limitativ acest tip, culturale, tehnico-stiintifice, sportive, de educatie pentru cetatenie democratica pentru promovarea valorilor umanitare, inclusiv voluntariat, caritate, implicare in viata activa in societate, responsabilitate sociala si relatii de comunicare.
•Vor avea loc in cadrul acestei saptamani activitati de educatie pentru sanatate si stil de viata sanatos, inclusiv referitoare la tot ceea ce tine de siguranta pe internet, dependenta fata de calculator, activitati de educatie ecologica si de protectia mediului, inclusiv tot ceea ce tine de colectare selectiva, economisirea energiei, energii alternative, de asemenea activitati de educatie rutiera, paza pentru stingerea incendiilor, educatie pentru reactii corecte in situatii de urgenta.
•Este o saptamana nou introdusa in programa scolara care se va axa pe activitati educative extracurriculare si extrascolare. A fost elaborat un ghid pentru desfasurarea acestei saptamani care va fi adoptat cu ordinul de ministru care prevede structura anului scolar si orice alte detalii pe aceasta tema vor fi date de minister si de inspectoratele scolare incepand cu ziua de maine
•Am pornit de la premisa ca fiecarui elev trebuie sa ii fie acordata sansa de a se afirma intr-un domeniu. Unii se vor afirma in olimpiadele scolare, altii se pot afirma in activitati sportive, culturale, artistice. Obiectivul a fost ca fiecare elev sa isi poata descoperi un talent de care nu stia anterior si pentru a face si alte elemente fata de cele care sunt in curriculum formal.
•Aceasta structura a anului scolar este una care poate sa ramana stabila in timp. In momentul in care va intra un nou curriculum in vigoare, va trebui sa gandim daca aceasta structura a anului scolar se pliaza pe noul curriculum. Eu cred ca este una echilibrata si sunt cateva repere precum cel de a incepe scoala intr-o zi de luni, de a termina intotdeauna intr-o zi de vineri, a avea doua pachete de vacante consistente si evident pentru prescolari si primar aceasta saptamana din octombrie
•Legea educatiei nationale prevede o serie de noi repere curriculare, care trebuie introduse treptat, cu clasele de inceput de ciclu. In consecinta, odata ce noul curriculum este finalizat este posibil ca anumite ajustari sa se produca. Noul curriculum va fi finalizat la inceputul anului scolar 2012-2013.
•Pentru inscrierile in clasa I, Ministerul nu gireaza si va fi foarte ferm in cazurile in care se vor constata activitati ilegale. Si stiti la ce ma refer: Spaga pentru inscrierea in clasa I nu este girata de acest minister si va fi aspru sanctionata.

 

Hotnews

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Trei incendii de vegetație uscată în mai multe localități din Botoșani, semnalul pompierilor! (foto)

astăzi, 08:25
24

Incendierea vegetației uscate sau a resturilor vegetale este interzisă, transmit reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani....

Calendar Ortodox: Astăzi sărbătorim Sfânta şi Marea Joi (Denia celor 12 Evanghelii)!

astăzi, 08:07
29

Sfântul Ierarh Atanasie s-a născut la sfârşitul secolului al 16-lea în insula Creta. După moartea tatălui său s-a călugărit la metocul sinaitic din Iraclion, primind numele At...

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
983

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...